RNA-binding and prion domains : The Yin and Yang of phase separation

Author

Lorenzo Gotor, Nieves

Director

Sánchez de Groot, Natalia

Tartaglia, Gian Gaetano

Date of defense

2020-01-24

Pages

198 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Biomolecular condensates act as indispensable membrane-less organelles for intracellular organization and regulation of biochemical reactions. Proteins and RNAs are known to phase separate into condensates, however the sequence domains that encode this process remain unclear. By means of computational tools and predictions, I systematically analysed the sequences of the human and yeast proteomes for phase separation ability. Furthermore, I experimentally evaluated the sequence domains of the yeast protein Pub1. My findings report that RNA-binding domains (RBDs) and prion-like domains (PrLDs) play different roles in the phase separation process. While one PrLD can lead the assembly, a combination of RBDs modulate the dynamicity of the condensate. The high interacting capacity of the PrLD explains the ability to recruit molecules into condensates but it also compromises homeostasis. This work sheds light on the principles behind formation and regulation of membrane-less organelles.


Els condensats biomoleculars actuen com a orgànuls sense membrana, organitzant el funcionament intern de la cèl·lula i regulant les reaccions bioquímiques que hi tenen lloc. Proteïnes i ARNs es separen en una fase diferent formant aquests condensats, però els dominis de les seves seqüències que propicien aquest procés encara no són clars. A través d’eines computacionals i de prediccions, he analitzat la habilitat de les seqüències del proteoma humà i de llevat de formar aquesta nova fase. A més, he avaluat experimentalment els dominis de la seqüència de Pub1, una proteïna de llevat. Els meus resultats indiquen que els dominis d’unió a ARN (RBDs) i els dominis similars a prions (PrLDs) tenen funcions diferents en el procés de separació de fases. Mentre que un PrLD pot liderar-ne la formació, diversos RBDs modulen les dinàmiques dintre del condensat. L’elevada capacitat d’interacció que tenen els PrLDs explica l’habilitat de reclutar molècules per formar condensats, però alhora compromet els equilibris i estabilitat cel·lulars (homeòstasi). La meva investigació revela informació sobre els principis que governen la formació i regulació d’orgànuls sense membrana.

Keywords

Prion-like; RNA-binding; Phase separation; Pub1

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tnlg.pdf

66.94Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)