Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
Aquesta tesi es va realitzar en el context xilè en el qual hi ha una gran preocupació per implementar una reforma educativa basada en la qualitat i equitat de l'educació. El propòsit de la investigació va ser presentar una alternativa per als que mantenen la convicció que la persona és vocació a construir la seva biografia sustentada en valors i així contribuir a edificar un món més humà. En la realització d'aquesta vocació és fonamental la tasca de l'educació entesa com a procés antropogenètic. L'interès per efectuar l'estudi dels valors en l'obra d'Octavi Fullat va estar motivada per la rellevància i originalitat d'aquest filòsof de l'educació, la preocupació ha estat centrada en l'educació, l'antropologia i la axiologia. Així mateix, la reflexió d'aquestes temàtiques l'ha dut a terme en diàleg amb el món postmodern. Per aconseguir aquest projecte es van analitzar les obres d'Octavi Fullat compreses entre Les finalitats educatives en temps de crisi fins al segle postmodern (1900-2001), amb l'objectiu de visualitzar fins a quin punt els reptes que planteja la postmodernitat podien ser afrontats des de la concepció antropològica que sustenta la axiologia d'Octavi Fullat basada en la dignitat humana, els valors del sentit i els morals. El disseny metodològic utilitzat va correspondre a una investigació qualitativa, utilitzant el mètode hermenèutic de Paul Ricoeur. Les seves reflexions hermenèutiques van ser aplicades als objectius que es van proposar en aquesta tesi. Aquests van ser: Identificar, en les obres del Doctor Octavi Fullat, una axiologia que li possibiliti l'ésser humà, en l'actual context postmodern, realitzar el procés des del ser que és en ser que vol arribar a ser, mostrar, en el pensament de Octavi Fullat la utilitat d'una concepció pedagògica que, a partir de l'antropologia i la axiologia, dóna compte de la fragilitat humana al mateix temps que propugna la possibilitat de la autorealització i analitzar la pertinència de la proposta pedagògica d'Octavi Fullat en el context xilè de la implementació d'una reforma basada en la qualitat i equitat. Dels resultats obtinguts es destaquen: primer que la necessitat de valors sorgeix de la pròpia estructura ontològica del anthropos, els quals li permeten dur a terme el seu procés biogràfic; així mateix es van identificar tres nuclis axiològics en les obres analitzades del Doctor Fullat: la dignitat humana , els valors del sentit i els morals, els quals possibiliten afrontar les crisis antropològica, axiològica i ètica característiques de l'època postmoderna.
Esta tesis se realizó en el contexto chileno en el cual existe una gran preocupación por implementar una reforma educativa basada en la calidad y equidad de la educación. El propósito de la investigación fue presentar una alternativa para quienes mantienen la convicción de que la persona es vocación a construir su biografía sustentada en valores y así contribuir en edificar un mundo más humano. En la realización de esta vocación es fundamental la tarea de la educación entendida como proceso antropogenético. El interés por efectuar el estudio de los valores en la obra de Octavi Fullat estuvo motivada por la relevancia y originalidad de este filósofo de la educación, cuya preocupación ha estado centrada en la educación, la antropología y la axiología. Asimismo, la reflexión de estas temáticas la ha llevado a cabo en diálogo con el mundo postmoderno. Para lograr este proyecto se analizaron las obras de Octavi Fullat comprendidas entre Las finalidades educativas en tiempo de crisis hasta El siglo postmoderno (1900-2001), con el objetivo de visualizar hasta qué punto los retos que plantea la postmodernidad podían ser afrontados desde la concepción antropológica que sustenta la axiología de Octavi Fullat basada en la dignidad humana, los valores del sentido y los morales. El diseño metodológico utilizado correspondió a una investigación cualitativa, utilizando el método hermenéutico de Paul Ricoeur. Sus reflexiones hermenéuticas fueron aplicadas a los objetivos que se propusieron en esta tesis. Estos fueron: Identificar, en las obras del Doctor Octavi Fullat, una axiología que le posibilite al ser humano, en el actual contexto postmoderno, realizar el proceso desde el ser que es al ser que quiere llegar a ser; mostrar, en el pensamiento de Octavi Fullat la utilidad de una concepción pedagógica que, a partir de la antropología y la axiología, da cuenta de la fragilidad humana a la vez que propugna la posibilidad de la autorrealización y analizar la pertinencia de la propuesta pedagógica de Octavi Fullat en el contexto chileno de la implementación de una reforma basada en la calidad y equidad. De los resultados obtenidos se destacan: primero que la necesidad de valores surge de la propia estructura ontológica del anthropos, los cuales le permiten llevar a cabo su proceso biográfico; asimismo se identificaron tres núcleos axiológicos en las obras analizadas del Doctor Fullat: la dignidad humana, los valores del sentido y los morales, los cuales posibilitan enfrentar las crisis antropológica, axiológica y ética características de la época postmoderna.
This thesis was written from a Chilean viewpoint, at a time when the implementation of a new quality and equity-based educational reform in that country was of great concern. The purpose of the investigation was to present an alternative for those who believe that the person is vocation for building his own biography based on values and in doing so, contribute to making the world a more human place. In fulfilling this calling, education needs to be understood as a anthropogenetic process. Octavi Fullat´s interests in education, anthropology and axiology, and his relevance and originality triggered the interest in conducting this study. Moreover, when pondering on these issues, Fullat’s reflections have always taken into consideration the postmodern world. This study aims to assess the extent to which the challenges brought by postmodernism can be dealt with from an anthropological conception such as the one Fullat proposes, which is based on human dignity, sense and moral values. To perfom this assessment Octavi Fullat’s works spanning from “Las finalidades educativas en tiempo de crisis” to “El siglo postmderno (1900-2001)” were analyzed. Methodologically speaking, this is a qualitative investigation which uses Paul Ricoeur’s hermeneutic method, and applies his hermeneutic reflections. This study aims to: identify from Octavi Fullat’s works, an axiology which would allow the person to move from the BEING that he IS to the BEING that he wants to BE within today’s postmodern reality; show, from Octavi Fullat’s ideas, the usefulness of a pedagogical concept, that stemming from anthropology and axiology, is able to reveal human fragility as well as to support the possibility of self realization; and analyze the appropriateness of Octavi Fullat’s pedagogical proposal for Chile’s aim of implementing a quality and equity-based reform. The following results of this study are particularly worthy of being mentioned: first, the need for values arises from anthropos’ ontological structure itself, and it is these values that allow him to fullfil his biographical process. In addition, three axiological nucleus were identified in Fullat’s analyzed works: human dignity, sense and moral values, allow Man to face the anthropological, axiological and ethical crisis that characterizes the postmodern period.
filosofia de l'educació; valors; epistemologia; qualitat de l'ensenyament; filosofía de la educación; valores; epistemología; calidad de la enseñanza; philosophy of education; values; epistemology; teaching quality
1 - Philosophy. Psychology; 37 – Education. Training. Leisure time
Investigació Psicopedagògica
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.