Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
El comercio ilegal de vida silvestre, o tráfico de vida silvestre, es un problema global que está atrayendo una mayor atención académica. A pesar de esto, la investigación académica a menudo se centra en especies y espacios carismáticos, y en los impactos que el comercio ilegal tiene en los seres humanos. Por lo tanto, se descuidan especies menos carismáticas y su valor intrínseco. En consecuencia, esta investigación utiliza el caso del comercio y tráfico de la anguila europea en España para resaltar estos aspectos pasados por alto. Empleando métodos cualitativos, el estudio explora los daños infligidos a los animales no humanos dentro del comercio, enfatizando el papel del especismo en la perpetuación del comercio (ilegal) de vida silvestre. Para cumplir con los objetivos planteados, la investigación se estructura en torno a cuatro publicaciones. El primer estudio describe el rol de España en el tráfico de vida silvestre a lo largo de la cadena de suministro y el daño a las víctimas animales de este delito. El segundo artículo analiza el papel de España en el comercio de anguilas europeas y propone un enfoque multifacético para combatirlo. La tercera publicación critica la perspectiva antropocéntrica usualmente adoptada en la investigación sobre el tráfico de vida silvestre, documentando el extenso daño a las anguilas y abogando por su valor intrínseco.
The illegal wildlife trade, or wildlife trafficking, is a growing global issue gathering increased scholarly attention. Despite this, academic research often focuses on charismatic species and spaces, and on the impacts the illegal trade has on humans. Thus, neglecting less charismatic species and their intrinsic value. Accordingly, this research uses the case of the European eel trade and trafficking in Spain to highlight these overlooked aspects. Employing qualitative methods, the study explores the harms inflicted on individual non-human animals within the trade, emphasizing the role of speciesism in perpetuating (illegal) wildlife trade. To meet the aims and objectives, the research is structured around four publications. The first study outlines Spain' s significan! involvement in wildlife trafficking along the supply chain and the harm to the individual animal victims in this crime. The second paper focuses on the European eel trade. lt analyses Spain's role and propases a multifaceted approach to comba! trafficking. The third publication critiques the anthropocentric perspective usually adopted in wildlife trafficking research documenting the extensive harm to eels and advocating for their intrinsic value.
El comerç il·legal, o tràfic, de vida silvestre, és un problema global que está atraient una major atenció acadèmica. Malgrat això, la investigació acadèmica sovint se centra en espècies i espais carismàtics, i en els impactes que el comerç il·legal té en els éssers humans. Per tant, es descuiden espècies menys carismàtiques i el seu valor intrínsec. En conseqüència, aquesta investigació utilitza el cas del comerç i tràfic de !'anguila europea a Espanya per ressaltar aquests aspectes passats per alt. Emprant mètodes qualitatius, l'estudi explora els danys infligits als animals no humans dins del comen;:, fent èmfasi en el paper de l'espècimen en la perpetuació del comen;: (il·legal) de vida silvestre. Per complir amb els objectius plantejats, la investigació s'estructura al voltant de quatre publicacions. El primer estudi descriu el paper d'Espanya en el tràfic de vida silvestre al llarg de la cadena de subministrament i el dany a les víctimes animals d'aquest delicte. El segon article analitza el paper d'Espanya en el comerç d'anguila europea i proposa un enfocament multifacètic per combatre 'I. La tercera publicació critica la perspectiva antropocèntrica usualment adoptada en la investigació sobre el tràfic de vida silvestre, documentant l'extens dany a les anguiles i advocant pel seu valor intrínsec.
Anguila Europea; Tràfic d'espècies; Criminologia verda; Tráfico de especies; Criminología verde; European Eel; Wildlife traffcking; Green criminology
3 - Ciencias sociales; 30 - Teorías y metodología en las ciencias sociales. Sociografía. Estudios de género; 340 - Cuestiones generales de derecho. Métodos y ciencias auxiliares del derecho; 343 - Derecho penal. Delitos
Ciències socials i jurídiques
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.