Mesures de forma i simetria en química: algorismes i aplicacions

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Química Inorgànica
dc.contributor.author
Casanova i Casas, David
dc.date.accessioned
2011-04-12T14:02:30Z
dc.date.available
2006-12-20
dc.date.issued
2006-06-28
dc.date.submitted
2006-12-20
dc.identifier.isbn
8469034367
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1220106-111242
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/2776
dc.description.abstract
En aquest treball es descriuen algunes de funcions matemàtiques que tracten de descriure, d'una manera el més acurada possible, les propietats de forma i simetria no d'una forma discreta, sinó com una propietat contínua dels objectes. D'aquesta manera, un cop descrit l'objectiu d'aquest conjunt d'eines, que anomenem mesures de semblança (o dissemblança) es presenta el marc general que les descriu i que alhora ens permet classificar-les. També es fa un repàs històric de les mesures existents més rellevants.<br/>A partir d'aquest punt el treball se centra en algunes d'aquestes funcions. Primerament, es descriuen les mesures contínues de forma (CShM), introduïdes per Avnir et al., conjuntament amb la metodologia que se'n despren. S'han utilitzat les CShM per l'anàlisi estructural de compostos químics associats a poliedres de set i vuit vèrtexs, especialment pel que fa als compostos de metalls de transició hepta i octacoordinats, respectivament. Les CShM també s'han emprat per l'estudi estereoquímic al llarg de la reacció entre l'anió [Co(CO)4]- i el catió amoni.<br/>També s'han analitzat les mesures contínues de simetria (CSM) i s'ha introduït una nova mesura per a l'estudi de les propietats de simetria, l'índex de simetria (SI). Un cop explicada la metodologia per cadascuna, s'han mostrat algunes aplicacions per aquestes.<br/>Finalment es fa una anàlisi de les propietats de simetria de densitats electròniques moleculars amb l'índex de simetria electrònica (ESI). S'han indicat els aspectes teòrics associats a la metodologia així com les motivacions que han portat a la introducció d'aquesta nova mesura. També s'han mostrat alguns exemples de l'aplicació de l'ESI a l'estudi de la simetria d'inversió comparant aquesta amb algunes propietats moleculars.
cat
dc.description.abstract
<i>This work describes the mathematical functions necessary to describe, in an accurate way, the shape and symmetry properties from a non-discrete point of view, but as a continuous property. This set of tools called similarity (or dissimilarity) measures, have been classified in a general framework in order to understand the relationships between them.<br/>The central part of the work is the description and the study of some of these tools. First of all, the Continuous Shape Measures (CShM) introduced by Avnir and co-workers have been described with the associated methodology. The CShM have been used in the structural analysis of the chemical compounds associated to seven and eight vertices polyhedra, specially the hepta and octacoordinated transition metal compounds. The CShM have been used in the stereochemical study along the chemical reaction between the [Co(CO)4]- anion and the amonium cation.<br/>The Continuous Symmetry Measures (CSM) have been analysed and a new measure, the Symmetry Index (SI) have been introduced in order to improve the symmetry properties study. <br/>Finally, there is an analysis of the symmetry properties of the molecular electronic density using the Electronic Symmetry Index (ESI). The theoretical aspects associated with the ESI methodology and the motivations to introduce this new tool have been developed. Some examples of the ESI applications in the inversion symmetry analysis of the electron densities have been done, trying to compare these properties with some molecular properties. </I>
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Mesures de semblança
dc.subject
Funcions matemàtiques
dc.subject
Mesures de dissemblança
dc.subject.other
Ciències Experimentals i Matemàtiques
dc.title
Mesures de forma i simetria en química: algorismes i aplicacions
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
546
cat
dc.contributor.authoremail
david.casanova@qi.ub.es
dc.contributor.director
Álvarez Reverter, Santiago
dc.contributor.director
Alemany i Cahner, Pere
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.4677-2007


Documents

00.DCC_INTRODUCCIO.pdf

1.370Mb PDF

01.DCC_CAPITOL_1.pdf

582.2Kb PDF

02.DCC_CAPITOL_2.pdf

1.222Mb PDF

03.DCC_CAPITOL_3.pdf

692.3Kb PDF

04.DCC_CAPITOL_4.pdf

1.282Mb PDF

05.DCC_CAPITOL_5.pdf

398.0Kb PDF

06.DCC_CAPITOL_6.pdf

792.6Kb PDF

07.DCC_CAPITOL_7.pdf

465.0Kb PDF

08.DCC_CONCLUSIONS.pdf

149.0Kb PDF

09.DCC_SUPORT_INFORMATIC.pdf

132.6Kb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)