La inserció al mercat laboral ordinari d'un grup de titulats universitaris amb discapacitat a Catalunya. Fortaleses i febleses

Author

Llinares Fité, Montserrat

Director

Dalmau Montalà, Mariona

Date of defense

2016-02-05

Pages

292 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El treball de la tesi és un estudi sobre el procés d'inserció laboral a Catalunya d'un grup de titulats universitaris amb discapacitat. D'acord amb la percepció dels titulats participants, hem identificat uns aspectes considerats com a facilitadors i uns altres, com a obstacularitzadors que intervenen en l'esmentat procés Per a la recollida de les dades hem organitzat el treball en dues part. En la primera part, vam crear un qüestionari adhoc amb dues escales de mesura originals que, després d’haver seguit del procés estadístic corresponent, han demostrat que són vàlides, fiables i predictores l'una de l'altra. Aquestes dues escales mesuren el nivel en el qual la formació universitària rebuda ha contribuït a desenvolupar les competències genèriques i en quina mesura els suports aportats per la universitat han ajudat el desenvolupament de les mateixes. En la segona part, vam recollir la informació a través d'entrevistes en profunditat dels següents grups de participants: titulats universitaris amb discapacitat, professionals de la inserció laboral i representants d’empreses. Finalment, i, a partir de les conclusions, explicitem unes propostes de millora.


El trabajo de la tesis es un estudio sobre el proceso de inserción laboral de un grupo de titulados universitarios con discapacidad en el mercado laboral de Cataluña. De acuerdo con la percepción de los titulados participantes, hemos identificado unos aspectos considerados como facilitadores y unos otros vistos como obstacularitzadores que intervienen en dicho proceso. Para la recogida de los datos hemos organizado el trabajo en dos partes. En la primera parte, creamos un cuestionario ad hoc que contiene dos escalas de medida originales que, tras seguir el proceso estadístico correspondiente, han demostrado que son válidas, fiables y predecibles la una de la otra. Estas dos escalas miden el nivel en que la formación universitaria recibida ha contribuido a desarrollar las competencias genéricas y en qué medida los apoyos aportados por la universidad ha ayudado en el desarrollo de las mismas. En la segunda parte, recogimos la información, con entrevistas en profundidad a los siguientes grupos de participantes: titulados universitarios con discapacidad, profesionales de la inserción laboral y representantes de empresas. Finalmente, y, a partir de las conclusiones, explicitamos unas propuestas de mejora.


This thesis work is a study about the integration to an ordinary labour market process of a graduate students group with disability in Catalonia. According to the participants perception, we identified the easy and the difficult aspects that take part on it. To pick up all the information, we organised this work in two parts. In the first part, we created an ad hoc questionnaire that contains two scales that, after passing a statistic process, demostrated that they were valid, reliable and related to each other. With these scales we measured the level in which the university studies helped students to be competent, and in which measure supports helped them. In the second part, we picked up information with interviews to different groups: graduate students group with disability, experts about labour integration and companies. Finally, based on the conclusions, we explained suggestions in order to progress.

Keywords

Inserció laboral; Titulats universitaris; Discapacitat; Fortaleses; Febleses; Catalunya

Subjects

316 - Sociology; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

Tes_Montserrat_Llinares.pdf

2.364Mb

Annexos-Tesi Montserrat Llinares.pdf

4.552Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)