Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
La tesi que es presenta és un estudi que se centra en dissenyar un model de competències TIC per avaluar, en base a una taxonomia, els acompliments docents en Contextos Educatius, basat en una visió teòrico-pràctica, per optimitzar la integració curricular en el sistema educatiu xilè i les percepcions dels estudiants respecte a l’ús dels recursos tecnològics en els processos d'ensenyament-aprenentatge, ja que no existeix un model (a Xile) que avaluï en el context real el que els professors realitzen amb les TIC a l'aula, sent els seus processos avaluatius només instrumentals. La mostra es constitueix per professors de 10 escoles d'educació bàsica (primària) de Xile per a la recol·lecció de dades quantitatives i 5 escoles per les dades qualitatives, que van ser seleccionats a través d'un mostreig intencionat. Els 5 objectius principals d’aquest treball són: diagnosticar la percepció sobre les Competències TIC dels docents xilens de primer cicle bàsic de la Región del Bío-Bío, Xile; identificar les percepcions dels estudiants de primer cicle bàsic, i directius respecte a l’ús de TIC que fan els professors en els processos d'ensenyament-aprenentatge; dissenyar un model de competències TIC per avaluar acompliments docents en contextos educatius, sobre la base d'una taxonomia teòric-pràctic que permeti avaluar-ne quantitativament i qualitativament; validar el model de Competències TIC per avaluar acompliments docents en Contextos Educatius; i finalment, transferir el model a la comunitat científica nacional i internacional i al sistema educatiu xilè. Aquesta recerca s'aborda des d'un disseny inductiu amb un mètode basat en la teoria fonamentada a través d'una metodologia mixta. Els resultats subratllen el disseny del model, la seva validació a través d'usuari i expert per a la seva posterior difusió a la comunitat científica. La finalitat és contribuir amb referents teòrics i pràctics a les redefinicions dels rols dels professors, aportant noves categoritzacions relacionades amb les Competències TIC en l'acompliment docent, amb el propòsit de disposar d'instruments de mesura qualitativa en contextos educatius xilens.
Esta investigación tiene como objetivo diseñar un modelo de competencias relacionadas con el uso de las Tecnologías de la Información y Comunicación (TIC), con el fin de evaluar las actuaciones de los profesores en contextos educativos primarios a través de una taxonomía. Este modelo se basa sobre la base de una taxonomía teórico-práctica que permita evaluarlos. En primer lugar, para optimizar la integración curricular en el Sistema Educativo Chileno. En segundo lugar, para optimizar la percepción de los estudiantes relacionados con el uso de los recursos tecnológicos en el proceso de enseñanza y aprendizaje. Este modelo es el resultado de la revisión de la literatura donde no hay evidencia de que Chile cuenta con un modelo para evaluar las actuaciones de los profesores relacionados con el uso de las TIC en contextos educativos reales. La literatura muestra que los procesos de evaluación chilenos son sólo instrumentales. La muestra está compuesta por profesores de diez escuelas primarias de la región Bío - Bío en Chile, con el fin de recopilar datos cuantitativos. Así como, los profesores de cinco escuelas para reunir datos cualitativos. Ellos fueron seleccionados por un muestreo intencional. Los cinco objetivos principales de este trabajo son: diagnosticar la percepción sobre las Competencias TIC de los docentes chilenos de primer ciclo básico de la Región del Bío-Bío, Chile; identificar las percepciones de los estudiantes de primer ciclo básico, y directivos respecto al uso de TIC que realizan los profesores en los procesos de enseñanza-aprendizaje; diseñar un Modelo de Competencias TIC para evaluar desempeños docentes en contextos educativos, sobre la base de una taxonomía teórico- práctica que permita evaluarlas cuantitativa y cualitativamente; validar el modelo de Competencias TIC para evaluar desempeños docentes en Contextos Educativos; y finalmente, transferir el modelo a la comunidad científica nacional e internacional y al sistema educativo chileno. Esta investigación se aborda desde un diseño inductivo con un método basado en la teoría fundamentada a través de una metodología mixta. Los resultados subrayan el diseño del modelo, su validación a través de opinión de usuarios y de expertos para su posterior difusión a la comunidad científica. La finalidad fue contribuir con referentes teóricos y prácticos a las redefiniciones de los roles de los profesores, aportando nuevas categorizaciones relacionadas con las Competencias TIC en el desempeño docente, con el propósito de disponer de instrumentos de medición cualitativa en contextos educativos chilenos.
This research aims to design a model of competences related to the use of Information and Communication Technologies (ICT) in order to assess teachers’ performances in primary educational contexts through a taxonomy. This model is based on a theoretical and practical vision with two main purposes. First, to optimize the curricular integration in the Chilean educational system. Second, to optimize students’ perceptions related to the use of technological resources in the teaching and learning process. This model is the result of the literature review where there is no evidence that Chile counts with a model that assess teachers’ performances related with the use of ICT in real educational contexts. The literature shows that Chilean evaluative processes are just instrumental. The sample is made up by teachers of ten primary schools from the Bio – Bio region in Chile, in order to gather quantitative data. As well as, teachers from five schools to gather qualitative data. They were selected by an intentional sampling. The main aims of this research are five. First, to diagnose the perception of Chilean primary teacher about ICT competences. Second, to identify the perception of primary students and head of schools related to the teachers’ use of ICT in the teaching and learning process. Third, to design a model of competences related to the use of ICT in order to assess teachers’ performances in primary educational contexts based on a theoretical and practical taxonomy that enables to assess them qualitatively and quantitatively. Fourth, to validate the model of competences. Finally, to transfer this model to the national and international academic community and to the Chilean educational system. This research was developed using an inductive design based on grounded theory through mixed methods. Results highlight the model design and its validation through users and experts in order to disseminate it to the scientific community. Finally, this research contributes with theoretical and practical references to the redefinitions of the teachers’ role. Since, it shows new categories related to the ICT competences in the teachers’ performance in order to provide qualitative measurement instruments in Chilean educational contexts
TIC; Docents; Competences; Docentes; Competències; Competencias; Teacher
004 - Computer science
Ciències Socials i Jurídiques
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.