Eficàcia dels processos de psicologia coaching. Mesura dels canvis de la desitjabilitat de control, l'autoeficàcia general i l'actitud proactiva en processos de psicologia coaching

Author

Lugo Real, Oriol

Director

Moreno Pérez, Carlos

Codirector

Ros Martrat, Eulàlia

Date of defense

2019-01-25

Pages

244 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En la pràctica de la Psicologia Coaching són escassos els estudis que mesuren l'eficàcia i els canvis transformacionals en els coachees després d'un procés de treball. Sorgeix la necessitat d’avaluar aquests canvis a partir de l’estudi de tres variables: “Desig de Control”, “l'Autoeficàcia General” i “l’Actitud Proactiva”. Amb un seguit de 3 escales fiables i vàlides de mesura, hem avaluat 3 grups de coachees formats per professionals de l’àmbit educatiu que han passat per un procés de Psicologia Coaching (n= 65) i 3 grups que formen el grup de control (n= 61). El nostre principal objectiu és demostrar com abans i després d’aquest procés de 8 sessions es produeixen canvis, existint una relació entre els constructes de Desig de Control, l’Autoeficàcia General i l’Actitud Proactiva. Al comparar l’avaluació realitzada a la preintervenció amb la realitzada a la postintervenció s’observa un increment significatiu a la puntuació total de l’escala de Desig de Control (F(1,112) = 6,17; p = 0,01; ηp2 = 0,05) i també a l’escala d’Autoeficàcia (F(1,112) = 6,35; p = 0,01; ηp2 = 0,05) en el grup experimental. El fet que els individus hagin escollit els seus propis objectius pot ser un dels factors que genera l’augment del Desig de Control i de l’Autoeficàcia, així com un baix nivell d’abandonament (6,2% en el grup experimental). No s’han obtingut canvis significatius en l’Actitud Proactiva potser perquè els participants no s’han plantejat reptes que estimulessin aquest factor. No s’ha realitzat una fase de seguiment que podria afegir major consistència als resultats.


En la práctica de la Psicología Coaching son escasos los estudios que miden la eficacia y los cambios transformacionales en los coachees tras un proceso de trabajo. Surge la necesidad de evaluar estos cambios a partir del estudio de tres variables: "Deseo de Control", "la Autoeficacia General" y "la Actitud Proactiva". Con una serie de 3 escalas fiables y válidas de medida, hemos evaluado 3 grupos de coachees formados por profesionales del ámbito educativo que han pasado por un proceso de Psicología Coaching (n = 65) y 3 grupos que forman el grupo de control (n = 61). Nuestro principal objetivo es demostrar como antes y después de este proceso de 8 sesiones se producen cambios, existiendo una relación entre los constructos de Deseo de Control, la Autoeficacia General y la Actitud Proactiva. Al comparar la evaluación realizada en la pre-intervención con la realizada en la post-intervención se observa un incremento significativo en la puntuación total de la escala de Deseo de Control (F (1,112) = 6,17; p = 0,01; ηp2 = 0,05) y también en la escala de Autoeficacia (F (1,112) = 6,35; p = 0,01; ηp2 = 0,05) en el grupo experimental. El hecho que los individuos hayan escogido sus propios objetivos puede ser uno de los factores que genera el aumento del Deseo de Control y de la Autoeficacia, así como un bajo nivel de abandono (6,2% en el grupo experimental). No se han obtenido cambios significativos en la Actitud Proactiva quizá porque los participantes no se han planteado retos que estimularan este factor. No se ha realizado una fase de seguimiento que podría añadir mayor consistencia a los resultados.


In the practice of Coaching Psychology there are few studies that measure the efficacy and the transformational changes in the coachees after a process. It is necessary to evaluate the changes from the study of three variables which are "Desire for Control", "General Self-Efficacy" and "Proactive Attitude". With a series of 3 reliable and valid scales we evaluated 3 groups of coachees, formed by teachers, who have gone through a process of Coaching Psychology (n= 65) and 3 groups that are part of the control group (n= 61). Our main objective is to prove how before and after this process of 8 sessions changes occur, with a relationship between the constructs of Desire for Control, General Self-Efficacy and Proactive Attitude. When comparing the evaluation performed in the pre-intervention with the one performed in the post-intervention, a significant increase in the total score of the Control Desire scale was observed (F (1,112) = 6,17; p = 0 , 01; ηp2 = 0.05) and also on the scale of Self-Efficacy (F (1,112) = 6,35; p = 0,01; ηp2 = 0.05) in the experimental group. The fact that people have chosen their own goals can be one of the factors that generate increased desire for control and self-efficacy, as well as a low dropout (6.2% in the experimental group). No significant changes have been obtained in Proactive Attitude perhaps because the participants have not raised challenges that would stimulate this factor. There was no follow-up phase that could add more consistency to the results.

Keywords

Psicologia coaching; Psicología coaching; Coaching Psychology; Eficàcia; Eficacia; Efficacy

Subjects

159.9 - Psychology; 37 - Education

Knowledge Area

Salut i serveis socials

Documents

Tesi_Oriol_Lugo.pdf

2.999Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)