Régimen jurídico de la Comisión de Apelación y Arbitraje del Deporte de México y una propuesta de mejora

Author

González Guerrero, Norma Olivia

Director

Camps i Povill, Andreu

Date of defense

2018-12-14

Pages

312 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

S'analitza la CAAD d'acord a l'estructura de les lleis esportives a Mèxic. La seva problemàtica principal és que no compta amb facultats coercitives per obligar al compliment de les seves determinacions ja que moltes de les seves resolucions no s'apliquen tot i que la llei exigeix el seu compliment. La Llei vigent no té el règim de sancions per desacatament a la resolució de la CAAD, depenent de la CONADE per aplicar sancions. No té autonomia real ja que les seves funcions processals i administratives són limitades en raó de la seva naturalesa jurídica i per les seves competències i atribucions establertes en la llei; a més, no té independència plena i facultat coercitiva en les seves actuacions. Com a solució a aquesta problemàtica, es proposa un nou règim jurídic, a través de la creació d'una Sala Especialitzada en matèria esportiva adscrita al Tribunal Federal de Justícia Administrativa dirigida a aconseguir promptitud en assumptes.


Se analiza la CAAD de acuerdo a la estructura de las leyes deportivas en México. Su problemática principal es que no cuenta con facultades coercitivas para obligar al cumplimiento de sus determinaciones ya que muchas de sus resoluciones no se aplican a pesar de que la ley exige su cumplimiento. La Ley vigente carece del régimen de sanciones por desacato a la resolución de la CAAD, dependiendo de la CONADE para aplicar sanciones. Carece de autonomía real ya que sus funciones procesales y administrativas son limitadas en razón de su naturaleza jurídica y por sus competencias y atribuciones establecidas en la ley; además, carece de independencia plena y facultad coercitiva en sus actuaciones. Como solución a esta problemática, se propone un nuevo régimen jurídico, a través de la creación de una Sala Especializada en materia deportiva adscrita al Tribunal Federal de Justicia Administrativa dirigida a lograr prontitud en asuntos deportivos.


Analyzes the CAAD according to the structure of sports laws in Mexico. Its main issue is that it does not have coercive powers to force compliance with its determinations since many of its resolutions do not apply despite the fact that the Law requires compliance. The current Law lacks the sanctions regime for non-complying with the CAAD resolutions, therefore, CAAD rests on the CONADE to execute sanctions. It lacks real autonomy since its procedural and administrative functions are limited by reason of its legal nature and by its powers and attributions established in the Law, and in addition, it lacks full independence and coercive power in its actions. As a solution to this problem, a new legal regime is proposed through the creation of a Specialized Chamber in sport matters attached to the Federal Court of Administrative Justice, aimed at achieving promptness in sport matters.

Keywords

Sancions; Facultat coercitiva; Resolucions; Sanciones; Facultad coercitiva; Resoluciones; Penalties; Coercive faculty; Resolutions

Subjects

347 - Civil law

Knowledge Area

Dret Administratiu

Documents

Tnogg1de1.pdf

2.951Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)