Engineering living biomedical devices : Mathematical and experimental tools for the rational design of cellular devices

Author

González Flo, Eva

Director

Macía Santamaría, Javier

Date of defense

2020-09-14

Pages

162 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The engineering of biology strives on the creation of biological devices concerning society-impact applications. In this PhD thesis, we developed mathematical and experimental tools for the standard and rational design of living devices for biomedical purposes, offering robust and reliable responses. By breaking-up cellular device complexity into functional modules, we have analysed how extracellular information is detected, processed and transformed thanks to re-engineering intrinsic cellular components. We show how the desired range of action of a biosensor could be tuned by modifying the relative levels from two-component receptors’ biosensors. Regarding information processing, combining multicellularity and space permits to develop a 2D multi-branch approach inspired from printed electronics, allowing to perform logic computation by transferring device complexity into the geometrical arrangement. Sensing and processing capabilities have been applied as a proof-of-concept for the design of cellular devices for Diabetes Mellitus. Treating the cellular device closed-loop response as the fourth-functional module allowed to in silico decipher device characteristics on glycaemia regulation and design novel strategies based on dietary modulation, putting the manifest the need to combine both experimental and computational tools for living device application-based designs.


L’aplicació de principis d’enginyeria en biologia permet somniar en l’ús de dispositius biològics per abordar problemes de la societat. Concretament, en aquesta tesi doctoral, s’ha abordat el disseny de dispositius biològics per aplicacions biomèdiques mitjançant la combinació d’eines experimentals i computacionals. La creació d’aquests dispositius demana d’un disseny racional que ofereixi respostes robustes i fiables. L’estudi de la creació de dispositius biològics s’ha fet seguint una aproximació modular, on s’ha analitzat com es poden re-enginyeritzar components cel·lulars per obtenir una resposta que s’adeqüi a l’aplicació requerida. Hem demostrat com podem modular el rang de detecció de la capa sensora a través de la modulació de l’element receptor de sensors bastats en dos components. Hem analitzat com integrar informació de diferents fonts de manera sistemàtica i robusta introduint com a nou element de computació l’espai i la divisió de tasques; tot desenvolupant un marc teòric i validant experimentalment per un seguit de funcions lògiques. Finalment, hem desenvolupat dispositius biològics que responen a molècules fisiològiques. Concretament, hem abordat el disseny de dispositius biològics pel tractament de la Diabetes Mellitus. Una primera validació experimental ens ha permès establir l’ús d’aquests dispositius in vitro. Seguidament, hem aprofundit en l’estudi de la seva aplicació mitjançant l’ús d’un simulador de pacient diabètic que ens ha permès el seu tractament virtual i l’anàlisi de les característiques del dispositiu per la regulació de la glicèmia. Finalment, hem explorat com la combinació dels dispositius cel·lulars amb la regulació del patró d’ingestes introdueix millores en els nivells de glucosa en sang. Posant de manifest el potencial que ofereix la creació d’una plataforma hibrida pel disseny de dispositius cel·lulars per una determinada aplicació.

Keywords

Sinthetic biology; Systems biology; Engineering principles; Engineering biology; Biosensors; Cellular computation; Genetic circuit; Genetic engineering; Mathematical modelling; Biologia Sintètica

Subjects

628 - Public health engineering. Water. Sanitation. Illuminating engineering

Documents

tegf.pdf

8.482Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)