Detección precoz en los trastornos psicóticos: Una comparación de las características sociodemográficas y clínicas entre dos grupos diagnósticos clínicamente diferenciados

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Morales Lorenzo, Noemí
dc.date.accessioned
2014-02-04T09:56:24Z
dc.date.available
2014-02-04T09:56:24Z
dc.date.issued
2014-01-24
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/129625
dc.description.abstract
Introducció: La descripció de les característiques de persones diagnosticades d'Estat Mental d'Alt Risc (EMAR), que són susceptibles d'esdevenir un Primer Episodi Psicòtic (PEP), és el primer pas per a la prevenció primària i secundària efectuada en els serveis del nostre sistema sociosanitari. Material: 23 pacients diagnosticats d’EMAR i altres 23 de PEP que han estat atesos en l'Equip d'Atenció Precoç als Pacients en risc de Psicosi (EAPPP) de Barcelona, durant el període 2006-2011. Mètode: Estudi transversal descriptiu per determinar la percepció subjectiva de la qualitat de vida, condicions psicosocials i clíniques de pacients segons presentin un EMAR o PEP. Resultats: S'observa que els pacients amb EMAR i PEP tenen una percepció subjectiva de la qualitat de vida i un funcionament Global (GAF) similar, tot i obtenir puntuacions diferents en l'escala PANSS i perfils diagnòstics CIE-10 clínicament diferenciats. Conclusions: A la vista dels resultats, és important diagnosticar a les persones que presenten un EMAR, que tenen característiques psicosocials similars a les que presenten un PEP, per així evitar una possible evolució cap a un trastorn psicòtic.
cat
dc.description.abstract
Introducción: La descripción de las características de personas diagnosticadas de Estado Mental de Alto Riesgo (EMAR), que son susceptibles de convertirse en un Primer Episodio Psicótico (PEP), es el primer paso para la prevención primaria y secundaria efectuada en los servicios de nuestro sistema sociosanitario. Material: 23 pacientes diagnosticados de EMAR y otros 23 de PEP que han sido atendidos en el Equipo de Atención Precoz a Pacientes en riesgo de Psicosis (EAPPP) de Barcelona, durante el período 2006-2011. Método: Estudio transversal descriptivo para determinar la percepción subjetiva de la calidad de vida, condiciones psicosociales y clínicas de pacientes según presenten un EMAR o un PEP. Resultados: Se observa que los pacientes con EMAR y PEP tienen una percepción subjetiva de la calidad de vida y un Funcionamiento Global (GAF) similar, a pesar de obtener puntuaciones diferentes en la escala PANSS y perfiles diagnósticos CIE-10 clínicamente diferenciados. Conclusiones: A la vista de los resultados, es importante diagnosticar a las personas que presentan un EMAR, cuyas características psicosociales son similares a las que presentan un PEP, para así evitar una posible evolución hacia un trastorno psicótico.
spa
dc.description.abstract
Intoduction: The description of the characteristics of people diagnosed with Ultra High Risk (EMAR) of psychosis, which are likely to become a First Episode of Psychosis (PEP), is the first step in primary and secondary prevention made in our health service system. Material: 23 patients diagnosed EMAR and 23 of PEP who have been treated in the Early Care Team for Patients at risk of psychosis (EAPPP) of Barcelona, between the years 2006-2011. Method: Descriptive cross-sectional study to determine the subjective perception of quality of life, psychosocial and clinical conditions of patients by presenting At-Risk Mental State of psychosis (EMAR) or a First Episode of Psychosis (PEP). Results: Patients with EMAR and PEP have a subjective perception of quality of life and a similar Global Functioning despite getting different scores on the PANSS scale and CIE-10 diagnostic profiles differentiated clinically. Conclusions: It is important to diagnose people with EMAR, whose psycho-social characteristics are similar to PEP, in order to avoid a possible evolution towards a psychotic disorder.
eng
dc.format.extent
165 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
cat
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pròdroms
cat
dc.subject
Estat mental d'alt risc
cat
dc.subject
Primer episòdic psicòtic
cat
dc.subject
Qualitat de vida
cat
dc.subject
Funcionament psicosocial
cat
dc.subject
Prevenció en psicosi
cat
dc.subject
Atenció primerenca
cat
dc.subject
Pródromos
cat
dc.subject
Estado mental de alto riesgo
cat
dc.subject
Primer episodio psicótico
cat
dc.subject
Calidad de vida
cat
dc.subject
Funcionamiento psicosocial
cat
dc.subject
Prevención en psicosis
cat
dc.subject
Atención temprana
cat
dc.subject
Prodroms
cat
dc.subject
High risk mental state
cat
dc.subject
First episode of psychosis
cat
dc.subject
Quality of life
cat
dc.subject
Psychosocial functioning
cat
dc.subject
Psychosis prevention
cat
dc.subject
Early intervention
cat
dc.subject.other
Psicologia
cat
dc.title
Detección precoz en los trastornos psicóticos: Una comparación de las características sociodemográficas y clínicas entre dos grupos diagnósticos clínicamente diferenciados
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
cat
dc.contributor.authoremail
noemi_ml@copc.cat
cat
dc.contributor.director
Cabré Segarra, Víctor
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.3764-2014
cat


Documents

Tesi Doctoral Noemí Morales.pdf

6.191Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)