Essays in applied economics

Author

Ismailov, Adilzhan

Director

Enikolopov, Ruben

Date of defense

2022-05-23

Pages

81 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis consists of two independent articles. In the first article, we examine the relationship between uncertainty and uncovered interest rate parity. It is well-known that uncovered interest rate parity does not hold empirically, especially at short horizons. But is it so? We conjecture that uncovered interest rate parity is more likely to hold in low uncertainty environments, relative to high uncertainty ones, since arbitrage opportunity gains become more uncertain in a highly unpredictable environment, thus blurring the relationship between exchange rates and interest rate differentials. We first provide a new exchange rate uncertainty index, that measures how unpredictable exchange rates are relative to their historical past. Then we use the new measure of uncertainty to provide empirical evidence that uncovered interest rate parity does hold in five industrialized countries vis-à-vis the US dollar at times when uncertainty is not exceptionally high and breaks down during periods of high uncertainty. In the second article, we examine the effect of rainfall on agricultural output and democratization in the world’s most agricultural countries. Like the agricultural economics literature, we find that the relationship between rainfall and agricultural output has an inverted U-shape, as agriculture is harmed by both droughts and very wet conditions. We also find the effect of rainfall on agricultural output to be transitory. At the same time, the relationship between rainfall and democratization is U-shaped in the short run and this effect persists in the long run, meaning that democratic transitions outlast the (transitory) rainfall shocks that started the democratization process. We show that the U-shaped relationship between rainfall and democratization is consistent with rainfall affecting democratization through its (inverted-U-shaped) effect on agricultural output.


Aquesta tesi consta de dos articles independents. En el primer article, examinem la relació entre la incertesa i la paritat de tipus d’interès no coberta. És ben sabut que la paritat de tipus d’interès no coberta no es manté empíricament, especialment en horitzons curts. Però és realment així? Conjecturem que la paritat de tipus d’interès no coberta és més probable que es mantingui en entorns de baixa incertesa, en comparació amb els d’alta incertesa, ja que els guanys d’oportunitat d’arbitratge es tornen més incerts en un entorn altament impredictible, cosa que dilueix la relació entre tipus de canvi i diferencials de tipus d’interès. Primer proporcionem un nou índex d’incertesa del tipus de canvi, que mesura quan impredictibles son els tipus de canvi en relació amb el seu passat històric. A continuació, utilitzem la nova mesura d’incertesa per proporcionar evidència empírica que la paritat de tipus d’interès no coberta es manté en cinc països industrialitzats respecte al dòlar dels EUA en moments en què la incertesa no és excepcionalment alta i es trenca durant els períodes d’alta incertesa. En el segon article, examinem l’efecte de les pluges en la producció agrícola i en la democratització als països més agrícoles del món. Igual que el que diu la literatura d’economia agrícola, trobem que la relació entre les pluges i la producció agrícola té una forma d’U invertida, ja que l’agricultura es veu perjudicada tant per les sequeres com per les condicions molt humides. També trobem que l’efecte de la pluja sobre la producció agrícola és transitori. Al mateix temps, la relació entre les pluges i la democratització té forma d’U a curt termini i aquest efecte persisteix a llarg termini, és a dir, que les transicions democràtiques perduren més que els xocs de pluja (transitoris) que van iniciar el procés de democratització. Mostrem que la relació en forma d’U entre les pluges i la democratització és coherent amb les pluges que afecten la democratització a través del seu efecte (en forma d’U invertida) sobre la producció agrícola.

Keywords

Applied economics

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tai.pdf

5.213Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)