dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Esade
dc.contributor.author
Araya Castillo, Luis
dc.date.accessioned
2017-02-09T14:38:07Z
dc.date.available
2018-12-19T01:00:12Z
dc.date.issued
2016-12-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/400096
dc.description.abstract
La tesi investiga la qüestió de perquè unes empreses multinacionals espanyoles obtenen millors resultats que altres, centrant-se en la relació entre diversificació internacional i resultats empresarials (DI-RE). L'existència d'una base teòrica per a una relació genèrica entre diversificació internacional i resultats empresarials ha estat fortament qüestionada en els últims anys, motiu pel qual els estudis més recents adopten una perspectiva de contingència, com fa la present tesi.
Malgrat que la investigació acadèmica sobre la relació ID-RE te una llarga trajectòria, els estudis empírics que analitzin la relació en empreses espanyoles són molt escassos i, en la seva pràctica totalitat, centrats en empreses exportadores. Per això, la pregunta de recerca de la present tesi es refereix a cóm l'estratègia d'expansió internacional mitjançant l'establiment de filials a l'estranger impacta en els resultats de les empreses espanyoles. Amb aquest objectiu, i fent servir una completa base de dades amb la informació de 197 empreses espanyoles per a un període de 9 anys (2004-2012), es realitza l'anàlisi economètrica del panell de dades. Per estimar els models s'empra el Mètode Generalitzat de Moments (GMM en les seves sigles en anglès) proposat per Blundell i Bond (1998).
Els resultats mostren que en les empreses espanyoles la relació DI-RE adopta una relació no lineal, específicament en forma de S Invertida i de M, mostrant en ambdós casos un resultat positiu quan el nombre de filials a l'exterior i de països és limitat. Quan es considera l'efecte de moderació del focus geogràfic, es conclou que les empreses amb un enfocament regional són les que obtenen millors resultats amb una estratègia de diversificació internacional, mentre que les que adopten un enfocament global empitjoren els resultats. D'altra banda, la variable sector de l'empresa també exerceix un efecte moderador en la relació DI-RE, atès que les multinacionals espanyoles del sector serveis obtenen millors resultats amb una estratègia de diversificació internacional que les seves homòlogues del sector industrial.
dc.description.abstract
La tesis investiga la cuestión de porqué unas empresas multinacionales españolas obtienen mejor desempeño que otras, centrándose en la relación entre diversificación internacional y desempeño (DI-D). La existencia de una base teórica para una relación genérica entre diversificación internacional y desempeño ha sido fuertemente cuestionada en los últimos años, de ahí que los estudios más recientes adopten una perspectiva de contigencia, como hace la presente tesis.
Pese a que la investigación académica sobre la relación ID-D tiene una larga trayectoria, los estudios empíricos que analicen dicha relación en empresas españolas son muy escasos y, en su práctica totalidad, centrados en empresas exportadoras. Por ello, la pregunta de investigación de la presente tesis se refiere a cómo la estrategia de expansión internacional mediante el establecimiento de filiales en el extranjero impacta en el desempeño de las empresas españolas. Con este objetivo, y en base a una completa base de datos con la información de 197 empresas españolas para un período de 9 años (2004–2012), se realiza el análisis econométrico del panel de datos. Para estimar los modelos se emplea el Método Generalizado de Momentos (GMM en sus siglas en inglés) propuesto por Blundell y Bond (1998).
Los resultados muestran que en las empresas españolas la relación DI-D adopta una relación no lineal, específicamente en forma de S Invertida y de M, mostrando en ambos casos un desempeño positivo cuando el número de filiales en el exterior y de países es limitado. Cuando se considera el efecto de moderación del foco geográfico, se concluye que las empresas con un enfoque regional son las que obtienen mejor desempeño con una estrategia de diversificación internacional, mientras que las que adoptan un enfoque global empeoran su desempeño. Por otra parte, la variable sector de la empresa también ejerce un efecto moderador en la relación DI-D, dado que las multinacionales españolas del sector servicios obtienen un mejor desempeño con una estrategia de diversificación internacional que sus homólogas del sector industrial.
dc.description.abstract
The thesis investigates why some Spanish multinational companies perform better than others by focusing on the relationship between international diversification and performance (ID-P). The existence of a theoretical basis for a generic relationship between international diversification and performance has been strongly questioned in recent years, hence most recent studies adopt a contingency perspective as does this thesis.
Although academic research on the ID-P relationship has a long history, empirical studies examining this relationship in Spanish companies are very scarce and almost entirely centered on exporting firms. Therefore, the research question of this thesis refers to how the strategy of international expansion by establishing foreign affiliates impacts the performance of Spanish firms. To this end, and based on a comprehensive database with information on 197 Spanish companies for a period of 9 years (2004-2012), a panel data analysis is performed. Econometric models are estimated using the Generalized Method of Moments (GMM) proposed by Blundell and Bond (1998).
The results show that in the case of Spanish companies the ID-P relationship adopts a non-linear relationship, specifically an inverted S-shaped and an M-shaped, showing in both cases a positive performance when the number of foreign and countries is low. When the moderating effect of the firm’s geographical focus is considered, our findings suggest that firms with a regional focus are those that benefit more from an international diversification strategy, while those adopting a global focus worsen their performance. Moreover, the firm’s sector also moderates the ID-P relationship since the Spanish service sector multinationals achieve greater performance with the adoption of a strategy of international diversification than their counterparts in the industrial sector.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Negocios Internacionales
dc.subject
Internacionalización
dc.subject
Foco de Internacionalización
dc.subject
Empresas de Servicios
dc.subject.other
Negocis, administració i dret
dc.title
Impact of International Diversification on the Performance of Spanish Multinationals: The Moderating Role of the Firm's Sector and the Firm's Geographical Focus
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
luis.araya.castillo@gmail.com
dc.contributor.director
Mendoza Mayordomo, Xavier
dc.embargo.terms
24 mesos
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess