Autismo, un hermano, otros hermanos, un grupo. Estudio observacional del proceso de un grupo de niños con hermanos diagnosticados de Trastorno del Espectro Autista (TEA)

Author

Venturella, Mariella

Director

Cabré Segarra, Víctor,

Codirector

Arias Pujol, Eulàlia

Date of defense

2016-07-08

Pages

259 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El principal objectiu d'aquesta tesi és estudiar el procés d'un grup de nens amb germans diagnosticats de TEA (Trastorn de l'espectre autista) del Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet. Al beneficiar-se del model mixt, qualitatiu i quantitatiu, la metodologia observacional és la més indicada per a estudiar aquest tipus de fenomen. Des dels resultats obtinguts, s'ha pogut discutir el desenvolupament comunicatiu del grup, dels seus participants i de les dues terapeutes. Per l'experiència recollida es suggereix ampliar les bases teòriques sobre les relacions fraternes i, sobretot, crear més espais dirigits a atendre les necessitats dels nens amb germans en situació de risc.


El principal objetivo de esta tesis es estudiar el proceso de un grupo de niños con hermanos diagnosticados de TEA (Trastorno del Espectro Autista) del Centro Educativo y Terapéutico Carrilet. Al beneficiarse del modelo mixto, cualitativo y cuantitativo, la metodología observacional es la más indicada para estudiar este tipo de fenómeno. Desde los resultados obtenidos, se ha podido discutir el desarrollo comunicativo del grupo, de sus participantes y de las dos terapeutas. Por la experiencia recogida se sugiere ampliar las bases teóricas sobre las relaciones fraternas y, sobre todo, crear más espacios dirigidos a atender las necesidades de los niños con hermanos en situación de riesgo.


The main objective of this thesis is study the process of a children group with ASD (Autism Spectrum Disorder) siblings in Centre Educatiu i Terapèutic Carrilet. Benefiting from mixed model, qualitative and quantitative, the observational methodology is a better form to study this phenomenon. From the results obtained it was possible to discuss the communicative development of the group, of the participants and the two therapists. The experience gathered suggested expanding the theoretical basis of siblings relations and, above all, create more spaces designed to the needs of children with risk siblings.

Keywords

Grupo de Hermanos; Sibling group; Family; Brothers and sisters; Metodología observacional; Observational methodology; Mixed method; ASD; TEA; Autism

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 1 - Philosophy. Psychology; 159.9 - Psychology; 3 - Social Sciences; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi_Mariella_Venturella.pdf

3.015Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)