dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
dc.contributor.author
San Lucas Ceballos, Malka Andrea
dc.date.accessioned
2016-05-10T11:19:08Z
dc.date.available
2016-05-10T11:19:08Z
dc.date.issued
2015-12-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/380742
dc.description.abstract
El Yasuní, és l'àrea protegida més gran de l'Equador continental i una de les zones de major diversitat genètica del planeta. A més, és la llar de diversos pobles indígenes, entre ells pobles en aïllament voluntari. Així mateix, és un espai sotmès a l'extracció petroliera ja que se situa en una zona estratègica per l'Equador en matèria energètica. L'Estat, en el seu afany de satisfer la necessitat energètica i sostenir les finances i l'economia nacional, promou l'aprofitament de recursos naturals no renovables com el petroli, la qual cosa ha implicat no solament degradacions ambientals en tot el país, sinó també afectacions directes als drets dels pobles indígenes, per la coincidència de zones mega diverses i territoris indígenes amb les instal•lacions petrolieres.
En aquest context, el 2007 va sorgir la Iniciativa Yasuní-ITT, que buscava, entre altres objectius, respectar el territori de les comunitats indígenes que viuen al Yasuní abstenint-se d’explotar les reserves petrolieres del bloc ITT per temps indefinit. No obstant això, aquesta Iniciativa va finalitzar el 2013 al no complir-se amb els objectius econòmics previstos per tal què la seva execució fos viable.
La present tesi explora la relació existent a l’Equador entre explotació petroliera i drets dels pobles indígenes, concretament al Yasuní i més específicament davant la decisió d'explotació del bloc ITT. Mitjançant l'estudi del marc jurídic nacional i internacional dels drets dels pobles indígenes es busca determinar la seva situació jurídica per així establir si l'explotació del ITT posa en risc la seva supervivència física i cultural o interfereix amb els seus drets, tals com el dret a la propietat, a la participació, a la consulta i els drets específics dels pobles en aïllament voluntari. A més de considerar de manera general les implicacions per a la resta dels equatorians.
cat
dc.description.abstract
El Yasuní es el área protegida más grande del Ecuador continental y una de las zonas de mayor diversidad genética del planeta. Además, es el hogar de varios pueblos indígenas, entre ellos, pueblos en aislamiento voluntario. Asimismo, es un espacio sometido a la extracción petrolera por encontrarse ubicado en una zona estratégica para el Ecuador en materia energética. El Estado en su afán de satisfacer la necesidad energética y sostener las finanzas y la economía nacional, promueve el aprovechamiento de recursos naturales no renovables como el petróleo, lo que ha implicado no solo degradaciones ambientales en todo el país sino también afectaciones directas a los derechos de los pueblos indígenas, por la coincidencia de zonas mega diversas y territorios indígenas con las instalaciones petroleras.
En este contexto surgió en 2007 la Iniciativa Yasuní-ITT, que buscaba entre otros objetivos, respetar el territorio de las comunidades indígenas que viven en el Yasuní mediante la abstención de explotación de las reservas petroleras del bloque ITT por tiempo indefinido. No obstante, dicha Iniciativa finalizó en 2013 al no cumplirse con los objetivos económicos previstos para que su ejecución fuera viable.
La presente tesis explora la relación existente en Ecuador entre explotación petrolera y derechos de los pueblos indígenas, concretamente en el Yasuní y más específicamente ante la decisión de explotación del bloque ITT. Mediante el estudio del marco jurídico nacional e internacional de los derechos de los pueblos indígenas se busca determinar su situación jurídica para así establecer si la explotación del ITT pone en riesgo su supervivencia física y cultural o interfiere con sus derechos, tales como el derecho a la propiedad, a la participación, a la consulta y los derechos específicos de los pueblos en aislamiento voluntario. Además de considerar de manera general las implicaciones para el resto de los ecuatorianos también.
spa
dc.description.abstract
Yasuní is the largest protected area of continental Ecuador and one of the world’s greatest genetically diverse areas. It is also home to several indigenous peoples, including those in voluntary isolation. At the same time it is an area subject to oil extraction since it is located in a zone considered strategic for Ecuador’s energy sector. On its effort to meet its energy needs and sustaining its finances and the country’s economy, the State encourages the use of the non-renewable natural resources such as oil, situation that has led not only to environmental degradation all over the country but has also had effects on the rights of indigenous populations, as mega diverse areas and indigenous territories often coincide with oil extraction facilities.
It is within this context that in 2007 the Yasuní-ITT Initiative was launched. Among others, one of the objectives of the Initiative was to respect the territories of the indigenous communities that inhabit the Yasuní by leaving the oil reserves in the ITT oil block underground indefinitely. Nevertheless, this Initiative was abandoned in 2013 after not meeting the established economic goals required for its implementation to be feasible.
This thesis explores the relationship between oil exploitation and indigenous peoples’ rights in Ecuador, particularly in the Yasuní and more specifically in relation with the decision of exploiting the ITT oil block. By studying the international and national legal frameworks of the rights of indigenous peoples we intend to determine their legal status in order to establish whether the ITT exploitation jeopardizes their physical and cultural survival or interferes with their rights, such as property right, the right to participate, to be consulted and the specific rights of peoples in voluntary isolation. Plus, we will also take into account the general implications for the rest of the Ecuadorians.
eng
dc.format.extent
450 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Yasuní-ITT; drets col·lectiu
cat
dc.subject
pobles indígenes
cat
dc.subject
explotació petroliera
cat
dc.subject
Yasuní-ITT; derechos colectiv
cat
dc.subject
pueblos indígenas
cat
dc.subject
explotación petrolera
cat
dc.subject
Yasuní-ITT; collective right
cat
dc.subject
indigenous peoples
cat
dc.subject
oi exploitation
cat
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
cat
dc.title
Los derechos de los pueblos indígenas ante la explotación petrolera del Yasuní-ITT
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
malka_sanlucas@hotmail.com
cat
dc.contributor.director
González Bondía, Alfonso
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess