Time-resolved systems analysis of virus infection fate regulation

Author

Pedragosa Marín, Mireia

Director

Meyerhans, Andreas

Argilaguet Marqués, Jordi

Date of defense

2018-03-21

Pages

95 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The processes and mechanisms of virus infection fate decisions that are the result of a dynamic virus - immune system interaction with either an efficient effector response and virus elimination or an alleviated immune response and chronic infection are poorly understood. Here, we characterized the host response to acute and chronic lymphocytic choriomeningitis virus (LCMV) infections by gene coexpression network analysis of time-resolved splenic transcriptomes. We found first, an early attenuation of inflammatory monocyte/macrophage prior to the onset of T cell exhaustion and second, a critical role of the XCL1-XCR1 communication axis during the functional adaptation of the T cell response to the chronic infection state. These findings not only reveal an important feedback mechanism that couples T cell exhaustion with the maintenance of a lower level of effector T cell response but also suggest therapy options to better control virus levels during the chronic infection phase.


Encara són poc coneguts els processos i mecanismes resultants de la interacció dinàmica entre el virus i l’hoste que determinen que una infecció es resolgui favorablement gràcies a una resposta efectora eficient o que esdevingui crònica degut a l’atenuació de la resposta immunitària. En aquesta tesi, hem caracteritzat la resposta de l’hoste en front a una infecció aguda o crònica amb el virus de la coriomeningitis limfocítica (LCMV) mitjançant l’anàlisi de xarxes de coexpressió de gens derivades de transcriptomes de melsa. Els resultats obtinguts mostren, primer, una atenuació de monòcits/macròfags inflamatoris durant els primers dies després de la infecció i abans de que hi hagi esgotament de les cèl·lules T i, segon, un rol important de l’eix XCL1-XCR1 durant l’adaptació funcional de la resposta de cèl·lules T a la fase crònica de la infecció. Aquests descobriments, no només posen al descobert un mecanisme important de retroalimentació que uneix les cèl·lules T esgotades amb el manteniment d’un cert nivell de resposta efectora, sinó que també suggererixen noves opcions terapèutiques per intentar controlar la expansió del virus durant la fase crònica de la infecció.

Keywords

Systems biology; Time-resolved transcriptome; Virus infection fate; Lymphocytic; Choriomeningitis virus; Biologia de sistemes; Transcriptoma resolt en el temps; Destí de la infecció vírica; Virus de la coriomeningitis limfocítica; Cèl.lules dendrítiques XCR1

Subjects

578 - Virology

Documents

tmpm.pdf

4.929Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)