La lógica del don : una aproximación histórica, antropológica y económica aplicada a la empresa SEAT

dc.contributor
Universitat Abat Oliba. Departament de Ciències Econòmiques i Socials
dc.contributor.author
Torras Pastor-Cano, Rafael,
dc.date.accessioned
2017-11-08T14:25:37Z
dc.date.available
2017-11-08T14:25:37Z
dc.date.issued
2017-09-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/456088
dc.description.abstract
Els dons, ens expliquen els historiadors, poden ser de l'estil "et dono perquè em donis" (clientelisme o intercanvi) o de l'estil "et dono perquè donis a altres" (cadena de favors). Els antropòlegs ens ensenyen quan res pot parlar d'autèntic do o de generositat aparent. Els economistes, a partir del concepte d'economies externes positives expliquen a través de la difusió del coneixement i de l'aprenentatge per experiència, la presència de dons en el funcionament dels mercats. A causa de que, en els casos esmentats, el benefici social és més gran que el rendiment privat per al promotor. Es presenta com a exemple un cas real: la introducció de l'automòbil a Espanya a través dels primers anys de l'empresa SEAT. Es conclou amb l'afirmació que el do apareix per dret propi en la ciència econòmica.
en_US
dc.description.abstract
Los dones, nos explican los historiadores, pueden ser del estilo “te doy para que me des” (clientelismo o intercambio) o del estilo “te doy para que des a otros” (cadena de favores). Los antropólogos nos enseñan cuándo puede hablarse de auténtico don o de generosidad aparente. Los economistas, a partir del concepto de economías externas positivas explican, a través de la difusión del conocimiento y del aprendizaje por experiencia, la presencia de dones en el funcionamiento de los mercados. Debido a que, en los casos citados, el beneficio social es mayor que el rendimiento privado para el promotor. Se presenta como ejemplo un caso real: la introducción del automóvil en España a través de los primeros años de la empresa SEAT. Se concluye con la afirmación de que el don aparece por derecho propio en la ciencia económica.
en_US
dc.description.abstract
The gifts, the historians explain to us, can be of the style "I give you in order that you give me" (clientelism or exchange) or of the style "I give you in order that you give to others" (chain of favours). The anthropologists teach us when one can speak about authentic gift or about apparent generosity. The economists, from the concept of external positive economies, explain across the diffusion of knowledge and of learning by doing, the presence of gifts in the functioning of the markets. Due to the fact that, in the mentioned cases, the social benefit is higher than the private one for the promoter. The study presents as an example of a real case: the introduction of the car in Spain across the first years of the company SEAT. The conclusion is that gifts are very much present in the real economy as “animal spirits”.
en_US
dc.format.extent
273 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Abat Oliba
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Do
en_US
dc.subject
Generositat
en_US
dc.subject
Benefici social i privat
en_US
dc.subject
SEAT
en_US
dc.subject
Don
en_US
dc.subject
Generosidad
en_US
dc.subject
Beneficio social y privado
en_US
dc.title
La lógica del don : una aproximación histórica, antropológica y económica aplicada a la empresa SEAT
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
33
en_US
dc.subject.udc
65
en_US
dc.contributor.director
García-Durán de Lara, José Antonio
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Trtp.pdf

1.267Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)