Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
Aquesta tesi doctoral aborda el tema de la resiliència des de l'anàlisi de les experiències dels immigrants llatinoamericans. A més de mostrar els problemes i dificultats migratòries es fan visibles, en contra dels diferents imaginaris socials, les fortaleses, capacitats i estratègies emprades per aquest col•lectiu. També, s'explora la incidència que ha tingut la intervenció del Treball Social en el desenvolupament de recursos resilients de les persones immigrades llatinoamericanes. El treball de camp desenvolupat en aquesta recerca s'ha sustentat en un abordatge qualitatiu, recolzat en les aportacions de l'Antropologia, Psicologia i el Treball social des d'una perspectiva de resiliència. S'han realitzat 17 relats de vida d'immigrants llatinoamericans, 2 grups focals i 110 qüestionaris també amb aquest col•lectiu i 14 entrevistes a treballadores socials de diferents àmbits d'intervenció a Tarragona. Algunes de les conclusions són: 1) La migració, des de la mirada de la resiliència, més que un risc i una cadena de dificultats és un fet que pot promoure el creixement de les persones i de la qual es pot aprendre i potenciar; 2) els afrontaments resilients dels immigrants són producte de mecanismes protectors (personals i socials), que interactuen entre si i que intervenen dialècticament davant les adversitats. 3) Un context socioeconòmic i administratiu favorables és vital per al desenvolupament de la resiliència en els immigrants; 4) el projecte migratori és una de les fonts principals de sentit per les seves vides i que doten de significat als sofriments trobats en destí; 5) les xarxes socials informals dels immigrants, són un factor resilient important per a la consecució del projecte migratori i la superació de les adversitats i 6) La intervenció social dels treballadors socials no compta encara amb un model d'intervenció que es centri específicament en la perspectiva resilient.
Esta tesis doctoral aborda el tema de la resiliencia desde el análisis de las experiencias de los inmigrantes latinoamericanos. Además de mostrar los problemas y dificultades migratorias se visibilizan, en contra de los diferentes imaginarios socialmente, las fortalezas, capacidades y estrategias empleadas por este colectivo. También, se explora la incidencia que ha tenido la intervención del Trabajo Social en el desarrollo de recursos resilientes de las personas inmigradas latinoamericanas. El trabajo de campo desarrollado en esta investigación se ha sustentado en un abordaje cualitativo, apoyado en las aportaciones de la Antropología, Psicología y el Trabajo social desde una perspectiva de resiliencia. Se han realizado 17 relatos de vida de inmigrantes latinoamericanos, 2 grupos focales y 110 cuestionarios también a este colectivo y 14 entrevistas a trabajadoras sociales de diferentes ámbitos de intervención en Tarragona. Algunas de las conclusiones son:1) La migración, desde la mirada de la resiliencia, más que un riesgo y una cadena de dificultades es un hecho que puede promover el crecimiento de las personas y de la cual se puede aprender y potenciar; 2) los afrontamientos resilientes de los inmigrantes son producto de mecanismos protectores (personales y sociales), que interactúan entre sí y que intervienen dialécticamente ante las adversidades. 3) Un contexto socioeconómico y administrativo favorables es vital para el desarrollo de la resiliencia en los inmigrantes; 4) El proyecto migratorio es una de las fuentes principales de sentido para sus vidas y que dotan de significado a los sufrimientos encontrados en destino; 4) las redes sociales informales de los inmigrantes, son un factor resiliente importante para la consecución del proyecto migratorio y la superación de las adversidades y 5) La intervención social de los trabajadores sociales no cuenta aún con un modelo de intervención que centre específicamente en la perspectiva resiliente.
This dissertation addresses the issue of resilience from the analysis of the experiences of Latin American immigrants. Besides showing migration problems and difficulties, against different social imaginary, there are shown the strengths, capabilities and strategies employed by this group. The impact of the intervention of social work in the development of resilient resources of Latin American immigrants are also explored. The fieldwork developed in this research has been based on a qualitative approach, supported, from the perspective of resilience, by the contributions of Anthropology, Psychology and Social Work. There were performed 17 life stories of Latin American immigrants, 2 focus groups and 110 questionnaires also addressed to this group and 14 interviews with social workers from different areas of intervention in Tarragona. Some of the main conclusions are: 1) migration from the perspective of resilience rather than a risk and a chain of difficulties is a fact that can promote the growth of people and which can be learned and enhance; 2) resilient approaches of immigrants are the product of (personal and social) protective mechanisms, which interact and are dialectically involved in adversity. 3) A favorable socio-economic and administrative environment is vital to the development of resilience in immigrants; 4) the migration project is a major source of meaning in their lives and give meaning to the suffering encountered on arrival; 5) the informal social networks of immigrants, are a resilient important to achieve the migration project and overcoming adversity and 6) Social intervention of social workers does not have yet an intervention model that focuses specifically on a resilient perspective.
resiliència; migració; treball social; resiliencia; migración latinoamericana; trabajo social; resilience; latinamerican migration; social work
159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 36 – Welfare and social problems. Social work. Social welfare. Housing. Insurances; 572 - Anthropology
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.