El vidre a Mallorca entre els segles XIV i XVIII

dc.contributor
Universitat de les Illes Balears. Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts
dc.contributor.author
Capellà Galmés, Miquel Àngel
dc.date.accessioned
2011-04-12T18:53:43Z
dc.date.available
2010-01-19
dc.date.issued
2009-04-28
dc.date.submitted
2010-01-19
dc.identifier.isbn
9788469326473
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0119110-111630
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/9408
dc.description.abstract
La Història del vidre a Mallorca entre els segles XIV i XVIII està determinada per la forta influència exercida per la vidrieria catalana i la veneciana. El marc cronològic ampli té la finalitat de precisar les continuïtats i canvis que es produeixen en l'artesanat. En aquest sentit, s'ha de destacar com un factor fonamental la presència de vidriers procedents d'Itàlia, que situen l'illa de ple en les dinàmiques que caracteritzen l'art del vidre. Per a cada època s'han situat els principals obradors, les famílies de vidriers i els sistemes de treball desenvolupats. En relació als objectes catalogats, hem constatat l'arribada d'importacions islàmiques, catalanes i venecianes. Les tipologies s'han elaborat amb les peces arqueològiques, les citacions d'inventaris de cada període i la iconografia. La investigació es tanca amb un panorama general corresponent a inicis del segle XVIII, moment d'irrupció de noves modes procedents de Bohèmia i Alemanya, que canviaran l'art del vidre a Europa.
cat
dc.description.abstract
La Historia del vidrio en Mallorca entre los siglos XIV y XVIII está determinada por la importante influencia ejercida por la vidriería catalana y la veneciana. El marco cronológico amplio tiene la finalidad de precisar las continuidades y los cambios producidos en el artesanado. En este sentido, tiene que destacarse como factor fundamental la presencia de vidrieros procedentes de Italia, que sitúan la isla en las dinámicas que caracterizan el arte del vidrio en otros territorios europeos. Para cada época se han situado los principales talleres, las familias de vidrieros y los sistemas de trabajo desarrollados. En relación a los objetos catalogados, hemos constatado la llegada de importaciones islámicas, catalanas y venecianas. Las tipologías se han elaborado con las piezas arqueológicas, las citaciones de inventarios de cada período y la iconografía. La investigación se cierra con un panorama general correspondiente a inicios del siglo XVIII, momento de irrupción de nuevas modas procedentes de Bohemia y Alemania, que cambiaran el arte del vidrio en Europa.
spa
dc.description.abstract
The history of glass in Majorca between the 14th and 18th centuries has been determined by the strong influences exerted by the catalan and venetian glassworks. The wide chronologic framework responds to the intention of specifying the continuities and changes undergone in the craftsmanship. In this sense, it must be highlighted as a fundamental fact the presence of glassmakers coming from Italy, which place the island in the midst of the dynamics characterizing the art of glassmaking. The main glassmakers, families and the working systems developed, have been placed in each period. As for the catalogued pieces, the coming of Islamic, catalan and venetian importations have been stated. Typologies have been stated with archeological pieces, inventory citations for each period and the iconography. The research concludes with a general overview corresponding to the early 18th century, the moment of the arrival of new modes coming from Bohemia and Germany, which would change the art of glass in Europe.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Majorca
dc.subject
history of glass
dc.subject
decorative arts
dc.subject
vidrio catalán
dc.subject
vidrio veneciano
dc.subject
tipología
dc.subject
técnicas de elaboración
dc.subject
ciclo productivo
dc.subject
Mallorca
dc.subject
Historia del vidrio
dc.subject
Artes decorativas
dc.subject
vidre català
dc.subject
vidre venecià
dc.subject
tipologia
dc.subject
tècniques d'elaboració
dc.subject
cicle productiu
dc.subject
Mallorca
dc.subject
Història del vidre
dc.subject
Arts decoratives
dc.subject
productive cycle
dc.subject
production techniques
dc.subject
typology
dc.subject
venetian glass
dc.subject
catalan glass
dc.subject.other
Història de l'Art
dc.title
El vidre a Mallorca entre els segles XIV i XVIII
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
cat
dc.contributor.authoremail
ma.capella@uib.es
dc.contributor.director
Cantarellas Camps, Catalina
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
cat


Documents

tmcg1de2.pdf

14.90Mb PDF

tmcg2de2.pdf

7.692Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)