Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
L’esperança de vida de les persones amb síndrome de Down (SD) ha augmentat considerablement les últimes dècades gràcies a la millora de les condicions de vida i als avenços en el camp de la salut, la qual cosa obre nous interrogants sobre el seu procés d’envelliment. La seva participació activa en la societat està incidint favorablement en la seva vida adulta i en la manifestació dels diferents factors cognitius, conductuals i emocionals. L’objectiu d’aquest estudi consisteix en descriure i analitzar quins són els aspectes que intervenen en el procés d’envelliment de les persones adultes amb SD des d’una visió holística, és a dir, considerant quins són els processos cognitius, emocionals i conductuals, socials, laborals i de salut que intervenen en l’etapa adulta de les persones amb SD, amb la finalitat de identificar quins són els factors o aspectes sensibles al deteriorament. Aquesta tesi doctoral planteja determinar el perfil dels canvis neuropsicològics en el procés d’envelliment a partir d’un estudi longitudinal, així com també identificar quin és el perfil conductual i emocional, de salut, oci i temps lliure; i les activitats laborals, de les persones adultes amb SD que duen una vida activa. L’estudi s’ha realitzat amb una mostra de 51 persones adultes amb SD amb edats compreses entre els 30 i els 49 anys, laboralment actives en la modalitat de treball amb suport en empreses ordinàries. , als quals s’ha fet un seguiment longitudinal del rendiment cognitiu durant un interval de temps de 2,9 anys. També s’ha realitzat una anàlisi transversal dels canvis emocionals i conductuals, recollint també dades a partir dels registre de salut, oci temps i lliure, activitats formatives i un registre del preparadors laborals. Els resultats posen de manifest que les persones majors de 40 anys, laboralment actives, mantenen un rendiment cognitiu estable, i que les més joves mostren un procés de millora en el rendiment cognitiu. Els perfils conductuals, emocionals i de salut presenten canvis relacionats amb l’edat . L’entorn laboral facilita la millora de conductes adaptatives, sent els majors de 40 anys els que mostren un millor nivell d’adaptació en les activitats funcionals. En conclusió, la vida activa de les persones adultes amb SD alenteix el procés d’envelliment i afavoreix el manteniment funcional, per la qual cosa és fonamental promoure programes de estimulació bio-psico-social destinats a garantir un envelliment saludable.
La esperanza de vida de las personas con síndrome de Down (SD) ha aumentado considerablemente en las últimas décadas gracias a la mejora de las condiciones de vida y los avances en el campo de la salud, lo que abre nuevos interrogantes sobre su proceso de envejecimiento. Su participación activa en la sociedad está incidiendo favorablemente en su vida adulta y en la manifestación de los diferentes factores cognitivos, conductuales y emocionales. El objetivo de este estudio consiste en describir y analizar cuáles son los aspectos que intervienen en el proceso de envejecimiento de las personas adultas con SD desde una visión holística, es decir, considerando cuáles son los procesos cognitivos, emocionales y conductuales, sociales, laborales y de salud que intervienen en la etapa adulta de las personas con SD, con el fin de identificar cuáles son los factores o aspectos sensibles al deterioro. Esta tesis doctoral plantea determinar el perfil de los cambios neuropsicológicos en el proceso de envejecimiento a partir de un estudio longitudinal, así como también identificar cuál es el perfil conductual y emocional, de salud, ocio y tiempo libre; y las actividades laborales, de las personas adultas con SD que llevan una vida activa. El estudio se ha realizado con una muestra de 51 personas adultas con SD con edades comprendidas entre los 30 y los 49 años, laboralmente activas en la modalidad de empleo con apoyo en empresas ordinarias, a los que se ha hecho un seguimiento longitudinal del rendimiento cognitivo durante un intervalo de tiempo de 2,9 años. También se ha realizado un análisis transversal de los cambios emocionales y conductuales, recogiendo también datos a partir de los registros de salud, ocio tiempo y libre, actividades formativas y un registro de los preparadores laborales. Los resultados ponen de manifiesto que las personas mayores de 40 años, laboralmente activas, mantienen un rendimiento cognitivo estable, y que las más jóvenes muestran un proceso de mejora en el rendimiento cognitivo. Los perfiles conductuales, emocionales y de salud presentan cambios relacionados con la edad. El entorno laboral facilita la mejora de conductas adaptativas, siendo los mayores de 40 años los que muestran un mejor nivel de adaptación en las actividades funcionales. En conclusión, la vida activa de las personas adultas con SD ralentiza el proceso de envejecimiento y favorece el mantenimiento funcional, por lo que es fundamental promover programas de estimulación bio-psico-social destinados a garantizar un envejecimiento saludable.
Life expectancy for people with Down syndrome (DS) has increased substantially in recent decades thanks to improved living conditions and developments in the field of health, which opens new questions about the process aging. This active participation in society is impacting positively on their adult life and the manifestation of various cognitive, behavioral and emotional factors. The aim of this study is to describe and analyze what aspects are involved in the aging of adults with DS from a holistic view, i.e., considering the factors of cognitive, emotional and behavioral, social, health. Including labor involved in adulthood for people with DS in order to identify the factors or issues sensitive to damage. This thesis proposes to determine the profile of neuropsychological changes in the aging process from a longitudinal study, as well as identify behavioral profile, emotional health, leisure time; and work activities of adults with DS who lead an active life. The study was conducted with a sample of 51 adults with DS aged between 30 and 49 years professionally active in the form of supported employment in ordinary companies. This has become the longitudinal track cognitive performance during a time interval of 2.9 years. We have also performed a cross-sectional analysis of behavioral and emotional changes, collected data from the registry of health, leisure time and free training activities and a log of occupational trainers. The results show that people that over 40 years professionally active, maintain a stable cognitive performance, and that younger show a process of improvement in cognitive performance. Behavioral, emotional and health profiles have age-related changes. The workplace provides improved adaptive behaviors, being over 40 years showing a higher level of adaptation in functional activities. In conclusion, the active life of adults with SD slows the aging process and promotes functional maintenance, so it is essential to promote programs of bio-psycho-social stimulation designed to ensure healthy aging.
Envelliment; Vida activa; Deteriorament cognitiu; Estudi longitudinal; Factors conductuals; Factors emocionals; Síndrome de Down
159.9 - Psychology; 616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system
Ciències de la Salut
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.