dc.contributor.author
Saa Espinoza, Marcela Eliana
dc.date.accessioned
2022-11-03T09:44:56Z
dc.date.available
2023-07-05T22:46:21Z
dc.date.issued
2022-07-05
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/675848
dc.description.abstract
La investigació que es presenta a continuació està emmarcada en el programa doctoral en Antropologia Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona, i té com a propòsit conèixer i analitzar genealògicament la visualitat del cos juvenil, a través de les imatges del cos representat en revistes, i amb això comprendre i aprofundir com es va anar edificant la idea de joventut a Xile durant el segle XX (1906-1990). A partir d’una perspectiva genealògica, aquesta tesi es va proposar indagar i analitzar les diferents condicions de possibilitat per a que la idea de joventut pogués desplegar-se en la cultura i la societat xilena, prenent la visualitat i els mitjans de comunicació juvenils com a principal lloc d’interrogació . A través de l’estudi de les revistes il·lustrades sobre i per a la joventut, vaig investigar de quines maneres les representacions visuals es van vincular amb una diversitat de sabers, discursos, imatges, institucions i diferents arquitectures del món cultural, per proposar, disputar i establir determinades imatges del cos jove. Aquesta investigació reconstrueix fragments de la història cultural sobre la joventut, les imatges i el cos. Vaig fer visible les maneres en què el cos es va presentar i va representar visualment. Aquests cossos juvenils van estar marcats per simbolitzacions, discursos i imatges que configuraven les vores, horitzons i possibilitats d’allò esperable per a les i els joves xilens, i que en sintonies amb altres joventuts del continent i del món occidental, es tornaven imatges visuals, mentals, culturals que els mitjans de comunicació hegemònics i alternatius, feien circular i popularitzar durant gairebé la totalitat del segle XX. Això va tenir com a efecte establir la comprensió sobre qui són i qui han de ser els joves. La investigació, per tant, aprofundeix en la doble possibilitat de la representació esmentada: la de ser jove, i la de convertir-se en una imatge.
en_US
dc.description.abstract
La investigación que se presenta a continuación está enmarcada en el programa doctoral en Antropología Social y Cultural de la Universidad Autónoma de Barcelona, y tiene como propósito conocer y analizar genealógicamente la visualidad del cuerpo juvenil, a través de las imágenes del cuerpo representado en revistas, y con ello comprender y profundizar en cómo se fue edificando la idea de juventud en Chile durante el siglo XX (1906-1990). A partir de una perspectiva genealógica, esta tesis se propuso indagar y analizar las distintas condiciones de posibilidad para que la idea de juventud pudiese desplegarse en la cultura y en la sociedad chilena, tomando la visualidad y los medios de comunicación juveniles como principal lugar de interrogación. A través del estudio de las revistas ilustradas sobre y para la juventud, investigué de qué maneras las representaciones visuales se vincularon con una diversidad de saberes, discursos, imágenes, instituciones y diferentes arquitecturas del mundo cultural, para proponer, disputar y establecer determinadas imágenes del cuerpo joven. Esta investigación reconstruye fragmentos de una historia cultural sobre la juventud, las imágenes y el cuerpo. Hice visible los modos en qué el cuerpo se presentó y representó visualmente. Estos cuerpos juveniles estuvieron marcados por simbolizaciones, discursos e imágenes que configuraban los bordes, horizontes y posibilidades de lo esperable para las y los jóvenes chilenos, y que en sintonías con otras juventudes del continente y del mundo occidental, se volvían imágenes visuales, mentales, culturales que los medios de comunicación hegemónicos y alternativos, hicieron circular y popularizaron durante casi la totalidad del siglo XX. Ello tuvo como efecto estabilizar la comprensión sobre quiénes son y deben ser los jóvenes. La investigación, por lo tanto, ahonda en la doble posibilidad de dicha representación: la de ser joven, y la de convertirse en una imagen.
en_US
dc.description.abstract
The research presented below is framed in the doctoral program in Social and Cultural Anthropology of the Autonomous University of Barcelona, and its purpose is to know and genealogically analyze the visuality of the youthful body, through the images of the body represented in magazines, and thereby understand and deepen how the idea of youth was built in Chile during the 20th century (1906-1990). From a genealogical perspective, this thesis set out to investigate and analyze the different conditions of possibility so that the idea of youth could unfold in Chilean culture and society, taking visuality and youth media as the main place of questioning. . Through the study of illustrated magazines about and for youth, I investigated how visual representations were linked to a diversity of knowledge, discourses, images, institutions and different architectures of the cultural world, to propose, dispute and establish certain images of the young body. This research reconstructs fragments of a cultural history about youth, images and the body. I made visible the ways in which the body was presented and represented visually. These youthful bodies were marked by symbolizations, discourses, and images that shaped the edges, horizons, and possibilities of what was expected of young Chileans, and that, in tune with other young people from the continent and the Western world, became visual, mental, cultural and that the hegemonic and alternative media circulated and popularized for almost the entire 20th century. This had the effect of stabilizing the understanding of who young people are and should be. The investigation, therefore, delves into the double possibility of said representation: that of being young, and that of becoming an image.
en_US
dc.format.extent
454 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cultura visual
en_US
dc.subject
Visual culture
en_US
dc.subject
Antropologia de la joventut
en_US
dc.subject
Antropología de la juventud
en_US
dc.subject
Anthropology of youth
en_US
dc.subject
Genealogia
en_US
dc.subject
Genealogía
en_US
dc.subject
Genealogy
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials
en_US
dc.title
Imágenes e Ideas de Juventud. Genealogía del cuerpo joven en Chile (1906-1990)
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
marcelasaae@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Feixa, Carles
dc.contributor.tutor
Lubbers, Miranda J.
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Antropologia Social i Cultural