Miguel Gila: Un equívoc humor blanc. Entre Franco i l'antifranquisme

Author

Lobato Guembe, Marc

Director

Sáez Mateu, Ferran

Date of defense

2016-01-20

Pages

488 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

Més enllà de la qualitat i la innovació de les seves creacions de Miguel Gila (1919-2001), la imatge pública d’aquest humorista creada pels mitjans de comunicació a través de notícies i entrevistes va permetre que aconseguís l’èxit amb les seves actuacions a partir del seu debut al teatre Fontalba de Madrid el 24 d’agost de 1951. Una imatge pública molt diferent de la que es crearia després de la seva tornada de Buenos Aires (Argentina) l’any 1985 també a través de notícies i entrevistes, la seva obra i també amb la publicació d’alguns llibres autobiogràfics. La seva imatge, defensa i compromís públic amb formacions polítiques d’esquerra d’aquests últims anys no hauria estat possible durant el primer terç de la dictadura franquista i encara menys li hauria permès assolir l’èxit d’aleshores. En aquesta investigació analitzem l’originalitat, l’estructura i l’evolució dels seus treballs així com les fonts en què es va inspirar, les relacions amb les persones que ostentaven el poder i el context històric determinat que va permetre que Gila rebés l’aprovació de crítica i públic amb un monòleg sobre la guerra només dotze anys després del final de la guerra civil espanyola.


Más allá de la calidad y la innovación de las creaciones de Miguel Gila (1919-2001), la imagen pública de este humorista creada por los medios de comunicación a través de noticias y entrevistas permitió que consiguiera el éxito con sus actuaciones a partir de su debut en el teatro Fontalba de Madrid el 24 de agosto de 1951. Una imagen pública muy diferente de la que se crearía después de su retorno de Buenos Aires (Argentina) en el año 1985 también a través de noticias y entrevistas, su obra y también con la publicación de algunos libros autobiográficos. Su imagen, defensa y compromiso público con las formaciones políticas de izquierdas de estos últimos años no habría sido posible durante el primer tercio de la dictadura franquista y aún menos le hubiera permitido conseguir el éxito que cosechó entonces. En esta investigación analizamos la originalidad, estructura y evolución de sus trabajos así como las fuentes en las que se inspiró, las relaciones con las personas que ostentaban el poder y el contexto histórico determinado que permitió que Gila recibiera la aprobación de crítica y público con un monólogo sobre la guerra solamente doce años después del final de la guerra civil española.


Beyond the quality and innovation of Miguel Gila's (1919-2001) creations, what made this comedian successful from his debut on Fontalba’s theather in Madrid on 24th August 1951 was his public image, created by media through news and interviews. This public image was very different from his previous one, created after his return from Buenos Aires (Argentina) in 1985, also through news and interviews, his work and also with the publication of some autobiographical books. His image, public engagement and support to left-wing political parties on those last years would not have been possible during the first third of the Franco dictatorship nor his success. In this study we analyze the originality, structure and evolution of his work as well as his sources of inspiration, his relations with the establishment and the specific historical context that allowed Gila to be well-considered by critics and audience with a monologue about the war only twelve years after the end of the Spanish Civil War.

Keywords

Miguel Gila; Humor; Franco; Spanish Civil War; Monòleg; Monólogo; Guerra Civil; Comedian

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 070 - Newspapers. The Press. Journalism; 316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi doctoral Marc Lobato.pdf

3.968Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)