The effectiveness of educational collaborative networks: The leadership of collaborative innovation

Author

Díaz Gibson, Jordi

Director

Civís i Zaragoza, Mireia

Date of defense

2014-11-06

Legal Deposit

B 25973-2014

Pages

192 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

La implementació de Xarxes socioeducatives (XS) s'ha convertit en una estratègia emergent per a la millora educativa i social als països occidentals. Aquests programes pretenen fer front als principals reptes educatius des d'un enfocament col•laboratiu i comunitari. No obstant la seva proliferació, els esforços aplicats per avaluar aquestes iniciatives són encara insuficients per determinar la seva efectivitat. La present Tesi Doctoral aborda la següent pregunta de recerca: Com podem avaluar l'efectivitat de les XS?, i es desenvolupada mitjançant el compendi de sis articles científics. Així, el treball planteja una aproximació des dels paradigmes socioconstructivista i sociocrític, i utilitza una metodologia quali-quantitativa. Les conclusions mostren com l'avaluació de l'efectivitat de les XS ha de tenir present tant els resultats finals del programa com els outcomes organitzacionals, entesos com el nou capital generat per l'acció col•laborativa. L'efectivitat de les XS demanen necessàriament un lideratge transversal acompanyat per una estructura de governança adequada a les característiques de la XS, i una gestió administrativa que doni suport a les seves operacions. Per tant el lideratge transversal juga un paper clau en l'èxit de les XS, i pretén principalment construir una cultura basada en la innovació col•laborativa capaç de millorar els resultats educatius a la comunitat. Finalment, la tesi ofereix un instrument vàlid per a l'avaluació multidimensional de les XS.


La implementación de Redes socioeducativas (RS) se ha convertido en una estrategia emergente para la mejora educativa y social en los países occidentales. Estos programas pretenden hacer frente a los principales retos educativos desde un enfoque colaborativo y comunitario. A pesar de su proliferación, los esfuerzos aplicados para evaluar estas iniciativas son todavía insuficientes para determinar su efectividad. La presente Tesis Doctoral aborda la siguiente pregunta de investigación: ¿Cómo podemos evaluar la efectividad de las RS?, y se desarrolla mediante el compendio de seis artículos científicos. Así, el trabajo plantea una aproximación desde los paradigmas socioconstructivista y sociocrítico, y utiliza una metodología cuali-cuantitativa. Las conclusiones muestran como la evaluación de la efectividad de las RS debe tener presente tanto los resultados finales del programa como los outcomes organizacionales, entendidos como el nuevo capital generado por la acción colaborativa. La efectividad de las RS requiere un liderazgo transversal acompañado por una estructura de gobernanza adecuada a las características de la RS, además de una gestión administrativa que apoye sus operaciones. Por lo tanto, el liderazgo transversal juega un papel clave en el éxito de las RS, y pretende principalmente construir una cultura basada en la innovación colaborativa capaz de mejorar los resultados educativos en la comunidad. Finalmente, la tesis ofrece un instrumento válido para la evaluación multidimensional de las RS.


The implementation of educational collaborative network programs (ECNs), which provide comprehensive social, educational and health services have become an emergent strategy in Western countries to tackle educational challenges in child development. However, the efforts applied to evaluate these initiatives are still insufficient to provide comprehensive information regarding their growth and effectiveness. This Thesis addresses the following research question: How can we evaluate the effectiveness of ECNs?, and is developed by the compilation of six research papers. Hence the work provides a general approach from socioconstructivist and sociocritical paradigms and uses qualitative- and quantitative-oriented methods. The conclusions indicate that the assessment of ECN need to capture final results but also organizational outcomes, defined as the new capital built by the collaborative performance. ECN effectiveness requires a networked leadership, together with a governance structure adapted to the program characteristics, and management assistance that supports network operations. Thus networked leadership plays a key role in ECN effectiveness and primarily attempts to build a collaborative innovation culture capable of improving educational results in the community. Finally, the thesis provides a valid tool for ECN measurement that takes into account its multidimensional performance.

Keywords

Xarxes socioeducatives; Redes socioeducativas; Educational collaborative networks; Lideratge transversal; Liderazgo transversal; Networked leadership; Gestió socioeducativa; Gestión socioeducativa; Educational management; Capital social

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

TesiDoctoral_JordiDiaz.pdf

3.916Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)