Unraveling luminal breast cancer heterogeneity

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut
dc.contributor.author
Figueras Puig, Cristina
dc.date.accessioned
2022-04-27T16:29:57Z
dc.date.available
2024-04-08T22:05:17Z
dc.date.issued
2022-04-08
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/674130
dc.description.abstract
Metastasis is the major cause of death from Breast Cancer (BCa). During its progression, divergent opinions have arisen regarding the hormonal status of the BCa subtypes. The mammary gland is composed of different cell linages, including the basal and the luminal cells (LCs). The last ones can be divided in estrogen receptor positive (ER+) and negative (ER-). Luminal tumors, which usually express ER+, may reappear after a long period of time on a process called latency or dormancy. Of importance, in Luminal BCa it is unknown which population, and which is the driver of tumor initiation. It has been shown that Luminal A tumors can suffer molecular changes and switch to the Luminal B type at the metastatic site. Whether these changes are passenger or have consequences on latency and metastasis it is still unclear. We aim to elucidate if the heterogeneity in Luminal BCa tumors comes from a preexisting ER+/ER- population or due to the plasticity acquired from tumor evolution.
en_US
dc.description.abstract
La metàstasis és la principal causa de mort pel càncer de mama. Durant la seva progressió, hi ha opinions divergents sobre l’estat hormonal dels diferents subtipus de càncer de pit. La glàndula mamària està formada per diferents llinatges cel·lulars, incloent les cèl·lules basals i les luminals. Aquestes últimes es poden dividir en les positives pel receptor d’estrògens (ER+) i les negatives (ER-). Els tumors luminals, que generalment expressen ER, poden reaparèixer després d’un llarg període de temps en un procés anomenat latència. És important recalcar que en el càncer de mama luminal es desconeix quina és la població i quin és el gen motor d’inici del tumor. S’ha demostrat que els tumors del tipus Luminal A poden patir canvis moleculars i esdevenir Luminal B al lloc de metàstasis. De totes maneres, es desconeix si aquests canvis són passatgers o poden tenir conseqüències per a la metàstasis i la latència.
en_US
dc.format.extent
176 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Breast cancer
en_US
dc.subject
Estrogen receptor
en_US
dc.subject
Heterogeneity
en_US
dc.subject
Organoids
en_US
dc.subject
CRISPR/Cas9
en_US
dc.subject
Càncer de mama
en_US
dc.subject
Receptor d'estrogen
en_US
dc.subject
Heterogeneitat
en_US
dc.title
Unraveling luminal breast cancer heterogeneity
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
616.6
en_US
dc.contributor.authoremail
cristina.figueras@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Gomis i Cabré, Roger
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Biomedicina


Documents

tcfp.pdf

7.957Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)