Control biorracional de Ceratitis capitata (Wiedemann): Mejora, aplicación y evaluación de la técnica del insecto estéril

Author

Juan Blasco, María Auxiliadora

Director

Urbaneja García, Alberto

Codirector

Sabater Muñoz, Beatriz

Date of defense

2012-12-03

Pages

229 p.



Department/Institute

Universitat Jaume I. Departament de Física

Universitat Jaume I. Departament de Ciències Agràries i del Medi Natural

Universitat Jaume I. Departament de Química Física i Analítica

Universitat Jaume I. Departament de Matemàtiques

Universitat Jaume I. Departament de Química Inorgànica i Orgànica

Abstract

La mosca Mediterránea de la fruta, Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae), es una plaga endémica en las áreas de frutales y cítricos del Mediterráneo. Los programas actuales de manejo integran junto al control químico de C. capitata técnicas biorracionales como el control autocida o Técnica del Insecto Estéril (TIE). Este método se basa en la suelta de un elevado número de machos estériles competitivos para acoplarse con las hembras salvajes y, de esta forma, disminuir o impedir su descendencia. El objetivo general trazado en esta tesis ha sido ampliar conocimientos en ciertos componentes esenciales que afectan al papel de los machos estériles (actualmente la cepa Vienna-8) liberados en campo, y de este modo contribuir a optimizar el funcionamiento de los programas TIE.


La mosca mediterrània de la fruita, Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae), és una plaga endèmica de les àrees productores tant de fruita dolça com de cítrics del Mediterrani. Els programes actuals de gestió de C. capitata integren el mínim ús del control químic, amb tècniques bio-racionals com són el control autocida o Tècnica de l'Insecte Estèril (TIE). Aquest mètode es basa en la solta d'un elevat nombre de mascles estèrils competitius per a acoblar-se amb les femelles salvatges i, d'aquesta forma, disminuir o impedir la seua descendència. L'objectiu general traçat en aquesta tesi ha sigut ampliar coneixements en certs components essencials que afecten al paper dels mascles estèrils alliberats en camp (actualment la soca Vienna-8), i d'aquesta manera contribuir a optimitzar el funcionament dels programes TIE.


The Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae), is a pest that is endemic to the citrus and fruit-producing areas of the Mediterranean region. The current control programs integrate C. capitata chemical control with other biorational control strategies in which the Sterile Insect Technique (SIT) is included. This method consists in releasing a large number of sterilized males that are able to adequately compete with wild males in mating with wild females, consequently resulting in reducing or eliminating production of offspring. The overall objective of this thesis has been to enhance the knowledge related to certain essential components that affect the role of released sterile males (the Vienna-8 strain is currently being used) in the field and, in turn, contribute to the optimization of SIT programs.

Keywords

Agronomia; Protección de cultivos; Biología molecular; Tecnología de control de insectos

Subjects

63 - Agriculture and related sciences and techniques

Knowledge Area

Agricultura i ramaderia

Documents

2012_Tesis_Juan Blasco_Maria Auxiliadora.pdf

1.648Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)