Study of alternative approaches to modulate the endocannabinoid system : focus on memory and motor coordination

Author

Martínez Torres, Sara

Director

Ozaita Mintegui, Andrés

Maldonado, Rafael

Date of defense

2019-12-12

Pages

308 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The endocannabinoid system (ECS) is an endogenous neuromodulatory system widely expressed in the central nervous system and peripheral organs, where it fine-tunes numerous physiological functions. The ECS is under study as a therapeutic target, but its pharmacological modulation may trigger unwanted adverse effects due to its widespread distribution. Using novel pharmacological approaches in mice we studied particular outcomes of targeting the ECS and its associated intracellular signaling pathways. Specifically, we identified the peripheral ECS as a relevant modulator of memory persistence in wildtype mice and in a mouse model of fragile X syndrome. Additionally, we revealed the sensitivity of a dual mTOR inhibitor to prevent the amnesic-like effects of Δ9-tetrahydrocannabinol. Finally, we discovered a paradoxical inflammatory effect restricted to the cerebellar area due to the increase in endocannabinoid tone. The multifaceted responses of systemic ECS modulation reveal the complexity that should be systematically considered in order to better profit its therapeutic potential.


El sistema endocannabinoid (SEC) és un sistema neuromodulator endògen que es troba àmpliament expressat tant en el sistema nerviós central com en els òrgans de la periferia, on regula varies funcions fisiològiques. El SEC s’ha proposat com a diana terapèutica, però la seva modulació farmacològica pot desencadenar efectes adversos centrals degut a la seva distribució generalitzada i diversitat de funcions. Aquesta tesi se centra en l’estudi dels efectes de la modulació del SEC i les seves vies de senyalització intracel·lular mitjançant noves aproximacions farmacològiques. Concretament, hem identificat el SEC perifèric com a un modulador important de la persistència de la memòria en ratolins genotípicament controls i en un model ratolí de la síndrome del cromosoma X fràgil. També hem identificat la sensibilitat d’un inhibidor dual de la via de senyalització mTOR per prevenir els efectes deleteris del Δ9-tetrahydrocannabinol sobre la memòria. Finalment, hem descobert un efecte inflamatori paradoxal al cerebel, resultat d’augmentar el to endocannabinoid. En general, mitjançant un enfocament multidisciplinari hem demostrat respostes complexes polivalents de la modulació del SEC que s’haurien de considerar de forma sistèmica per tal de poder aprofitar millor el seu potencial terapèutic.

Keywords

Endocannabinoid system; Memory; Motor coordination; Neuroinflammation; Fragile X syndrome; Sistema endocannabinoid; Memòria; Coordinació motora; Neuroinflamació; Síndrome del cromosoma X fràgil

Subjects

616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Documents

tsmt.pdf

4.284Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)