La gestió de les inversions financeres en les empreses d'assegurances. El risc d'inversió de les assegurances de vida amb garantia de tipus d'interès

dc.contributor
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia de l'Empresa
dc.contributor.author
Celma Sanz, Jordi
dc.date.accessioned
2011-04-12T14:24:14Z
dc.date.available
2003-02-26
dc.date.issued
2002-09-26
dc.date.submitted
2003-02-26
dc.identifier.isbn
846880214X
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-0226103-193550
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/3949
dc.description.abstract
Força contractes d'assegurança de vida han estat venuts (des que l'asseguradora Equitable Society començà les seves activitats en 1762) cobrant primes constants durant tota la vida de l'assegurat. Aquests contractes inclouen implícitament uns guanys prefixats (o un tipus d'interès garantit) per a cada una de les primes percebudes i fins i tot de vegades una participació en els guanys obtinguts per sobre del tipus garantit.<br/>El tipus d'interès garantit normalment s'escull en funció de l'actual rendibilitat dels actius de renda fixa en el mercat local que correspongui, però els canvis futurs no acostumen a estar correctament considerats. Normalment no hi ha diferència en el tipus garantit i en el nivell de participació en guanys entre els contractes a primes úniques i els contractes a primes periòdiques, aquesta estratègia oblida el risc de tipus d'interès addicional dels contractes a primes periòdiques.<br/>Durant bastants anys, en la dècada dels cinquanta i seixanta, els asseguradors de vida van emprendre estratègies d'inversió conservadores i el tipus d'interès va ser també molt conservador (3,50%) però durant els setanta i vuitanta un tipus d'interès creixents, una inflació de dos dígits i una forta volatilitat en els mercats financers van "obligar" als asseguradors de vida a redissenyar els seus productes: per atraure clients les companyies necessitaven oferir fortes rendibilitats (fins al 6%) i participacions en guanys addicionals.<br/>L'any 1988 va començar una forta crisis als Estats Units i l'any 1992 la Comunitat Econòmica Europea va introduir una Directiva que modificava el sistema comptable: els actius ja no es valorarien al preu de compra sinó al preu de mercat i el passiu es valoraria no al tipus d'interès garantit sinó a un altre més conservador (el 3,10% en 2002).<br/>He volgut estudiar els efectes del nou sistema de comptabilització alhora que demostrem que el tipus d'interès garantit no és només funció de la rendibilitat interna dels actius, hem considerat que aquest interès una mena de rendibilitat mitjana del conjunt de la cartera d'assegurances de vida.<br/>També hem discutit l'adequació de les estratègies immunitzadores tota vegada que en els productes a primes periòdiques la duració dels actius dependrà de la combinació dels actius reals i dels virtuals, representats aquests per les rimes pendents. Durant llargs períodes de temps els actius virtuals "dominen " els reals i per tant la duració total dels actius està condicionada per la duració dels actius virtuals.<br/>Com no és possible una immunització acurada oferim diferents estratègies amb la pretensió de reduir el risc de tipus d'interès i com a conseqüència el risc d'inversió que gestionen els asseguradors de vida quan aquests garanteixen un tipus d'interès.
cat
dc.description.abstract
Some life insurance contracts have been sold (since the Equitable Society started in 1762) at the same level of premium as long as the whole life of the policyholder. These contracts include an implicit profit (or a guaranteed interest rate) to each premium paid and sometimes also participate in the profits earned over the rate guaranteed. <br/>This guaranteed interest rate usually is chosen according to the actual yield of fixed income securities in the local market but future changes are not well considered. Usually there is no difference in the guaranteed rate and in the level of additional profits between single premium contracts and renewal premiums contracts, this strategy forgets the additional interest risk of renewal premiums.<br/>For many years, in the 1950s and the 1960s, the life insurers stuck to a conservative financial investment policy and the guaranteed interest rate was also very conservative (3.50%) but during the 1970s and the 1980s sharply higher interest rates, double-digit inflation and increased volatility on the financial markets forced life insurance companies to redesign their products: in order to attract business companies need to offer high yields (up to 6%) and bonuses. <br/>In 1988 started a big crisis in the US and in 1992 the EU enforced a new rule that changed the accounting system: assets were no longer booked at acquisition value but at market value and the liabilities were valued no at guaranteed interest rate but at a more conservative rate (3,10% in 2002). <br/>We have studied the effects of this new accounting system and we have showed that the guaranteed interest rate is not only a function of the internal yield of the assets, we consider this interest rate as a Realized Compound Yield of the whole portfolio of insurance contracts.<br/>We want to discuss the suitability of immunization strategies because for products with renewal premiums the duration of assets will depend on the mix of the real assets and the "virtual" assets representing future premiums. For a considerable period of time the virtual assets will dominate the real; thus the duration of total assets will be dominated by the duration of virtual assets.<br/>As a perfect immunization is no possible we offer different strategies in order to reduce the interest risk and as a consequence the investment risk managed by the life insurers when they guarantee an interest rate.
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat Autònoma de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Immunització
dc.subject
Solvència
dc.subject
Risc d'interès
dc.subject.other
Ciències Socials
dc.title
La gestió de les inversions financeres en les empreses d'assegurances. El risc d'inversió de les assegurances de vida amb garantia de tipus d'interès
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
36
cat
dc.contributor.authoremail
jordi.celma@uab.es
dc.contributor.director
Villazón Hervás, César
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.46.446-2002


Documentos

jcs1de2.pdf

378.9Kb PDF

jcs2de2.pdf

247.1Kb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)