From simple to complex multicellularity : on the preconditions, design spaces and the evolution of neural agents

Author

Ollé Vila, Aina

Director

Solé Vicente, Ricard

Date of defense

2020-02-12

Pages

257 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Les grans transicions evolutives han transformat profundament la manera com la informació s'organitza i es transmet, a vegades en la forma d'un nou nivell jeràrquic que conté entitats que prèviament es comportaven com unitats individuals. Un cas particular important involucra l'emergència de la multicel·lularitat, sobre la qual en la última dècada s'han fet grans avenços tant des d'una perspectiva teòrica com experimental. Tot i així, fins avui hi ha hagut pocs avenços en la integració de les diferents aproximacions. En aquesta tesi, dos exemples d'esforç integratiu es presenten en termes d'anàlisi de morfoespais de l'univers de possibilitats que comporta la multicel·lularitat. Un dels morfoespais està basat en dimensions que tenen en compte la biologia del desenvolupament, la física i la cognició, mentre l'altre està basat en una aproximació evodevo enriquida amb una dimensió ecològica. Entre el ric repertori de casos d'estudi que poden incloure aquests espais, també es presenten dues rutes poc explorades: (a) les precondicions associades a la formació de proto-organismes i (b) els trade-offs associats a agents cognitius simples que duen a terme tasques de processament d'informació. Aquestes dues aproximacions il·lustren com els models teòrics poden aportar una sèrie de regles generals per entendre els orígens de la complexitat multicel·lular.


The major evolutionary transitions deeply transformed the way information is organized and transmitted, sometimes in the form of a new hierarchical level containing lower, previously individual entities. A specially important case study involves the emergence of multicellularity and in the last decade major advances have been taking place both theoretically and experimentally. However, little integration of the different approaches has been achieved. Here two instances of such integrative effort are presented in terms of a morphospace analysis of the universe of multicellularity. One based on the developmental-physical-cognitive dimensions and the second grounded in a evodevo approach enriched with the ecological dimension. Within the rich repertoire of case studies included in these spaces, two rather unexplored avenues are also presented: (a) the preconditions associated to proto-organism formation and (b) the trade-offs associated to evolved, simple cognitive agents performing information-processing tasks. Both illustrate how theoretical models can provide guidelines to understand the origins of multicellular complexity.

Keywords

Major evolutionary transitor; Synthetic approach; Morphospaces; Preconditions; Neural agents; Grans transicions evolutives; Aproximació sintética; Morfoespais; Precondicions; Agents neurals

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

taov.pdf

35.01Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)