The festivalization of the creative city: A study of two creative quarters in Barcelona and Berlin

Author

Zherdev, Nikolay

Director

Ribera Fumaz, Ramon

Colombo Vilarrasa, Alba

Date of defense

2022-07-28

Pages

379 p.



Department/Institute

Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)

Doctorate programs

Societat de la informació i el coneixement

Abstract

In recent decades, the concepts of 'creative city', 'creative class' and 'experience economy' have gained growing attention by scholars and city administrations, bringing fundamental changes to the character of urban space in contemporary cities. These concepts and strategies emphasize the importance of 'soft' location factors and the experiential and cultural characteristics of a place to create prerequisites for culture-led regeneration. In this sense, one of the most popular instruments of cultural planning implementation is focusing cultural development on art festivals, to build continuity of 'happening' and thus attract creative individuals. These factors turn urban space into a constant festival; a phenomenon called festivalization. Considering festivalization and creative city development as tightly coupled processes, the research aims to bridge a gap between the two by addressing how festivalization is being produced within the experience economy paradigm. In order to do so, the research aims to analyze the organizational issues of festivalization in the case studies of El Raval in Barcelona and northern Neukölln in Berlin, two quarters facing a process of economic and social regeneration based on the experience economy and cultural activities.


En las últimas décadas, los conceptos de ciudad creativa, clase creativa y economía de la experiencia han ganado una creciente atención por parte de académicos y administraciones municipales, lo que ha generado cambios fundamentales en el carácter del espacio urbano en las ciudades contemporáneas. Estos conceptos y estrategias enfatizan la importancia de los factores de ubicación "blandos" y las características experienciales y culturales de un lugar para crear prerrequisitos para la regeneración dirigida por la cultura. En este sentido, uno de los instrumentos más populares de la implementación de la planificación cultural es centrar el desarrollo cultural en los festivales de arte para construir la continuidad del 'happening' y así atraer a individuos creativos. Estos factores convierten el espacio urbano en un festival constante, fenómeno llamado festivalización. Considerando la festivalización y el desarrollo creativo de la ciudad como procesos estrechamente relacionados, la investigación tiene como objetivo superar la brecha entre ambos al abordar cómo se está produciendo la festivalización dentro del paradigma de la economía de la experiencia. Para ello, la investigación pretende analizar las cuestiones organizativas de la festivalización en los casos de estudio del Raval en Barcelona y Neukölln-Nord en Berlín, dos barrios que se enfrentan a un proceso de regeneración económica y social basado en la economía de la experiencia y las actividades culturales.


En les últimes dècades, els conceptes de ciutat creativa, classe creativa i economia de l'experiència han guanyat una atenció creixent per part d'acadèmics i administracions municipals, la qual cosa ha generat canvis fonamentals en el caràcter de l'espai urbà a les ciutats contemporànies. Aquests conceptes i estratègies emfatitzen la importància dels factors d'ubicació "tous" i les característiques experiencials i culturals d'un lloc per crear prerequisits per a la regeneració dirigida per la cultura. En aquest sentit, un dels instruments més populars de la implementació de la planificació cultural és centrar el desenvolupament cultural en els festivals d'art per construir la continuïtat del 'happening' i així atraure individus creatius. Aquests factors converteixen l'espai urbà en un festival constant, fenomen anomenat festivalització. Considerant la festivalització i el desenvolupament creatiu de la ciutat com a processos estretament relacionats, la investigació té com a objectiu superar la bretxa entre tots dos abordant com s'està produint la festivalització dins del paradigma de l'economia de l'experiència. Per fer-ho, la recerca vol analitzar les qüestions organitzatives de la festivalització en els casos d'estudi del Raval a Barcelona i Neukölln-Nord a Berlín, dos barris que fan front a un procés de regeneració econòmica i social basat en l'economia de l'experiència i les activitats culturals.

Keywords

ciutat creativa; ciudad creativa; creative city; festivals; festivales; festivals; esdeveniments culturals; eventos culturales; cultural events; anàlisis de stakeholders; análisis de stakeholders; stakeholder analysis; Barcelona; Barcelona; Barcelona; Berlín; Berlín; Berlin

Subjects

3 - Social Sciences; 71 - Physical planning. Regional, town and country planning. Landscapes, parks, gardens

Knowledge Area

Urban studies

Documents

Thesis_Zherdev.pdf

2.695Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)