Factores que influyen en la transferencia de evidencia científica a la práctica clínica de enfermeras de atención hospitalaria

dc.contributor
Universitat de les Illes Balears. Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut
dc.contributor.author
Seguí González, Priscila
dc.date.accessioned
2014-11-27T12:08:48Z
dc.date.available
2014-11-27T12:08:48Z
dc.date.issued
2014-10-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/284233
dc.description.abstract
Introducción La Práctica Basada en Evidencia en enfermería disminuye la variabilidad clínica, aumenta la calidad del sistema sanitario, reduce los gastos y mejora los cuidados proporcionados al paciente. Pese a todo, en el entorno hospitalario español la adherencia a ésta es escasa. Contenido de la investigación A través de la realización y triangulación de cinco grupos de discusión formados por enfermeras pertenecientes a hospitales de Mallorca se pretenden conocer las actitudes, conocimientos y percepciones que éstas presentan hacia la aplicación de evidencia científica en su práctica diaria. Conclusión Pese a que las enfermeras hospitalarias presentan una predisposición favorable hacia la implementación de nueva evidencia, es indispensable el apoyo por parte de las estructuras organizacionales hospitalarias realizando acciones como aumentar la formación de las enfermeras en investigación, proporcionarles el tiempo necesario para realizarla dentro de la jornada laboral, elaborar buenas guías de práctica clínica y contar con líderes que impulsen la evidencia. Bibliografía Alonso, P., Ezquerro, O., Fargues, I., García, J. M., Marzo, M., Navarra, M., . . . Urrutia, G. (2004). Enfermería Basada en la Evidencia. Hacia la excelencia en los cuidados. Madrid, España: Difusión Avances de Enfermería Pericàs, J., González, S., De Pedro, J., Morales, J. M., & Bennasar, M. (2014). Perception of Spanish primary healthcare nurses about evidence-based clinical practice: a qualitative study. International Nursing Review, 61(1), 90-98. doi: 10.1111/inr.12075 Quivy, R., & Carnpenhoudt, L. V. (2005). Manual de investigación en ciencias sociales. México: Editorial Limusa.
spa
dc.description.abstract
Introducció La Pràctica Basada en Evidencia a infermeria minva la variabilitat clínica, augmenta la qualitat del sistema sanitari, redueix les despeses i millora els cuidats proporcionats al pacient. Tot i això, a l’entorn hospitalari espanyol l’adherència a aquesta és molt escassa. Contingut de la investigació Amb la realització i la triangulació de cinc grups de discussió formats per infermeres pertanyents a hospitals de Mallorca es pretén conèixer les actituds, els coneixements i les percepcions que aquestes presenten cap a l’aplicació d’evidència científica a la seva pràctica diària. Conclusió Tot i que les infermeres hospitalàries presenten una predisposició favorable cap a la implementació de la nova evidència, és indispensable el recolzament per part de les estructures organitzacionals hospitalàries duent a terme accions com l’augment de la formació de les infermeres en investigació, proporciona’ls-hi el temps necessari per a realitzar-la dintre de la jornada laboral, elaborar bones guies de pràctica clínica i comptar amb líders que impulsin l’evidència. Bibliografia Alonso, P., Ezquerro, O., Fargues, I., García, J. M., Marzo, M., Navarra, M., . . . Urrutia, G. (2004). Enfermería Basada en la Evidencia. Hacia la excelencia en los cuidados. Madrid, España: Difusión Avances de Enfermería Pericàs, J., González, S., De Pedro, J., Morales, J. M., & Bennasar, M. (2014). Perception of Spanish primary healthcare nurses about evidence-based clinical practice: a qualitative study. International Nursing Review, 61(1), 90-98. doi: 10.1111/inr.12075 Quivy, R., & Carnpenhoudt, L. V. (2005). Manual de investigación en ciencias sociales. México: Editorial Limusa.
cat
dc.description.abstract
Introduction The Evidence-Based Practice Nursing decreases the clinical variability, increases the quality of the health system, reduces the costs and improves the care provided to the patient. Even so, at the Spanish hospitals environment the adherence to it is limited. Research content Trough the realization and the triangulation of five discussion groups composed by nurses from hospitals in Mallorca, aims to unveil the attitudes, knowledge and perceptions that they have towards the application scientific evidence in their daily practice. Conclusion In spite of the hospital nurses’ favourable predisposition towards the application of new evidence, the organizational structures of the hospital have to support it by improving nurses training in terms of investigation, allowing them more time to investi in research during their working hour, providin them with better clinical practise guides and counting on leadres who foster evidence-based work. Bibliography Alonso, P., Ezquerro, O., Fargues, I., García, J. M., Marzo, M., Navarra, M., . . . Urrutia, G. (2004). Enfermería Basada en la Evidencia. Hacia la excelencia en los cuidados. Madrid, España: Difusión Avances de Enfermería Pericàs, J., González, S., De Pedro, J., Morales, J. M., & Bennasar, M. (2014). Perception of Spanish primary healthcare nurses about evidence-based clinical practice: a qualitative study. International Nursing Review, 61(1), 90-98. doi: 10.1111/inr.12075 Quivy, R., & Carnpenhoudt, L. V. (2005). Manual de investigación en ciencias sociales. México: Editorial Limusa.
eng
dc.format.extent
266 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat de les Illes Balears
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Práctica Basada en Evidencia, Enfermería, Hospital, Grupos de Discusión, Estructura Organizacional, Política Sanitaria.
dc.subject
Pràctica Basada en Evidència, Infermeria, Hospital, Grups de Discussió, Estructural Organitzacional, Política Sanitària.
dc.subject
Evidence Based Nursing, Nursing, Hospital, Discussion Groups, Organizational Structures, Health Policies.
dc.subject.other
Estilos de vida y salud
dc.title
Factores que influyen en la transferencia de evidencia científica a la práctica clínica de enfermeras de atención hospitalaria
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
614
cat
dc.contributor.authoremail
priscila.segui@gmail.com
dc.contributor.director
Pericás Beltrán, Jordi
dc.contributor.director
Bennasar Veny, Miguel
dc.contributor.director
De Pedro Gómez, Joan Ernest
dc.embargo.terms
cap
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

tpsg1de1.pdf

1.245Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)