dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Geografia
dc.contributor.author
Montaner, Maria Carme, 1958-
dc.date.accessioned
2017-04-05T14:50:02Z
dc.date.available
2017-04-05T14:50:02Z
dc.date.issued
1995-10-19
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/402111
dc.description.abstract
La idea inicial de la tesi que teniu a les mans està estretament lligada a la meva dedicació professional. Quan vaig acabar els estudis de geografia a la Universitat de Barcelona, vaig entrar a treballar a l'lnstitut Cartogràfic de Catalunya, en aquells moments de recent creació. La primera tasca consistí en l'organització de l'arxiu fotografic i de les minutes de restitució. D'aquesta manera vaig entrar en contacte directe amb el procés de realització de cartografia. Anys despres, la creació de la Cartoteca de l'lnstitut, d'on vaig passar a formar part des dels inicis, em va allunyar una mica dels processos de realització de mapes però m'introduí a la vessant històrica de la cartografia.
Els avenços tècnics que s'han viscut en els anys vuitanta en el camp de la cartografia em van fer adonar de la importancia històrica d'uns materials recents que, rapidament esdevenien tècnicament obsolets i per tant s'arraconaven o es llençaven, però que tanmateix formaven part de la història més recent de la cartografia. Els mapes dels anys seixanta no eren prou antics per a figurar en col.leccions històriques, ni prou moderns per a col.leccions actuals. Aquest fet era perfectament extrapolable a la majoria de la producció cartogràfica del segle XIX que, fins fa molt pocs anys, no es tenia pràcticament mai en compte.
La primera documentació històrica que s'aplega a l'lnstitut Cartogràfic de Catalunya procedia del Servei de Cartografia de la Diputació de Barcelona, traspassat a l'lnstitut l'any 1983 i de la col.lecció Josep. M. Puchades. Aquests dos fons són molt rics en cartografia de Catalunya de finals del segle XIX i començaments del vint i el primer, a més, conté una bona part de la documentació sobre el Servei del Mapa Geografic de Catalunya del qual n'era successor. El desconeixement sobre tot aquest material em va impulsar a estudiar-ne el contingut i el que havia de ser un treball curt sobre els orígens de la cartografia institucional a Catalunya ha acabat essent una tesi doctoral.
en_US
dc.format.extent
392 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Cartografia
en_US
dc.subject
Cartografía
en_US
dc.subject
Cartography
en_US
dc.subject
Topografia
en_US
dc.subject
Topografía
en_US
dc.subject
Topography
en_US
dc.subject
Història de la cartografia
en_US
dc.subject
Historia de la cartografía
en_US
dc.subject
Cartography history
en_US
dc.subject
Catalunya
en_US
dc.subject
Cataluña
en_US
dc.subject
Catalonia
en_US
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
en_US
dc.title
La Cartografia topogràfica realitzada a Catalunya: de les iniciatives d'arrel privada a les propostes de l'Administració catalana, 1833-1941
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.director
Nadal, Francesc, 1958-
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess