Valoración funcional y niveles de actividad física en personas con discapacidad intelectual; efectos de un programa de actividad física aeróbico, de fuerza y equilibrio

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Oviedo, Guillermo Ruben
dc.date.accessioned
2014-07-24T12:18:09Z
dc.date.available
2014-07-24T12:18:09Z
dc.date.issued
2014-07-22
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/274472
dc.description.abstract
Les persones adultes amb discapacitat intel•lectual (DI) presenten baixos nivells de capacitat cardiovascular i força, al mateix temps que realitzen poca activitat física (AF) i freqüentment presenten problemes funcionals i d’equilibri. Un dels propòsits d’aquesta tesi fou investigar la fiabilitat del salt vertical en adults amb DI sobre una plataforma de contacte comparar-lo amb el test de salt de longitud sense impuls, normalment utilitzat en la bateria EUROFIT Special, per a avaluar la potència de les cames. Un altre objectiu fou avaluar els efectes d’un programa d’AF combinat incloent-hi exercicis aeròbics, de força i d’equilibri sobre la condició física la força, l’equilibri i les mesures funcionals en un estudi controlat. També s’han avaluat les característiques i nivells d’AF en el grup d’adults amb DI que va participar a la intervenció (GI) en comparació a un grup control (GC). Els participants, adults amb DI lleugera i moderada, varen ser assignats a un grup d’intervenció (GI; n = 37) i a un altre grup control (GC; n = 29). El GI va entrenar 3 vegades a la setmana, en sessions d’una hora durant 14 setmanes, mentre que el GC no va participar de cap tipus de programa d’AF. La resistència aeròbica, força, equilibri, flexibilitat i habilitats funcionals varen ser avaluades pre y post entrenament en ambdós grups. Com a resultat, el GI va millorar la seva capacitat aeròbica (26.8 vs. 29.3 ml•Kg-1•min-1), la força de prensió manual (19.2 vs. 21.9 kg), la força de cames i l’equilibri després del període d’entrenament (p < .05). El pes corporal (70.1 vs. 68.1 kg) i l’índex de massa corporal /27.4 vs. 26.6 kg•m-2) també varen disminuir (p < .05) en el GI. El GC no va presentar canvis en aquests paràmetres. Així també, els adults amb DI del GC varen realitzar menors quantitats d’AF moderada i vigorosa (AFMV) que el GI. Però és de senyalar que el comportament sedentari en ambdós grups fou elevat (~79% del temps monitoritzat). El 69.40% y el 32.10% dels participants del GI i GC respectivament varen complir amb les recomanacions de fer ≥150 minuts d’AFMV/setmana. Aquests resultats suggereixen que un programa d’AF aeròbic, de força i equilibri és beneficiós per a adults amb DI. Les intervencions per a disminuir el temps utilitzat en activitats sedentàries i augmentar l’AFMV haurien de formar part de l’horari laboral d’aquestes persones.
cat
dc.description.abstract
Las personas adultas con discapacidad intelectual (DI) presentan bajos niveles de capacidad cardiovascular y fuerza, al mismo tiempo que realizan poca actividad física (AF) y frecuentemente presentan problemas funcionales y de equilibrio. Uno de los propósitos de esta tesis fue investigar la fiabilidad del salto vertical en perdonas con DI sobre una plataforma de contacto y compararlo con el test de salto en largo sin impulso, normalmente utilizado en la batería EUROFIT Special, para evaluar la potencia de las piernas. Otro de los objetivos del estudio fue evaluar los efectos de un programa de AF combinado incluyendo ejercicios aeróbicos, de fuerza y de equilibrio sobre la condición física, la fuerza, el equilibrio y medidas funcionales en un estudio controlado. También se evaluaron las características y niveles de AF en el grupo de adultos con DI que participó en la intervención (GI) en comparación con un grupo control (GC). Los participantes, adultos con DI leve a moderada, fueron asignados a un grupo intervención (GI; n = 37) y otro grupo control (GC; n = 29). El GI entrenó 3 veces por semana, 1 hora durante 14 semanas, mientras que el GC no participó en ningún tipo de programa de AF. La resistencia aeróbica, fuerza, equilibrio, flexibilidad y habilidades funcionales fueron evaluadas pre y post entrenamiento en ambos grupos. Como resultado, el GI mejoró su capacidad aeróbica (26.8 vs. 29.3 ml•Kg-1•min-1), la fuerza de prensión manual (19.2 vs. 21.9 kg), la fuerza de piernas y el equilibrio luego del período de entrenamiento (p < .05). El peso corporal (70.1 vs. 68.1 kg) y el índice de masa corporal /27.4 vs. 26.6 kg•m-2) también disminuyeron (p < .05) en el GI. El GC no presentó cambios en estos parámetros. Así también, los adultos con DI del GC realizaron menores cantidades de AF moderada a vigorosa (AFMV) que el GI. Sin embargo, el comportamiento sedentario en ambos grupos fue elevado (~79% del tiempo monitorizado). El 69.40% y el 32.10% de los participantes del GI y GC respectivamente cumplieron con las recomendaciones de realizar ≥150 minutos de AFMV/semana. Estos resultados sugieren que un programa de AF aeróbico, de fuerza y equilibrio es beneficioso para los adultos con DI. Las intervenciones para disminuir el tiempo empleado en actividades sedentarias y aumentar la AFMV deberían formar parte del horario laboral de estas personas.
spa
dc.description.abstract
Adults with ID have decreased cardiovascular fitness and strength with lower rates of PA, and often have balance and functional impairments. One of the purposes of this study was to investigate the test-retest reliability of the vertical jump test on a contact platform and compare it with the standing long jump test, normally used in the EUROFIT Special battery, to assess leg power. Other aim of the study was to assess the effects of a combined PA program (CPAP) involving aerobic, strength and balance training on cardiovascular fitness, strength, balance and functional measures in a controlled clinical trial. It was also of interest to know and describe the PA patterns of these groups of adults with ID that participated in the CPAP in comparison to a CG. Adults with mild to moderate ID were randomized into either the intervention group (IG; n = 37) or the control group (CG; n = 29). The IG trained 3 d/wk, 1 h/d over 14 wks, while the CG did not participate in any exercise program. Cardiovascular fitness, strength, balance, flexibility and functional ability were assessed pre-post training. The IG increased cardiovascular fitness, (26.8 vs. 29.3 ml•Kg-1•min-1), handgrip strength (19.2 vs. 21.9 kg), leg strength, and balance following the training period (p < .05). Body weight (70.1 vs. 68.1 kg) and body mass index (27.4 vs. 26.6 kg•m-2) decreased (p < .05) in the IG group. The CG showed no changes in any parameter. Adults with ID in the CG were performing less MVPA than the IG. Nevertheless, important sedentary behaviors were observed in both groups (~79% of their monitoring time). In the IG a 69.4% of participants and a 32.1% in the CG met the PA of recommendations of ≥150 minutes of MVPA/week. These data suggest that a combined aerobic, strength and balance exercise training program is beneficial among individuals with ID. Interventions to decrease sedentary time and increase PA levels should be included into their work days.
eng
dc.format.extent
257 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Condició física
dc.subject
Condición física
dc.subject
Physical fitness
dc.subject
Discapacitat intel·lectual
dc.subject
Discapacidad intelectual
dc.subject
Intellectual disability
dc.subject
Equilibri
dc.subject
Equilibrio
dc.subject
Balance
dc.subject.other
Ciències de la Salut
dc.title
Valoración funcional y niveles de actividad física en personas con discapacidad intelectual; efectos de un programa de actividad física aeróbico, de fuerza y equilibrio
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
79
cat
dc.contributor.authoremail
guillermorubeno@blanquerna.url.edu
dc.contributor.director
Guerra Balic, Míriam
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B 18654-2014


Documents

Tesis Doctoral-OVIEDO Guillermo Ruben.pdf

2.866Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)