Modificacions post-traduccionals de l'α-sinucleïna en les malalties neurodegeneratives

Author

Muntané Medina, Gerard

Director

Ferrer, Isidro (Ferrer Abizanda)

Date of defense

2010-03-26

ISBN

9788469412558

Legal Deposit

B.15327-2011



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Patologia i Terapèutica Experimental

Abstract

Aquesta tesi ha estat realitzada amb el propòsit de descriure els canvis post-traduccionals que pateix l'&#945;-sinucleïna en els dos grups de malalties neurodegeneratives més importants: les taupaties i les &#945;-sinucleïnopaties.<br/><br/>L'&#945;-sinucleïna es proposa com la proteïna més important en el desenvolupament de les &#945;-sinucleinopaties (que en formen part: la demència de cossos de Lewy, la malaltia de Parkinson i l'atròfia multisistèmica) ja que es troba de forma agregada en els agregats que defineixen la neuropatologia d'aquestes malalties.<br/><br/>Al llarg d'aquest treball s'han estudiat els canvis post-traduccionals (truncament, oxidació, nitració i fosforil·lació) que patiria l'&#945;-sinucleïna en els estadis inicials d'aquestes malalties.<br/><br/>Per l'abordatge d'aquests temes, en aquest treball s'utilitzen mostres humanes provinents del Banc de Teixits, així com material provinent de models murins de la malaltia de Parkinson i la malaltia d'Alzheimer i models cel·lulars.<br/><br/>La tesi mostra que cap d'aquests canvis per si sol és suficient per produïr un fenotip de malaltia i que hauria de ser l'acumulació d'aquests, conjuntament amb els nivells de la proteïna no modificada els importants per desenvolupar els trets patològics característics. A més, també proposem un cert solapament a nivel bioquímic i neuropatològic entre les taupaties i les &#945;-sinucleïnopaties, que invita a pensar que ambdós grups de malalties comparteixen processos comuns.


<i>The aim of this thesis has been focused on the study of the post-translational changes of &#945;-synuclein that may lead to neuronal degeneration in the more important groups of neurodegenerative diseases: tauopathies and &#945;-synucleinopathies. <br/><br/>We studied truncation, oxidation, nitration and phosphorylation in differrent humain samples at different stages of the disease progress.<br/><br/>We have seen that these changes are not essential for the neuronal degeneration, in contrast, we propose the accumulation of changes as a prerequisite for the pathogenesis. Furthermore, we suggest a overlapping between these two groups of diseases as these post-translational changes are shared by both. </I>

Keywords

&#945;-sinucleïnopaties; Taupaties; Malalties neurogeneratives

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

GMM_TESI.pdf

4.822Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)