Universitat Ramon Llull. Esade
Al llarg de la història, la filantropia ha proporcionat la visió i la veu per al suport a les necessitats socials i humanitàries, per als moviments socials emergents que van des dels drets civils a la investigació de la malària, i per a la preservació de la cultura i les arts. La història de les empreses familiars i les famílies empresàries, així com la literatura sobre filantropia suggereixen que la filantropia és sovint una part important en la continuïtat de l'empresa familiar i en el seu exitós esperit emprenedor. No obstant això, la filantropia és un dels aspectes menys estudiats de l'empresa familiar. En general, el reconeixement en les últimes dècades de la contribució de l'empresa familiar a l'economia mundial ha empès els acadèmics a augmentar significativament la investigació sobre aquest tipus d'organitzacions empresarials. La literatura sobre empreses familiars s'ha convertit en un cos de coneixement independent dels estudis sobre gestió i emprenedoria (Chirsman et al., 2008). No obstant això, algunes qüestions i temes importants només s'han estudiat de manera marginal en relació a les empreses familiars. Un d'aquests temes és la filantropia (Feliu i Botero, en premsa; Litz & Stewart, 2000). De fet, els estudis centrats tant en la filantropia de l'empresa familiar com en la filantropia corporativa són escassos en la recent literatura sobre gestió i ofereixen contribucions poc definides sobre aquest tema. El propòsit d'aquest estudi és doble. En primer lloc, integra el coneixement fragmentat sobre la filantropia en empreses familiars i crea una línia base per entendre el procés filantròpic en les mateixes. En segon lloc, avança en la nostra comprensió del govern de la filantropia en les empreses familiars. En particular, el procés de presa de decisions que les famílies empresàries experimenten al participar en la filantropia. Aquesta tesi utilitza tres projectes els quals proporcionar informació sobre la teoria i la pràctica i ofereix una base per a futures investigacions en el camp de la filantropia en el context de l'empresa familiar.
A lo largo de la historia la filantropía ha proporcionado la visión y la voz para el apoyo a las necesidades sociales y humanitarias, para los movimientos sociales emergentes que van desde los derechos civiles a la investigación de la malaria, y para la preservación de la cultura y las artes. La historia de las empresas familiares y las familias empresarias, así como la literatura sobre filantropía sugieren que la filantropía es a menudo una parte importante en la continuidad de la empresa familiar y en su exitoso emprendimiento. Sin embargo, la filantropía es uno de los aspectos menos estudiados de la empresa familiar. En general, el reconocimiento en las últimas décadas de la contribución de la empresa familiar a la economía mundial ha llevado a los académicos a aumentar significativamente la investigación sobre este tipo de organizaciones empresariales. La literatura sobre empresas familiares se ha convertido en un acervo de conocimiento independiente de los estudios sobre gestión y espíritu emprendedor (Chirsman et al., 2008). Sin embargo, algunas cuestiones y temas importantes sólo se han estudiado de forma marginal en las empresas familiares. Uno de esos temas es la filantropía en la empresa familiar (Feliu y Botero, en prensa; Litz & Stewart, 2000). De hecho, los estudios centrados tanto en la filantropía de la empresa familiar como en la filantropía corporativa son escasos en la reciente literatura sobre gestión y ofrecen contribuciones poco claras sobre el tema. El propósito de este estudio es doble. En primer lugar, integra el conocimiento fragmentado sobre la filantropía en empresas familiares y crea una base para entender el proceso filantrópico en las mismas. En segundo lugar, avanza en nuestra comprensión del gobierno de la filantropía en las empresas familiares. En particular, el proceso de toma de decisiones que las familias empresarias experimentan al participar en la filantropía. Esta tesis utiliza tres proyectos para proporcionar información sobre la teoría y la práctica los cuales sientas las bases para futuras investigaciones en el campo de la filantropía en el contexto de la empresa familiar.
Throughout history philanthropy has provided vision and voice for supporting social and humanitarian needs, for emerging social movements ranging from civil rights to malaria research, and for preserving culture and the arts. The history of family enterprises and business families as well as the philanthropic literature suggest that philanthropy is often an important part of family enterprise continuity and of successful family firm entrepreneurship. Yet philanthropy is one of the least studied aspects of family enterprise. In general, the recognition in recent decades of the contribution by family enterprise to the world economy has led academics to significantly increase research on this form of business organizations. Family business literature has emerged as an independent body of knowledge from management and entrepreneurship research (Chirsman el al., 2008). However, there are important issues and topics that have only been marginally studied in family firms. One of those topics is family firm philanthropy (Feliu & Botero, forthcoming; Litz & Stewart, 2000). In fact, studies focusing on both family firm philanthropy and corporate philanthropy in current management literature are rare and offer mixed contributions to the field. The purpose of this study is twofold. First, it integrates the fragmented understanding of philanthropy in family enterprises and create a baseline to understand philanthropic process in them. Second, it wants to further our understanding of the governance of philanthropy in family enterprises. In particular, the decision-making process that entrepreneurial families undergo when engaging in philanthropy. This dissertation uses three projects to provide insights about theory and practice that pave the way for future research in the field of philanthropy in the family enterprise context.
Filantropia; Familia emprenedora; Emprenedoria; Govern; Empresa Familiar
00 – Science and knowledge. Research. Culture. Humanities; 06 – Organizations. Associations. Congresses. Exposition. Museums; 3 - Social Sciences
Ciències
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.