Los sujetos activos en el delito contra la seguridad e higiene en el trabajo: Estudio de su delimitación a través del cumplimiento normativo

Author

Medina Martínez, M.ª Carmen

Director

García Arán, Mercedes

Date of defense

2021-07-12

Pages

490 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Dret

Abstract

El present treball d’investigació porta per títol “Els subjectes actius en el delicte contra la seguretat i higiene en el treball. Estudi de la possible delimitació a través del compliment normatiu”. La metodologia jurídica utilitzada ha estat la de l’anàlisi dels termes legals i de la doctrina científica espanyola amb al·lusions a doctrina de dret comparat en alguns aspectes. A més, s’ha dut a terme un cert treball de camp a través de la realització de diverses entrevistes amb els aplicadors pràctics. Les altes taxes de sinistralitat laboral van portar al legislador penal a la decisió de donar tutela penal als drets dels treballadors i en particular a la seguretat i higiene en el treball. Concretament, aquesta protecció penal es situa en els delictes contra la seguretat i higiene en el treball tipificats en els articles 316 i 317 de l’CP espanyol. Dels múltiples problemes plantejats per aquests tipus penals ens centrem en els subjectes actius, buscant la seva delimitació a través del compliment normatiu. En definitiva, el dret a la seguretat i higiene en el treball es correspon, com s’ha dit, amb el deure dels qui han de vetllar per quest, que no dirigeix l’atenció només als subjectes obligats, sinó que també aconsella la seva delimitació i , si escau, l’ampliació a subjectes diferents de l’empresari, com a principal obligat. Des d’un punt de vista sistemàtic, els tres primers capítols es dediquen a abordar qüestions més generals, com les relatives a el bé jurídic protegit, l’estructura del tipus penal com a delicte de perill, la valoració dels paràmetres de perill concret i greu mitjançant la figura de el risc permès, la consideració del tipus com a norma penal en blanc i l’anàlisi i determinació de les diferents remissions normatives. Enfront dels últims quatre capítols que se centren en l’anàlisi dels temes concrets derivats del compliment o incompliment dels deures normatius. Així, en aquests capítols s’aborda l’estudi de la conducta omissiva i els subjectes actius del delicte en totes les seves manifestacions, que inclou l’anàlisi de la delegació de funcions, així com la repercussió de l’autoregulació. Fruit de la investigació realitzada es realitzen diverses propostes de reforma legislativa que recullen la tesi defensada en el present treball de recerca.


El presente trabajo de investigación lleva por título “Los sujetos activos en el delito contra la seguridad e higiene en el trabajo. Estudio de la posible delimitación a través del cumplimiento normativo”. La metodología jurídica utilizada ha sido la del análisis de los términos legales y de la doctrina científica española con alusiones a doctrina de derecho comparado en algunos aspectos. Además, se ha llevado a cabo un cierto trabajo de campo a través de la realización de varias entrevistas con los aplicadores prácticos. Las altas tasas de siniestralidad laboral llevaron al legislador penal a la decisión de dar tutela penal a los derechos de los trabajadores y en particular a la seguridad e higiene en el trabajo. Concretamente, dicha protección penal se ubica en los delitos contra la seguridad e higiene en el trabajo tipificados en los artículos 316 y 317 del CP español. De los múltiples problemas planteados por estos tipos penales nos centramos en los sujetos activos, buscando su delimitación a través del cumplimiento normativo. En suma, el derecho a la seguridad e higiene en el trabajo se corresponde, como se ha dicho, con el deber de quienes deben velar por ello, lo que no sólo dirige la atención a los sujetos obligados, sino que también aconseja su delimitación y, en su caso, la ampliación a sujetos distintos del empresario, en quien suele situarse el principal obligado. Desde un punto de vista sistemático, los tres primeros capítulos se dedican a abordar cuestiones más generales, como las relativas al bien jurídico protegido, la estructura del tipo penal como delito de peligro, la valoración de los parámetros de peligro concreto y grave a través de la figura del riesgo permitido, la consideración del tipo como norma penal en blanco y el análisis y determinación de las diferentes remisiones normativas. Frente a los últimos cuatros capítulos que se centran en el análisis de los temas concretos derivados del cumplimiento o incumplimiento de los deberes normativos. Así, en estos capítulos se aborda el estudio de la conducta omisiva y los sujetos activos del delito en todas sus manifestaciones, lo que incluye el análisis de la delegación de funciones, así como la repercusión de la autorregulación. Fruto de la investigación realizada se realizan varias propuestas de reforma legislativa que vienen a recoger la tesis defendida en el presente trabajo de investigación.


This research work is entitled “Active subjects in the crime against safety and hygiene at work. Study of the possible delimitation through regulatory compliance”. It has been conducted through a legal methodology based on the analysis of the legal terms and the Spanish scientific doctrine with allusions to the doctrine of comparative law in some aspects. In addition, some field work has been carried out by conducting several interviews with the practical applicators. The high rates of occupational accidents led the criminal legislator to decide to give criminal protection to the rights of workers and in particular to safety and hygiene at work. Specifically, such criminal protection is located in the crimes against safety and hygiene at work typified in articles 316 and 317 of the Spanish Penal Code. Of the multiple problems posed by these criminal types, we focus on active subjects, seeking their delimitation through regulatory compliance. Summing up, the right to safety and hygiene at work corresponds, as has been said, with the duty of those who must ensure it, which not only directs attention to the obligated subjects, but also advises their delimitation and, where appropriate, the extension to subjects other than the employer, who is usually the principal obligated one. From a systematic point of view, the first three chapters are dedicated to addressing more general issues, such as those relating to the protected legal asset, the structure of the criminal type as a crime of danger, the assessment of the parameters of concrete and serious danger through the figure of the allowed risk, the consideration of the type as a blank criminal norm and the analysis and determination of the different normative references. The last four chapters focus on the analysis of the specific issues derived from the fulfillment or non-fulfillment of the normative duties. Thus, these chapters deal with the study of omissionate conduct and the active subjects of crime in all its manifestations, which includes the analysis of the delegation of functions, as well as the impact of self-regulation. As a result of the research carried out, several proposals for legislative reform are made that come to collect the thesis defended in this research work

Keywords

Delicte; Delito; Crime; Seguretat; Seguridad; Safety; Treball; Trabajo; Job

Subjects

343 - Criminal law. Penal offences

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

mcmm1de1.pdf

2.675Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)