Universitat Ramon Llull. Esade
Pocs temes han generat tant debat en matèria de govern corporatiu com el de la remuneració de directius. Aquesta recerca analitza una pràctica tan controvertida com estesa en la contractació executiva, tal com és la concessió al directiu d'opcions sobre accions de l'empresa. Són les opcions sobre accions la resposta al desafiament d'alinear eficientment els incentius del directiu amb els de l'accionista? La clau radica en el disseny del contracte. Aquest estudi pretén contribuir a llançar llum sobre aquesta controvèrsia, a través d'una anàlisi sistemàtica del disseny dels plans d'opcions sobre accions de les empreses de major liquiditat i capitalització del mercat espanyol, representades en l'índex borsari Ibex 35. Les variables de disseny objecto d'anàlisi són el preu d'exercici, el període d'espera, el venciment del contracte, l'actualització del preu d'exercici i les restriccions a la venda posterior de les accions. Sobre aquests plans s'apliquen les teories de contractació òptima i extracció de rendes, per identificar desviaments del paradigma d'alineació d'incentius. Per avaluar l'eficiència en aquesta alineació d'incentius que es persegueix amb el contracte d'opció, es vincula el disseny de les variables a dalt esmentades amb la tornada ajustada per risc de les empreses que concedeixen opcions, a través d'una anàlisi de dades de panell.
Pocos temas han generado tanto debate en materia de gobierno corporativo como el de la remuneración de directivos. Esta investigación analiza una práctica tan controvertida como extendida en la contratación ejecutiva, tal como es la concesión al directivo de opciones sobre acciones de la empresa. ¿Son las opciones sobre acciones la respuesta al desafío de alinear eficientemente los incentivos del directivo con los del accionista? La clave radica en el diseño del contrato. Este estudio pretende contribuir a arrojar luz sobre dicha controversia, a través de un análisis sistemático del diseño de los planes de opciones sobre acciones de las empresas de mayor liquidez y capitalización del mercado español, representadas en el índice bursátil Ibex 35. Las variables de diseño objeto de análisis son el precio de ejercicio, el período de espera, el vencimiento del contrato, la actualización del precio de ejercicio y las restricciones a la venta posterior de las acciones. Sobre dichos planes se aplican las teorías de contratación óptima y extracción de rentas, para identificar desvíos del paradigma de alineación de incentivos. Para evaluar la eficiencia en esta alineación de incentivos que se persigue con el contrato de opción, se vincula el diseño de las variables arriba mencionadas con el retorno ajustado por riesgo de las empresas que conceden opciones, a través de un análisis de datos de panel.
Few issues in modern corporate governance have received as much attention lately as executive compensation. This research deals with a highly controversial yet widespread practice in executive pay: stock options plans. Are stock options the answer to efficiently align incentives, bridging the gap between cash-flow rights and control rights? A design that delivers that goal proves crucial. This study aims to contribute to the current debate on such a heated corporate governance issue by presenting a systematic analysis of stock option design in Spanish largest and most liquid companies, out of the entire population of the Ibex 35 stock market index. The specific design variables to be examined are strike price, vesting period, maturity, repricing and trading restrictions. A mix of the optimal contracting and the rent-extracting approaches are applied to explore for significant deviations from the incentive-alignment paradigm. Finally, panel data analysis is conducted to identify potential relationships between the above mentioned variables and risk-adjusted returns for Ibex 35 firms with stock option plans.
Corporate Governance; Incentive-alignment; Stock Options; CAPM
311 - Statistics; 33 - Economics; 34 - Law. Jurisprudence; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Advertising. Business management. Public relations. Mass communication
Ciències Socials i Jurídiques
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.