La reflexió metalingüística mitjançant la producció escrita en els primers nivells d'aprenentatge d'alemany (LE) per part d'adults

Author

Esteve Ruescas, Olga

Director

Cambra i Giné, Margarida

Date of defense

1999-12-10

Legal Deposit

B 8605-2015

Pages

723 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura

Abstract

La relació entre gramàtica i enfocament comunicatiu de llengües estrangeres continua essent un tema controvertit, un punt recurrent de discussió entre els especialistes i una preocupació per als professionals de l’ensenyament de llengües estrangeres. Això es fa encara més palès en l’àmbit de l’alemany com a llengua estrangera, on manquen estudis de recerca que focalitzin en aquest tema. Aquesta dicotomia entre ‘gramàtica’ i ‘comunicació’ és el que ens ha portat a centrar la nostra recerca en l’estudi de la funció de la gramàtica explícita en el desenvolupament de la competència comunicativa de l’alemany en persones adultes, però des del vessant del seu tractament a l’aula: De quina manera es pot treballar la gramàtica dins d’un enfocament comunicatiu en el context de l’ensenyament-aprenentatge d’adults de les Escoles Oficials d’Idiomes? Aquesta pregunta ha servit de detonant per cercar una aproximació didàctica al tractament de la gramàtica en aquest context, fonamentada en els estudis més actuals en l’àmbit de l’Adquisició de llengües segones i estrangeres, de les Ciències del Llenguatge i de la Teoria Sociocultural. Aquesta proposta s’experimenta en el context esmentat i s’analitza des d’una metodologia etnogràfica. L’aportació més important d’aquest estudi és la constatació de la funció mediadora de la L1 en tasques en petit grup on els aprenents han de negociar significats així com la profunditat de l’activitat metalingüística orientada a la consecució de l’objectiu comunicatiu que esdevé en el moment de negociar aquests significats en petits grups.


The relationship between grammar and a communicative approach to foreign languages continues to be a controversial topic. It is a recurring topic of debate among specialists, and a concern for those involved in teaching foreign languages. This is especially the case in the field of German as a foreign language, where research on this area is scarce. It is this dichotomy between ‘grammar’ and ‘communication’ that led us to focus our research on the role of explicit grammar instruction in the development of communicative competence in German amongst adult learners, from the point of view of its treatment in the classroom: What role can grammar instruction play within a communicative approach in the teaching-learning context of adults in Escoles Oficials d’Idiomes? This research question initiated our search for appropriate ways to treat grammar in this context, based on the most recent studies in the fields of Second and Foreign Language Acquisition, Language Science, and Sociocultural Theory. The didactic proposal is experimented and analyzed following an ethnographic approach. This analysis led to the most important contribution of this study: the observation of the mediating role played by learners’ L1 in small group tasks in which learners are required to negotiate meaning. It was also observed that learners participate in rich metalinguistic reflection arising from this very process of negotiating meaning while focused on achieving a common goal in small groups.

Keywords

Adquisició d'una segona llengua; Adquisición de una segunda lengua; Second language acquisition; Alemany; Alemán; German language; Metallenguatge; Metalenguaje; Metalanguage; Comunicació escrita; Comunicación escrita; Written communication; Educació d'adults; Educación de adultos; Adult education

Subjects

81 - Linguistics and languages

Knowledge Area

Ciències de l'Educació

Documents

01.OER_1de10.pdf

422.1Kb

02.OER_2de10.pdf

1.695Mb

03.OER_3de10.pdf

1.800Mb

04.OER_4de10.pdf

2.403Mb

05.OER_5de10.pdf

2.571Mb

06.OER_6de10.pdf

3.521Mb

07.OER_7de10.pdf

4.378Mb

08.OER_8de10.pdf

2.362Mb

09.OER_9de10.pdf

1.626Mb

10.OER_10de10.pdf

2.267Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)