Llegat i vigència de les aportacions de l'exposició "The Family of Man" en la representació fotogràfica de la identitat

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Disseny i Imatge
dc.contributor.author
Redondo i Arolas, Mar
dc.date.accessioned
2011-07-07T09:46:05Z
dc.date.available
2011-07-07T09:46:05Z
dc.date.issued
2010-07-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/32049
dc.description.abstract
La recerca que es presenta aborda la capacitat discursiva de la fotografia, delimitant uns usos concrets del mitjà fotogràfic i analitzant algunes exposicions que es qüestionen la fotografia que parla de l’home en relació amb el seu context social. És per aquest motiu que la investigació pren com a centre d’interès "The Family of Man", exposició fotogràfica de gran rellevància quant a la idea de projecte, quant al procés de gestió de les imatges, i quant a la recepció pública. Comissariada per Edward Steichen, es va inaugurar al Museu d'Art Modern de Nova York l’any 1955. Del seu estudi se’n conclou que es tracta d’un cas paradigmàtic de model expositiu fotogràfic que aglutinava molts dels aspectes que s’han debatut i es debaten encara al voltant de la fotografia, de l’art, i de llurs implicacions socials. En la recerca es circumscriuen els temes de reflexió més rellevants i s’observa com es presenten aquests en algunes exposicions o actituds artístiques de finals del segle XX, principis del XXI, les actituds reflexives i crítiques dels autors de les quals semblen revelar directament o indirecta, l’herència dels propòsits del fotògraf E. Steichen, artífex representatiu d’un corrent en la producció fotogràfica que procura conciliar l’art i la vida comuna. La revisió i l’anàlisi d’exhibicions perfilen el què ha canviat en la fotografia pel que fa a la percepció i representació de l’home i les seves relacions socials, i com aquests canvis s’han emmirallat en les diverses manifestacions artístiques contemporànies sobre l’home. Així mateix, el recorregut per les obres i el temps deixen paleses algunes de les modificacions que des dels anys cinquanta han esdevingut respecte a la concepció i comprensió de la imatge fotogràfica en el context de l’art.
cat
dc.description.abstract
This research address the discursive capacity of photography, delimiting specific uses of the photographic medium and analyzing some exhibitions that question the photography that speaks about mankind in relation to its social context. It is for this reason that research takes as its focus of interest The Family of Man photographic exhibition of great relevance attending to the idea of the project, the management of the pictures, and in terms of public reception. Curated by Edward Steichen, was opened at the Museum of Modern Art in New York in 1955. Its study concludes that it is a paradigmatic case of model photography exhibition that brings together many of the issues being and discussed even now around the photography, art, and their social implications. The research reflects the highlights that are shown in some exhibitions and in several artistic attitudes of the late twentieth and twenty-first centuries, and also the critical and reflective attitudes of the authors which seem to reveal directly or indirectly, the inheritance of the purposes of the photographer E. Steichen, the most representative artifex of a photographic movement that tries to reconcile art and common daily life. The review and the analysis of exhibitions outline what has changed in the photography attending to the perception and representation of men and their social relationships, and how these changes have been mirrored in several contemporary art demonstrations about mankind. Likewise studying the works through the time reveals some of the changes that have occurred since the fifties about the conception and understanding of the photographic image in the context of art.
eng
dc.format.extent
409 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Fotografia documental
cat
dc.subject
Fotografía documental
cat
dc.subject
Documentary photography
cat
dc.subject
Història de la fotografia
cat
dc.subject
Historia de la fotografía
cat
dc.subject
History of Photography
cat
dc.subject
Humanisme
cat
dc.subject
Humanismo
cat
dc.subject
Humanism
cat
dc.subject
Identidad (Psicología)
cat
dc.subject
Identitat (Psicologia)
cat
dc.subject
Identity (Psychology)
cat
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
cat
dc.title
Llegat i vigència de les aportacions de l'exposició "The Family of Man" en la representació fotogràfica de la identitat
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
77
cat
dc.contributor.director
Tapias Gil, M. Dolors
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B. 27993-2011
cat


Documentos

01.MRA_1de7.pdf

136.3Kb PDF

02.MRA_2de7.pdf

2.373Mb PDF

03.MRA_3de7.pdf

7.770Mb PDF

04.MRA_4de7.pdf

260.2Kb PDF

05.MRA_5de7.pdf

3.751Mb PDF

06.MRA_6de7.pdf

116.1Kb PDF

07.MRA_7de7.pdf

406.6Kb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)