The school experience of children in residential care and the role of mentoring. A European multi-source study.

Author

Garcia Molsosa, Marta

Director

Collet, Jordi (Collet i Sabé)

Codirector

Montserrat Boada, Carme

Tort, Antoni

Date of defense

2020-10-13

Pages

377 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Departament de Pedagogia

Abstract

Aquesta Tesis pretén aprofundir en conèixer els factors que determinen l’experiència escolar dels infants en acolliment residencial i analitzar de quina manera els programes de mentoria poden contribuir a millorar-la, a través de tres estudis realitzats en el context d’un projecte pilot europeu de mentoria social. Els resultats van mostrar que la satisfacció escolar és un component rellevant pel benestar subjectiu dels/les joves en acolliment residencial i que les relacions socials són el factor predictiu més potent d’una alta satisfacció amb l’escola. D’altra banda, proveint al/la jove d’una relació de suport i cura, estable i basada en la confiança, els programes de mentoria podien crear una oportunitat per a la promoció del benestar, resiliència i el capital social. A més, els mentors/es jugaven un rol complementari i compensatori dins la xarxa de relacions dels i les joves en acolliment residencial amb adults significatius que donen suport a la seva educació.


This Thesis seeks to better understand the factors that shape the school experience of children in residential care and analyse how mentoring programmes can help enhance it. A series of three studies were designed in the context of a European social mentoring pilot project targeted at children in residential care and focused on their education improvement. Results showed that school satisfaction was an important component of the subjective well-being of children in residential care, and satisfactory relationships were highlighted as the strongest predictor of higher school satisfaction levels among these children. On the other hand, the findings indicated that by providing supportive, caring, trusting and steady relationships, mentoring programmes may create an opportunity for promoting the well-being and resilience of children in care as well as their social capital. Mentors also played a specific, unique and supplementary role within the existing network of supportive adults in residential care contexts.

Keywords

Centres d'acolliment; Benestar; Educació--Experiències; Satisfacció escolar; Mentoria en l'ensenyament; Mentoring in Education

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Educació

Note

Programa de Doctorat: Innovació i Intervenció Educatives

Documents

tesdoc_a2020_garcia_marta_school_experience.pdf

5.751Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)