El ejemplo de los oficios en los diálogos de Platón: una vía de acceso a su filosofía

Autor/a

Aparicio Villalonga, Catalina

Director/a

Casadesús Bordoy, Francesc

Data de defensa

2014-07-10

Pàgines

786 p.



Departament/Institut

Universitat de les Illes Balears. Departament de Filosofia i Treball Social

Resum

Un dels trets més característics del Sòcrates platònic és la constant menció dels diferents artífexs, característica compartida per l’Estranger i l’Atenès, els altres personatges mitjançant els quals Plató expressa el seu pensament. Són les analogies amb els distints treballadors i les seves tècniques o pràctiques les que serveixen per posar de manifest diferents tipus d’acció: una orientada a fins racionals, productora d’un bé i avalada per un camp teòric de coneixement tècnic; una altra irracional, orientada a plaers i sense cap coneixement que la sustenti. Els exemples d’oficis no només li serveixen a Plató per posar de manifest aquesta important distinció, necessària per erigir la política en tècnica suprema, sinó que li són molt útils per donar consistència i validesa a nombrosos aspectes fonamentals del seu pensament. L’anàlisi d’aquest ús és una via d’accés a la filosofia de Plató.

Paraules clau

Plató, tècnica, pràctica, ofici, agricultor, teixidor, fuster, ferrer, sabater, músic, mestre, general, dida, sacerdot, arquitecte, escultor, mariner, pilot, cuiner, carnisser, poeta, metge, entrenador de gimnàstica, polític; Platón, técnica, práctica, oficio, agricultor, tejedor, carpintero, herrero, zapatero, músico, maestro, general, nodriza, sacerdote, arquitecto, escultor, marinero, piloto, cocinero, carnicero poeta, médico, entrenador de gimnasia, político; Plato, technique, practice, craft, farmer, weaver, carpenter, blacksmith, shoemaker, musician, teacher, general, nurse, priest, architect, sculptor, sailor, pilot, chef, butcher, poet, physician, gymnastics coach, politician

Matèries

1 - Filosofia i psicologia; 14 - Sistemes i punts de vista filosòfics

Àrea de coneixement

Filosofia

Documents

tcap1de1.pdf

3.617Mb

 

Drets

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)