Les competències dels professors d'Educació Física des de la perspectiva dels alumnes. Validació i prova pilot d'un instrument ad hoc per a la seva anàlisi

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Marco Latres, Oriol
dc.date.accessioned
2017-07-13T12:11:08Z
dc.date.available
2017-07-13T12:11:08Z
dc.date.issued
2017-07-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/404568
dc.description.abstract
L’actual preocupació social per l‘educació i pel fet educatiu passa també per la reflexió sobre la figura i l’actuació del professor com agent directament implicat i responsable, en gran part, de la direcció i gestió del procés d’ensenyament-aprenentatge en el seu sentit més ampli, i alhora particular. En aquest sentit, intentar millorar la comprensió sobre el rol del professor ens podria donar elements que ens ajudessin a millorar alguns aspectes del procés educatiu. Aquesta tesi doctoral té la voluntat d’analitzar el paper del professor d’Educació Física. Per fer-ho, s’ha dissenyat un instrument ad hoc que permeti identificar les competències professionals del professor d’Educació Física des de la perspectiva d’un dels altres protagonistes directes del procés educatiu: els propis alumnes. Per construir l’instrument que hauria de permetre copsar la percepció i l’opinió dels alumnes s’ha decidit, en una fase inicial, triangular amb diferents agents que guarden relació amb l’acció professional del professor d’Educació Física (professors, alumnes, formadors i directors de centres educatius) a través de grups de discussió i entrevistes per identificar les dimensions d’estudi sobre les que fonamentar i estructurar el qüestionari. Aquest qüestionari s’ha passat a una mostra de 1010 alumnes de batxillerat de centres públics i privats de la regió metropolitana de Barcelona, com prova pilota, per valorar, a partir del procés de passació i dels resultats obtinguts, l’adequació del mateix. Els resultats obtinguts mostren, a partir de l’anàlisi descriptiva i estadística, l’adequació i la utilitat de l’instrument com a eina vàlida per estudiar quines són les competències professionals del professor d’Educació Física des de l’òptica dels alumnes de batxillerat.
en_US
dc.description.abstract
La actual preocupación social por la educación y por el hecho educativo pasa también por la reflexión sobre la figura y la actuación del profesor como agente directamente implicado y responsable, en gran medida, de la dirección y de la gestión del proceso de enseñanza-aprendizaje en su sentido más amplio, y a su vez particular. En este sentido, intentar mejorar la comprensión sobre el rol del profesor nos podría dar elementos que nos ayudasen a mejorar algunos aspectos del proceso educativo. Esta tesis doctoral tiene la voluntad de analizar el papel del profesor de Educación Física. Para ello, se ha diseñado un documento ad hoc que permita identificar las competencias profesionales del profesor de Educación Física desde la perspectiva de uno de los otros protagonistas directos del proceso educativo: los propios alumnos. Para construir el instrumento que deberá permitir captar la percepción y la opinión de los alumnos se ha decidido, en una fase inicial, triangular con diferentes agentes que guardan relación con la acción profesional del profesor de Educación Física (profesores, alumnos, formadores y directores de centros educativos) a través de grupos de discusión y entrevistas para identificar a las dimensiones de estudio sobre las que fundamentar y estructurar el cuestionario. Dicho cuestionario se pasó a una muestra de 1010 alumnos de bachillerato de centros públicos y privados de la región metropolitana de Barcelona, como prueba piloto, para valorar, a partir del proceso de pasación y de los resultados obtenidos, la adecuación del mismo. Los resultados obtenidos muestran, a partir del análisis descriptivo y estadístico, la adecuación y utilidad del instrumento como herramienta válida para estudiar cuales son las competencias profesionales del profesor de Educación Física desde la óptica de los alumnos de bachillerato.
en_US
dc.description.abstract
The current social concern on education and the educational process also involves a reflection upon the teacher’s figure and its performance as an agent directly involved widely in the management of the teaching-learning process both in general and specific terms. Therefore, a better understanding of the teacher's role will help us to reveal those elements able to contribute on the improvement of certain aspects of the educational process. The aim of this PhD thesis is to analyse the role of the Physical Education teacher. In order to do so, an ad hoc instrument has been designed to identify his/her professional competence from the point of view of another main actor directly involved in the educational process: the student. In order to build this instrument to capture students' perceptions and opinions, it was decided at an initial stage to compare different agents related to the professional activity of the Physical Education teacher (teachers, students, trainers and directors of education centres) though Focus Group methodology and interviews to identify the scope of the research upon which establishing and structuring a questionnaire. The questionnaire was passed to 1010 participants of A level (batxillerat) students from both private and public schools located in urban sorroundings location of Barcelona area as a pilot test to assess its adequacy on the bases of the results obtained. Descriptives and Cronbach’s alpha, Friedman’s, Wilcoxon’s and Kruskal-Wallis’s tests were applied. The results obtained showed the adequacy and usefulness of the instrument as a valid tool to study the different aspects of the professional competence of the Physical Education teacher of A level students.
en_US
dc.format.extent
265 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Competències
en_US
dc.subject
Professor
en_US
dc.subject
Educació Física
en_US
dc.subject
Qüestionari
en_US
dc.subject
Prova pilot
en_US
dc.subject.other
Educació
en_US
dc.title
Les competències dels professors d'Educació Física des de la perspectiva dels alumnes. Validació i prova pilot d'un instrument ad hoc per a la seva anàlisi
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
37
en_US
dc.contributor.authoremail
oriolml1@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Sebastiani i Obrador, Enric M.
dc.contributor.codirector
Campos Rius, Josep
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documentos

Tesi_Oriol_Marco.pdf

4.772Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)