El aprendizaje del español en una escuela de inmersión dual estadounidense: culturas, motivación y forja de identidades

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Facultat de Formació del Professorat
dc.contributor.author
Turienzo González, Maria Cristina
dc.date.accessioned
2017-09-20T09:34:20Z
dc.date.available
2017-09-20T09:34:20Z
dc.date.issued
2017-07-04
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/405848
dc.description.abstract
La immersió dual és una opció didàctica que gaudeix de gran popularitat als Estats Units i Canadà i que es va perfilant com un nou format educatiu dins les noves configuracions plurilingües d'ensenyament a escala mundial. Atès que el potencial creatiu d'una llengua s'expressa principalment a través del patrimoni literari i musical en les seves diverses manifestacions, el docent que ensenya una llengua estrangera hauria de, per tant, proveir als alumnes models significatius que integrin tant el patrimoni d'aquesta llengua, com aquelles trajectòries històric-culturals dels països amb els quals els aprenents se senten identificats. Amb base a això, s’ha dut a terme una recerca qualitativa des d'una perspectiva etnográfica. Amb aquesta finalitat es va dissenyar i implementar un guió didàctic en què els aprenents de castellà als EUA hi veissin reflectides les seves cultures, pel que fa als aprenents de castellà com a llengua de la llar (E/L1) o com a llengua d’herència (E/LH), o la cultura de la llengua meta com és el cas dels alumnes que tenen el castellà com a segona llengua (E/L2). Amb la finalitat última de motivar en l'aprenentatge de l’espanyol (o castellà), així com d’analitzar el possible canvi d'actitud envers la llengua meta i / o la matisació de la seva identitat lingüística al llarg de tot un curs escolar. Dotze alumnes de tercer grau de l'escola nord-americana Thomas Edison Charter Academy de San Francisco, California, van ser l’objecte de tal estudi. Els resultats obtinguts pretenen llançar llum sobre l'impacte que produeix en l'aprenentatge de la llengua meta, dins d’un sistema dual, el fet d'integrar el component cultural i el que s'escolti la veu dels aprenents a l'aula, a través dels treballs mutimodals per tasques i les presentacions orals individuals.
en_US
dc.description.abstract
Dual immersion is an educational option that is very popular in the United States and Canada and is emerging as a new educational format within the new multilingual educational settings worldwide. Since the creative potential of a language is expressed primarily through the literary and musical heritage in its various manifestations, the teacher who teaches a foreign language should, therefore, provide students with significant models that integrate both the heritage of the language as well as those paths of the cultural history of the countries with which the students identify themselves. Based on this, we conducted a qualitative research from an ethnographic perspective, by implementing a Didactic Sequence where Spanish learners saw their cultures reflected, which would be the case of the learners of Spanish as the home language (E/L1) and the learners of Spanish as a heritage language (E/LH), and on the other hand, the learners of Spanish as a second language (E/L2) saw reflected as well the different cultures of the target language. With the ultimate aim to motivate the learning of Spanish as well as analyze the possible change in attitude towards the target language and/or refine their linguistic and cultural identity over an entire academic year. Twelve third-graders at Thomas Edison Charter Academy in San Francisco, California, were subject of such a study. The results of this research are intended to shed light on the impact that integrating the cultural component could have on learning a foreign language, and the importance that the students´ voices are heard in the classroom through their multimodal tasks and their individual oral presentations.
en_US
dc.description.abstract
La inmersión dual es una opción didáctica que goza de gran popularidad en los Estados Unidos y Canadá y que se va perfilando como un nuevo formato educativo dentro de las nuevas configuraciones plurilingües de enseñanza a nivel mundial. Dado que el potencial creativo de una lengua se expresa principalmente a través del patrimonio literario y musical en sus diversas manifestaciones, el docente que enseña una lengua debería por tanto proveer a los alumnos con modelos significativos que integren tanto el patrimonio de dicha lengua en general, como con aquellas trayectorias histórico-culturales de los países con los que los alumnos se sienten identificados. Con base a ello, se llevó a cabo una investigación cualitativa desde una perspectiva etnográfica. Para ello se implementó una Secuencia Didáctica, diseñada por la investigadora, en la que los alumnos de español vieran reflejadas sus culturas, en el caso de los alumnos de español como lengua del hogar (E/L1) y como lengua de herencia (E/LH) o la cultura de la lengua meta en el caso de los alumnos de español como segunda lengua (E/L2). La finalidad era motivar al alumnado en el aprendizaje del español, así como analizar el posible cambio de actitud hacia dicha lengua y la forja y/o matización de su identidad lingüística y cultural a lo largo de todo un curso escolar. Doce alumnos de tercer grado de la escuela de educación primaria Thomas Edison Charter Academy de San Francisco, California, fueron objeto de tal estudio. Los resultados obtenidos de esta investigación pretenden arrojar luces sobre el impacto que puede tener en el aprendizaje del español la inclusión del componente cultural en el currículo y el hecho de que se escuche la voz de los aprendices en el aula a través de sus presentaciones orales individuales y de sus producciones multimodales.
en_US
dc.format.extent
423 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Immersió lingüística
en_US
dc.subject
Immersión lingüística
en_US
dc.subject
Immersion method (Language teaching)
en_US
dc.subject
Educació primària
en_US
dc.subject
Educación primaria
en_US
dc.subject
Primary education
en_US
dc.subject
Motivació en l'educació
en_US
dc.subject
Motivación en educación
en_US
dc.subject
Motivation in education
en_US
dc.subject.other
Ciències de l'Educació
en_US
dc.title
El aprendizaje del español en una escuela de inmersión dual estadounidense: culturas, motivación y forja de identidades
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
377
en_US
dc.contributor.director
Carrasco, Encarnación
dc.contributor.tutor
Perera i Parramon, Joan
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

MCTG_TESIS.pdf

6.300Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)