Presencia familiar durante procedimientos invasivos y reanimación cardiopulmonar. Opinión de pacientes, familiares y personal sanitario

Author

de Mingo Fernández, Eva María

Director

Jiménez Herrera, María Francisca

Date of defense

2021-09-06

Pages

86 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Des de la dècada dels 80, el controvertit tema de la Presència familiar durant procediments invasius i reanimació cardiopulmonar (PFDRI) ha produït literatura nacional com a internacional, tant a favor, com en contra. Nombroses organitzacions professionals sanitàries es posicionen a permetre la PFDRI. L'objectiu d'aquest estudi és conèixer l'opinió de pacients, familiars i professionals de medicina i infermeria sobre la PFDRI. A Espanya existeix escassa evidència sobre aquest tema i per aquest motiu, després d'analitzar la literatura existent a través d'una revisió bibliogràfica sistemàtica, es realitza un estudi des de la perspectiva ètic-legal en l'estat espanyol. Seguidament es realitzen diversos estudis des de la perspectiva dels intervinents en els processos invasius (PI) o reanimació cardiopulmonar (RCP): pacients, familiars i personal sanitari de medicina i infermeria. Les metodologies per a aconseguir els objectius són diverses: revisió bibliogràfica sistemàtica, revisió de la jurisprudència (primer article), metodologia qualitativa (segon article) i quantitativa (tercer i quart article). Amb aquests mètodes s'ha donat resposta als objectius proposats, i com a resultat s'han produït quatre articles. Amb tots dos mètodes s'ha donat resposta als objectius proposats obtenint els següents resultats: l'existència de protocols afavoreix la PFDRI, i encara que no és garantia que s'implementi aquesta pràctica, les lleis espanyoles sí que protegeixen en cas d'aplicar la PFDRI; que els pacients i familiars estan a favor de la PFDRI, amb alguns condicionants; i que, encara que el personal sanitari, en general, no estigui a favor de la PFDRI, sí que està a favor d'incloure a les famílies en les cures generals del pacient i en PI poc invasius. Es conclou que l'atenció centrada en el pacient i en la família ha de ser la nostra prioritat, propiciant el respecte als principis de la bioètica mèdica.


Desde la década de los 80, el controvertido tema de la Presencia familiar durante procedimientos invasivos y reanimación cardiopulmonar (PFDRI) ha producido literatura nacional como internacional, tanto a favor, como en contra. Numerosas organizaciones profesionales sanitarias se posicionan a permitir la PFDRI. El objetivo de este estudio es conocer la opinión de pacientes, familiares y profesionales de medicina y enfermería sobre la PFDRI. En España existe escasa evidencia al respecto y por este motivo, después de analizar la literatura existente a través de una revisión bibliográfica sistemática, se realiza un estudio desde la perspectiva ético-legal en el estado español. Seguidamente se realizan varios estudios desde la perspectiva de los intervinientes en los procesos invasivos (PI) o reanimación cardiopulmonar (RCP): pacientes, familiares y personal sanitario de medicina y enfermería. Las metodologías para conseguir los objetivos son diversas: revisión bibliográfica sistemática, revisión de la jurisprudencia (primer artículo), metodología cualitativa (segundo artículo) y cuantitativa (tercer y cuarto artículo). Con estos métodos se ha dado respuesta a los objetivos propuestos, y como resultado se han producido cuatro artículos. Con ambos métodos se ha dado respuesta a los objetivos propuestos obteniendo los siguientes resultados: la existencia de protocolos favorece la PFDRI, y aunque no es garantía de que se implemente esta práctica, las leyes españolas sí protegen en caso de aplicar la PFDRI; que los pacientes y familiares están a favor de la PFDRI, con algunos condicionantes; y que, aunque el personal sanitario, en general, no esté a favor de la PFDRI, sí que está a favor de incluir a las familias en los cuidados generales del paciente y en PI poco invasivos. Se concluye que la atención centrada en el paciente y en la familia debe ser nuestra prioridad, propiciando el respeto a los principios de la bioètica médica.


Since the eighties, the controversial issue of family presence during cardiopulmonary resuscitation and invasive procedures (FPRI) has produced national and International literature, as well as to perceive benefits, barriers and guidelines for its implementation or for the training of health workers on the subject. Many organizations are positioned to allow FPDRI. In Spain, references on the subject are relatively scarce and there are few studies found that identify the experiences, perceptions and opinions of the participants in the FPDRI, as well as the policies implemented in this regard. These studies aim to obtain a current and comprehensive view of the family presence during cardiopulmonary resuscitation and in invasive procedures, including all the participants in the procedure: patient, family members, and health team. For this reason, we used different methodology. A bibliographic review, qualitative and quantitative methods. The methods have responded to the proposed objectives, obtaining the following results: the existence of protocols favors the FPDRI, although it is not a guarantee that this practice will be implemented, the Spanish laws do protect in case of applying the FPDRI, that patients and family members are in favor of FPDRI, with some conditions and that although health personnel, in general, are not in favor of the FPDRI. Concluding the centered care on the patient and the family is our future healthcare model and should include in this care the FPDRI, thus providing holistic care that empowers the patient in relation to their process-sicknessand thar fosters respect for the principles of medical bioethics.

Keywords

Presència familiar; Procediments invasius; Reanimació cardiopulmonar; Procedimientos invasivos; Reanimación cardiopulmonar; Family presence; Invasive procedures; Cardiopulmonary resuscitat

Subjects

17 - Moral philosophy. Ethics. Practical philosophy; 614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Eva María de Mingo Fernández.pdf

27.61Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)