Universitat Ramon Llull. Esade
El dret d'inversió internacional s'ha convertit en un instrument jurídic potent de la gestió econòmica mundial. Amb la seva cobertura global dels tractats internacionals d'inversió i un mecanisme d'arbitratge d'inversió efectiva, la llei d'inversió internacional ofereix als inversors estrangers potents eines per protegir els seus interessos econòmics en els països d'acollida. Tal ampli abast territorial del règim i la seva capacitat per envair l'espai polític dels estats d'origen i la capacitat d'interferir amb les preocupacions socials crítics de les qüestions ambientals per al patrimoni nacional, posa al dret internacional d'inversions en el punt de mira i subjectes a l'escrutini i la crítica. Fins al moment, el règim ha demostrat extraordinària resistència i capacitat d'adaptació a les noves circumstàncies geopolítiques globals. Les preocupacions pel de desenvolupament sostenible es posen cada vegada més en el debat sobre el futur del règim d'inversió internacional. La globalització es caracteritza no només per l'augment de la connectivitat, sinó també per la prevalença dels intercanvis simbòlics i les relacions culturals. Aquesta tesi sosté que el concepte de desenvolupament sostenible personifica tensions entre la llei d'inversió internacional, impulsada per la ideologia neoliberal i la racionalitat econòmica i els valors universals i les necessitats humanes bàsiques de justícia i equitat. Aquesta tesi estudia la precària relació entre el dret internacional d'inversions i el desenvolupament sostenible, mirant als orígens i l'estructura del règim, la seva filosofia subjacent, la funcionalitat sistèmica i el paper dels moviments socials i els Estats sobirans, per tal de posar l'accent en els problemes de incompatibilitat i facilitar el discurs informat sobre el futur del desenvolupament sostenible dins de la llei d'inversió internacional. Mai abans la llei d'inversió internacional ha estat tan entrellaçada amb les preocupacions de desenvolupament sostenible. Aquesta tesi pretén contribuir a l'enfocament estratègic per al futur del desenvolupament sostenible dins de la llei d'inversió internacional, posant de relleu els problemes irreconciliables i presentant àmplia perspectiva del règim en l'era de la globalització actual, inclouen tots els apresants problemes socials.
El derecho internacional de la inversión extranjera se ha convertido en un instrumento jurídico potente de la gestión económica mundial. Con su cobertura global de los tratados internacionales de inversión y mecanismo de arbitraje de inversión efectiva, la ley de inversión internacional ofrece a los inversores extranjeros potentes herramientas para proteger sus intereses económicos en los países de acogida. Tal amplio alcance territorial del régimen y su capacidad para invadir el espacio político de los estados de origen y la capacidad de interferir con las preocupaciones sociales críticos de las cuestiones ambientales para el patrimonio nacional, pone el derecho internacional de las inversiones extranjeras en el punto de mira y sujetos al escrutinio y la crítica. Hasta el momento, el régimen ha demostrado extraordinaria resistencia y capacidad de adaptación a las nuevas circunstancias geopolíticas globales. Preocupaciones por el desarrollo sostenible se ponen cada vez más en el debate sobre el futuro del régimen de inversión internacional. La globalización se caracteriza no sólo por el aumento de la conectividad, sino también por la prevalencia de los intercambios simbólicos y las relaciones culturales. Esta tesis sostiene que el concepto de desarrollo sostenible personifica tensiones entre la ley de inversión internacional, impulsada por la ideología neoliberal y la racionalidad económica y los valores universales y las necesidades humanas básicas de justicia y equidad. Esta tesis estudia esta precaria relación entre el derecho internacional de inversiones y el desarrollo sostenible, mirando a los orígenes y la estructura del régimen, su filosofía subyacente, la funcionalidad sistémica y el papel de los movimientos sociales y los Estados soberanos, con el fin de hacer hincapié en los problemas de incompatibilidad y facilitar el discurso informado sobre el futuro del desarrollo sostenible dentro de la ley de inversión internacional. Nunca antes ha sido la ley de inversión internacional han estado tan entrelazada con las preocupaciones de desarrollo sostenible. Esta tesis pretende contribuir al enfoque estratégico para el futuro del desarrollo sostenible dentro de la ley de inversión internacional, poniendo de relieve los problemas irreconciliables y presentar amplia perspectiva del régimen en la era de la globalización actual, incluyendo todos los problemas sociales urgentes.
International investment law has become a potent legal instrument of global economic governance. With its global coverage of international investment treaties and effective investment arbitration mechanism, international investment law provides foreign investors with powerful tools to protect their economic interests in host states. Such extensive territorial reach of the regime and its capacity to encroach on policy space of home states and the ability to interfere with the critical social concerns from environmental issues to national heritage, puts international investment law in the spotlight and subject to scrutiny and criticism. So far, the regime has shown extraordinary resilience and adaptability to changing global geopolitical circumstances. Sustainable development concerns are increasingly brought into the debate about the future of international investment regime. Current era of globalization is characterised not only by increased connectivity but also by prevalence of symbolic exchanges and cultural relations. This thesis argues that sustainable development concept epitomises tensions between international investment law driven by neoliberal ideology and economic rationality and universal values and basic human needs of fairness and equity. This thesis studies this precarious relationship between international investment law and sustainable development, looking at the origins and structure of the regime, its underlying philosophy, systemic functionality and the role of social movements and sovereign states, in order to emphasise incompatibility issues and facilitate informed discourse about the future of sustainable development within international investment law. Never before has international investment law been so intertwined with sustainable development concerns. This thesis aims to contribute to strategic approach to the future of sustainable development within international investment law by highlighting irreconcilability issues and presenting broad perspective of the regime in the current globalization era, inclusive of pressing social concerns.
International Investment Law; Sustainable Development; Globalization; International Investment Treaties; International Investment Arbitration; International Economic Agreements
32 - Politics; 33 - Economics; 34 - Law. Jurisprudence; 341 - International law. Human rights; 346 - Economic law
Negocis, administració i dret
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.