Global south cosmopolitans creating a home: Stories of LGBTIQ+ migration from Brazil to Portugal and Spain

dc.contributor.author
Silveira Martins, João Pedro
dc.date.accessioned
2024-08-13T08:55:47Z
dc.date.available
2024-08-13T08:55:47Z
dc.date.issued
2024-06-13
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/692043
dc.description.abstract
Aquesta tesi de doctorat explora els repertoris d'inclusió en la migració LGBTIQ+ del Sur Global dins del context migratori iberobrasiler, examinant els seus efectes en el cosmopolitismo des d'una perspectiva interseccional. Aquest estudi també va ser com a objectiu analitzar el capital de mobilitat de persones queer i trans en la migració LGBTIQ+ brasileña contemporània a Portugal i Espanya, co-creant narratives per comprendre la interseccionalitat en els processos d'inclusió, i descrivint modalitats d'inclusió social a Lisboa i Madrid, abordant aspectes com el sentit de pertència, la salut mental, la protecció contra la discriminació, l'ocupació i el bé estar. A través de mètodes empíricos implementats en un treball de camp a Lisboa (Portugal) i Madrid (España), entre 2019 i 2020, incloent entrevistes en profunditat inspirades en entrevistes narratives i sociologia de la vida cotidiana, converses col·laboratives i observacions participatives a la ciutat. de Madrid, s'obtuvieron idees sobre les dinàmiques que donen forma a la segona diàspora brasileña més gran a Iberia. La tesi destaca l'augment de la xenofòbia, la racialització i la lluita per l'accés als serveis, així com la importància de les estratègies per a la regularització, el desenvolupament de xarxes i la construcció de comunitats en el fortalecimiento de l'agència dels migrants. A més, ressalten els impactes positius de les polítiques culturals i públiques a Portugal i Espanya, subrayant la importància de les mesures inclusives per a la benestar i la inclusió dels migrants.
dc.description.abstract
Esta tesis de doctorado explora los repertorios de inclusión en la migración LGBTIQ+ del Sur Global dentro del contexto migratorio Ibero-brasileño, examinando sus efectos en el cosmopolitismo desde una perspectiva interseccional. Este estudio también tuvo como objetivo analizar el capital de movilidad de personas queer y trans en la migración LGBTIQ+ brasileña contemporánea a Portugal y España, co-creando narrativas para comprender la interseccionalidad en los procesos de inclusión, y describiendo modalidades de inclusión social en Lisboa y Madrid, abordando aspectos como el sentido de pertenencia, la salud mental, la protección contra la discriminación, el empleo y el bienestar. A través de métodos empíricos implementados en un trabajo de campo en Lisboa (Portugal) y Madrid (España), entre 2019 y 2020, incluyendo entrevistas en profundidad inspiradas en entrevistas narrativas y sociología de la vida cotidiana, conversaciones colaborativas y observaciones participativas en la ciudad de Madrid, se obtuvieron ideas sobre las dinámicas que dan forma a la segunda diáspora brasileña más grande en Iberia. La tesis destaca el aumento de la xenofobia, la racialización y la lucha por el acceso a los servicios, así como la importancia de estrategias para la regularización, el desarrollo de redes y la construcción de comunidades en el fortalecimiento de la agencia de los migrantes. Además, resalta los impactos positivos de las políticas culturales y públicas en Portugal y España, subrayando la importancia de medidas inclusivas para el bienestar e inclusión de los migrantes.
dc.description.abstract
This PhD thesis delves into the repertoires of inclusion within Global South LGBTIQ+ migration, situated in the Ibero-Brazilian migration context, while also investigating its influence on cosmopolitanism from an intersectional viewpoint. The study sought to analyse the mobility capital of queer and trans individuals amidst contemporary Brazilian LGBTIQ+ migration to Portugal and Spain. Additionally, it aimed to co-create narratives to comprehend the intersectionality inherent in inclusion processes and to describe various forms of social inclusion in Lisbon and Madrid, covering aspects such as belonging, mental health, protection against discrimination, employment, and well-being. Through empirical methods conducted during fieldwork in Lisbon and Madrid between 2019 and 2020, including in-depth interviews, collaborative conversations, and participatory observations, insights into the dynamics shaping the second-largest Brazilian diaspora in Iberia were garnered. The thesis underscores the challenges posed by increasing xenophobia, racialization, and barriers to accessing services, while emphasizing the significance of strategies for regularization, network development, and community-building in empowering migrants. Moreover, it highlights the positive impacts of cultural and public policies in Portugal and Spain, emphasizing the need for inclusive measures to promote migrant well-being and inclusion.
dc.format.extent
427 p.
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Migració
dc.subject
Migration
dc.subject
Migración
dc.subject
LGBTIQ+
dc.subject
Brasilers
dc.subject
Brazilians
dc.subject
Brasileños
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
Global south cosmopolitans creating a home: Stories of LGBTIQ+ migration from Brazil to Portugal and Spain
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-13T08:55:46Z
dc.subject.udc
31
dc.contributor.director
Parella Rubio, Sònia
dc.contributor.director
Sordè i Martí, Teresa
dc.contributor.tutor
Parella Rubio, Sònia
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Sociologia


Documents

jpsm1de1.pdf

30.38Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)