dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Cussó Parcerisas, Irene Maria
dc.date.accessioned
2017-07-25T09:42:58Z
dc.date.available
2017-07-25T09:42:58Z
dc.date.issued
2017-07-14
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/404842
dc.description.abstract
Aquesta investigació presenta la construcció de pressupostos de referència – “reference budgets”, els quals il·lustren cistelles de béns i serveis per assolir un nivell de vida acceptable per a diferents tipologies de família en àrees densament poblades de Catalunya, prenent Barcelona com a ciutat de referència. Aquest nivell de vida acceptable reflecteix el mínim de recursos necessaris perquè les persones puguin desenvolupar les diverses posicions i rols socials pertinents. Per elaborar aquest indicador s’han identificat deu àmbits de necessitats, els quals són operativitatzats en cistelles de béns i serveis, d’acord amb un marc teòric i mètode comuns proposats recentment per a diferents ciutats europees. El contingut de les cistelles s’ha determinat en base a diferents fonts d’informació: guies oficials, consultes a experts, dades d’enquestes i grups de discussió. Els resultats per a diferents tipologies de família apunten que la cistella per a dur a terme una alimentació saludable és la que representa el major pressupost, sense considerar les despeses de l’habitatge. En canvi, les cistelles del descans, el lleure, la higiene personal i la salut representen una menor proporció del pressupost de referència total. A més, aquest indicador permet estimar el pressupost de referència per als infants de diferents edats a les llars. Tot i que els pressupostos de referència no són generalitzables al conjunt de la població, des d’aquest enfocament podem explorar una nova aproximació a la pobresa infantil, així com també ofereix un nou escenari per orientar les polítiques o l’acció social i educativa que garanteixi els drets i la inclusió dels infants.
en_US
dc.description.abstract
Esta investigación presenta la construcción de presupuestos de referencia – “reference budgets”, que representan cestas de bienes y servicios para lograr un nivel de vida aceptable para diferentes tipologías de familia en áreas densamente pobladas en Catalunya, tomando Barcelona como ciudad de referencia. Se entiende por nivel de vida aceptable como el mínimo de recursos necesarios para que las personas puedan desarrollar las posiciones y roles sociales pertinentes. Para elaborar este indicador se han identificado diez ámbitos de necesidades que han sido operacionalizados en cestas de bienes y servicios, a partir de un marco teorico y método comunes propuestos recientemente para diferentes ciudades europeas. El contenido de estas cestas se ha determinado en base a diferentes fuentes de información: guías oficiales, consultas a expertos, datos de encuestas y grupos de discusión. Los resultados para diferentes tipologías de familia apuntan que la cesta para llevar a cabo una alimentación saludable es la que representa el mayor presupuesto, sin considerar los gastos de la vivienda. En cambio, las cestas para el descanso, el tiempo libre, la higiene personal y la salud representan una menor proporción del presupuesto de referencia total. Además, este indicador permite calcular el presupuesto de referencia para los niños/as de diferentes edades en los hogares. Aunque los presupuestos de referencia no son generalizables al conjunto de la población, desde este enfoque se explora una nueva aproximación a la pobreza infantil, así como también ofrece un nuevo escenario para orientar las políticas o la acción social y educativa que garantice los derechos y la inclusión de la infancia. º
en_US
dc.description.abstract
This research presents the development of reference budgets for Catalonia densely populated areas taking Barcelona as the reference city. We have priced baskets of goods and services, which represent the minimum financial resources required to participate adequately in a society, for well-described model families –an adequate participation is defined as the ability of people to fulfill the various social positions they should be able to play as members of society. We have identified ten intermediate needs and operationalised them in priced baskets of goods and services using a common theoretical and methodological approach that has been reported for several european cities. The content of the baskets was defined taking into account a variety of sources including national guidelines, opinion of experts, survey data on cultural habits and focus group discussions. We have observed that, without considering housing and car costs, the healthy food budget is the one that represents a higher share of the total budget in all family types. Conversely, the baskets for leisure, personal care and health care represent the smallest fraction of the budget. Additionally, we have estimated the minimum budget for children of different ages for an adequate social participation. Although the reference budgets here presented cannot be generalised to the whole population, this approach explores a new insight into child poverty, as well as a new scenario to orient policies or social and educative actions to guarantee children’s rights and inclusion.
en_US
dc.format.extent
300 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Pressupostos de referència
en_US
dc.subject
Nivell de vida
en_US
dc.subject
Pobresa infantil
en_US
dc.subject
Necessitats
en_US
dc.subject
Infància
en_US
dc.subject.other
Educació
en_US
dc.title
Una nova aproximació a la pobresa infantil. Aplicació de l'indicador europeu "reference budgets" a Catalunya per a àrees densament poblades
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.contributor.authoremail
irenecp2@blanquerna.url.edu
en_US
dc.contributor.director
Riera Romaní, Jordi
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess