Empirical approach to the effect of social capital on the lifestyle, eating habits and weight status of a sample of Catalan adolescents. A specific focus on the family environment in different socioeconomic contexts

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Carrillo Alvarez, Elena
dc.date.accessioned
2016-02-17T14:30:33Z
dc.date.available
2016-02-17T14:30:33Z
dc.date.issued
2016-01-20
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/352222
dc.description.abstract
El capital social, definit com els recursos als quals es té accés gràcies a la participació en grups o xarxes, ha estat reconegut com un determinant social de la salut. No obstant, el seu efecte ha estat poc investigat en relació a l’obesitat i les conductes de salut relacionades en població adolescent. Els mecanismes a través dels quals el capital social influencia diferents aspectes de la salut no estan suficientment descrits. A més, un espai poc explorat en l’estudi del capital social és el context familiar. L’objectiu general d’aquesta tesi doctoral és, doncs, investigar l’efecte del capital social en l’estil de vida, hàbits alimentaris i estatus ponderal d’una mostra d’adolescents catalans de diferents contextos socioeconòmics, amb un focus específic en l’entorn familiar. Els resultats indiquen que els diferents constructes del capital social actuen de manera separada i ens han permès caracteritzar alguns dels diversos mecanismes a través dels quals influeixen en l’estil de vida i conductes de salut en adolescents. Així mateix, en el marc d’aquesta recerca, alts nivells de capital social familiar són el factor més protector vers als indicadors de salut estudiats, i la seva influencia preval sobre el nivell socioeconòmic com a principal predictor social de salut en el nostre estudi. Investigacions futures haurien de contribuir a redefinir el paper del capital social en diferents àmbits, especialment el familiar, com a determinant social de la salut en els adolescents i en relació a altres determinants de la salut.
cat
dc.description.abstract
El capital social, definido como los recursos a los cuales se tiene acceso gracias a la participación en grupos o redes, ha sido reconocido como un determinante social de la salud. Sin embargo, su efecto ha sido poco investigado en relación a la obesidad y las conductas de salud relacionadas en población adolescente. Los mecanismos a través de los cuales el capital social influencia diferentes aspectos de la salud no están suficientemente descritos. Además, un espacio poco explorado en el estudio del capital social es el contexto familiar. El objetivo general de esta tesis doctoral es, pues, investigar el efecto del capital social en el estilo de vida, hábitos alimentarios y el estado ponderal de una muestra de adolescentes catalanes de diferentes contextos socioeconómicos, con un foco específico en el entorno familiar. Los resultados indican que los diferentes constructos del capital social actúan de forma separada y nos han permitido caracterizar alguno de los diversos mecanismos a través de los cuales influyen en el estilo de vida y conductas de salud en adolescentes. Así mismo, en el marco de esta investigación. Altos niveles de capital social familiar son el factor más protector hacia los indicadores de estudiados, y su influencia prevalece sobre el nivel socioeconómico como principal predictor social de salud en nuestro estudio. Investigaciones futuras deberían contribuir a redefinir el papel del capital social en diferentes ámbitos, especialmente el familiar, como determinante social de la salud en los adolescentes y en relación a otros determinantes de la salud.
spa
dc.description.abstract
Social capital, described as the resources that can be accessed thanks to the membership in groups or networks, has been recognized as social determinant of health. However, its effect has been little investigated in relation to obesity and its health related behaviors and in adolescent population. The pathways through which it influences different health outcomes are not sufficiently described. Furthermore, one glaring gap in the social capital related literature is the family domain. Thus, the overall aim of this dissertation is to investigate the effect of social capital on the lifestyle, eating habits and weight status of a sample of Catalan adolescents from different socioeconomic context, with a specific focus on the family environment. Results show that the different constructs of social capital act separately and have allowed to characterize some of the several mechanisms through which they influence lifestyle and health behaviors in adolescents. In the framework of this research, higher levels of social capital in the family domain are the most protective factor for the health outcomes included in this investigation, and its influence on health outplace socioeconomic status as the main social predictor of health in our study. Further research should contribute to refine the role of social capital in different domains, especially the family context, as a social determinant of health in adolescents and in relation to other determinants of health.
eng
dc.format.extent
251 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
cat
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Social capital
cat
dc.subject
Lifestyle
cat
dc.subject
Dietary Habits
cat
dc.subject
Obesity
cat
dc.subject
Adolescence
cat
dc.subject
Family
cat
dc.subject
Social inequalities
cat
dc.subject
Socioeconomic status
cat
dc.subject
Social determinants of health
cat
dc.subject.other
Ciències Socials i Jurídiques
cat
dc.title
Empirical approach to the effect of social capital on the lifestyle, eating habits and weight status of a sample of Catalan adolescents. A specific focus on the family environment in different socioeconomic contexts
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
316
cat
dc.subject.udc
36
cat
dc.subject.udc
37
cat
dc.subject.udc
614
cat
dc.contributor.authoremail
elenaca@blanquerna.url.edu
cat
dc.contributor.director
Riera Romaní, Jordi
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

TesiDoctoral_ElenaCarrillo.pdf

1.898Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)