Fronteras y europeización del territorio: el papel de ciudades y regiones en la cooperación transfronteriza

Author

Martín Uceda, Javier

Director

Castañer i Vivas, Margarida

Vicente i Rufí, Joan

Tutor

Castañer i Vivas, Margarida

Date of defense

2019-07-16

Pages

209 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Geografia

Abstract

he thesis aims to provide a new perspective for cross-border cooperation, as a key process in the construction of European territory. With cohesion policies, border areas become key to advancing community goals. And regions and local entities became key players in achieving solid cross-border cooperation and a new framework for the relationship between territories. With the analysis of the database derived from INTERREG, as well as field work and the teroric framework, the thesis provides data that helps to map and understand the processes that derive from the cooperation, and how it responds on the one hand to European policies, but also to a large extent, to an important geopolitical component derived from the territorial project of each actor and its willingness to position itself in the European territory.


La tesi preten aportar una nova perspectiva a la cooperació transfronterera, com a procés clau en la construcció del territori europeu. Amb les polítiques de cohesió, els espais fronterers esdevenen clau per avançar en els objectius comunitàris. I les regions i entitats locals es converteixien en actors fonamentals per aconseguir desenvolupar una cooperació transfronterera sòlida i que suposi un nou marc de relació entre territoris. Amb l'anàlisi de la base de dades derivades d'INTERREG, així com del treball de camp i el marc teròric, la tesi aporta dades que ajuden a cartografiar i entendre els processos que deriven de la cooperació, i com aquesta respon per un costat a les polítiques europees, però també en bona mesura, a un component geopolític important derivat del projecte territorial de cada actor i la seva voluntat de situar-se en el territori europeu.

Keywords

Fronteres; Fronteras; Boundaries; Cooperació transfronterera; Cooperación transfronteriza; Cross-border cooperation; Europeització; Europeización; Europeanisation

Subjects

32 - Politics; 91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Documents

tjmu_20190716.pdf

4.695Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)