Effectiveness of the Spanish plan to prevent the health effects of high temperatures

Author

Martínez Solanas, Èrica

Director

Basagaña Flores, Xavier

Date of defense

2019-02-28

Pages

382 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Exposure to ambient temperatures has been widely described as an important health hazard. The most studied effect of temperatures is an increase on mortality; however, there is less evidence on other health impacts. In response to climate change and associated extreme events, public health adaptation has become imperative. The Spanish Government implemented in 2004 a heat health prevention plan (HHPP). This thesis aimed to evaluate the effectiveness of the Spanish HHPP in terms of reductions in mortality and cause-specific hospitalizations, and to assess the effects of weather factors on gastroenteritis and on occupational injuries. Daily maximum and average temperature, and daily precipitation in each capital of province were used as exposure measures. Daily counts of deaths, hospitalizations for cardiovascular, cerebrovascular and respiratory diseases, hospitalizations for infectious gastroenteritis and occupational injuries registered in Spain were included as health outcomes. Our results suggested that the implementation of the HHPP has reduced extreme heat-related mortality and respiratory admissions. By contrast, an increment of moderate heat-related mortality was observed. We also found that the effects of cold temperatures on mortality and respiratory admissions experienced a decrease in the second period, although this was not observed for cardiovascular and cerebrovascular admissions. Cold and heat were also associated with higher risk of gastroenteritis admissions and occupational injuries. An important economic impact of working at non-optimum temperatures has been estimated in this thesis. We observed a protective effect of heavy precipitation on gastroenteritis admissions. This thesis showed some improvements on health outcomes after the implementation of the HHPP. Nonetheless, ambient temperatures still have an important role in increasing health hazards. Public health prevention measures should consider all range of temperatures as well as target specific actions for some vulnerable groups, such as workers or children.


L'exposició a temperatures ambient ha estat àmpliament descrita com un important perill per a la salut. L'efecte més estudiat de les temperatures és un augment de la mortalitat, no obstant, l’evidència sobre altres impactes en salut és més escassa. Com a resposta al canvi climàtic i als seus esdeveniments extrems associats, mesures d'adaptació en salut pública són indispensables. El Govern espanyol va implementar el 2004 un pla de prevenció dels efectes en salut de la calor (HHPP). L’objectiu d’aquesta tesi era avaluar l'efectivitat del HHPP en quant a reducció de la mortalitat i de determinades causes específiques d’hospitalitzacions, així com avaluar els efectes dels factors climatològics en les gastroenteritis i les lesions laborals. Com a mesures d’exposició es van utilitzar la temperatura màxima i mitjana diària i la precipitació diària a cada capital de la província. Es van incloure, com a indicadors de salut, el nombre diari de defuncions, hospitalitzacions per malalties cardiovasculars, cerebrovasculars i respiratòries, hospitalitzacions per gastroenteritis infeccioses i lesions laborals registrades a Espanya. Els nostres resultats van suggerir que la implementació del HHPP va reduir la mortalitat i també els ingressos hospitalaris per malalties respiratòries relacionats amb la calor extrema. Per contra, es va observar un increment de la mortalitat relacionada amb la calor moderada. També es va constatar que els efectes de les temperatures fredes sobre la mortalitat i ingressos respiratoris van experimentar una disminució en el segon període, mentre que aquesta reducció no es va observar en els ingressos cardiovasculars i cerebrovasculars. El fred i la calor també es van associar amb un major risc d'ingressos per gastroenteritis així com de les lesions laborals. En aquesta tesi es va estimar un important impacte econòmic de treballar amb temperatures no òptimes. Es va observar un efecte protector de les precipitacions intenses en els ingressos per gastroenteritis. A més, aquesta tesi va mostrar algunes millores en salut després de la implementació del HHPP. De totes maneres, actualment les temperatures ambient suposen un perill per la salut. És necessari, per tant, que les mesures de prevenció en salut pública cobreixin tot el rang de temperatures, així com que s’estableixin accions específiques per a determinats grups vulnerables de població, com ara els/les treballadors/es o els infants.

Keywords

Temperatures ambient; Pla de prevenció de la calor; Adaptació; Mortalitat; Morbiditat; Ambient temperatures; Heat prevention plan; Adaptation; Mortality; Morbidity

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tems.pdf

1.704Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)