Eurítmies del traç: cos i pulsió en la dicció gràfica

Author

Seriñà Gou, Maria del Mar

Director

Planas, Miquel

Jori Gomila, Josep M.

Date of defense

2016-01-28

Pages

383 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Escultura

Abstract

Aquesta investigació té com a nucli central la comprensió del procés creatiu a través de l'aprofundiment en el sentit del treball gràfic i les pulsions que inspiren l'artista (emocionalment, mentalment i espiritualment), i que són regides a través de l'expressió física del traç. Per comprendre aquest procés creatiu, ens centrarem en l'estudi de les eurítmies de l'artista quan traça. Si ens endinsem en el terme eurítmia, veurem que és una paraula d'origen grec que significa bon ritme. S'entendrà com eurítmia aquell ritme harmoniós que embolcalla, sustenta i amalgama l'acte creatiu. Aquesta eurítmia neix del moviment provocat per l'energia vibratòria del pronunciar-se. Cada paraula té un so i cada so provoca un moviment. A través de l'eurítmia el que s'intenta és aprendre a sentir la vibració de l'interior, entrar en les seves profunditats per poder extreure la seva essència i expressar-la visualment a través del gest, i en aquest cas concret, esdevenir un traç. A través de la comprensió del procés creatiu de traçar, veurem com la pràctica artística pot esdevenir un camí de coneixement integral que ens apropa tant a la comprensió de l'ésser humà com del seu entorn.

Keywords

Creació artística; Creación artística; Artistic creation; Arts visuals; Artes visuales; Visual arts; Escriptura; Escritura; Writing

Subjects

7 - the arts. Recreation. Entertainment. Sport

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

MdMSG_TESI.pdf

28.73Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)