Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
UNES QUANTES COSES. OBJECTES BIOGRÀFICS I EXPERIÈNCIES MIGRATÒRIES La tesi es proposa investigar l'experiència migratòria a partir de problematitzar la relació que s’estableix entre subjectes i objectes biogràfics. La metodologia de la tesi és qualitativa, està emmarcada en el mètode etnogràfic i basada en la realització d'observacions i entrevistes. S’han realitzat 26 entrevistes semi-estructurada d'orientació biogràfica a persones adultes, 14 homes i 12 dones, de diverses procedències nacionals, amb anys d'experiència migratòria i que havien migrat a través de diversos règims administratius i mitjans de transport, qüestions que han estat tingudes en compte a l'anàlisi. S’encara l’estudi del moment migratori des de la relació i participació activa d'objectes i subjectes. Amb aquest objectiu, es descriu i analitza el procés de selecció d'objectes en relació amb la biografia d'objectes i de subjectes i les relacions socials que connecten. S'analitza la dimensió material, simbòlica i d'agència dels objectes en connexió amb processos de subjectivació. A partir d'aquests elements s'aprofundeix en la manera en què és possible comprendre l'experiència migratòria a través de la relació dels subjectes amb aquests objectes biogràfics També s’analitzen les implicacions metodològiques i teòriques d'abordar una etnografia a partir de la relació entre subjectes i objectes.
UNAS CUANTAS COSAS. OBJETOS BIOGRÁFICOS Y EXPERIENCIAS MIGRATORIAS La tesis se propone indagar la experiencia migratoria a partir de la problematización de la relación entre sujetos y objetos biográficos. La metodología de la tesis es cualitativa, enmarcada en el método etnográfico y basada en la realización de observaciones y entrevistas. La técnica utilizada fue la de la entrevista semi-estructurada de orientación biográfica. Se trabajó con 26 personas adultas, 14 hombres y 12 mujeres, de diversas procedencias nacionales y años de experiencia migratoria y que habían migrado a través de diversos regímenes administrativos y medios de transporte, cuestiones que fueron tomadas en cuenta a la hora del análisis. El momento migratorio es abordado desde la relación y participación activa de objetos y sujetos. Para dicho fin, se describe y analiza el proceso de selección de objetos en relación con la biografía de objetos y de sujetos y las relaciones sociales que conectan. Se analiza la dimensión material, simbólica y de agencia de los objetos en conexión con procesos de subjetivación. A partir de estos elementos se profundiza en la manera en que a través de la relación de los sujetos con estos objetos biográficos es posible comprender la experiencia migratoria, así como las implicaciones metodológicas y teóricas de abordar una etnografía a partir de la relación entre sujetos y objetos.
A FEW THINGS. BIOGRAPHICAL OBJECTS AND MIGRATORY EXPERIENCES. This dissertation inquiries into the migratory experience from an in-depth look into the relationship between subjects and their biographical objects. The methodology is qualitative, follows the ethnographic method and is based on observations and biography-oriented interviews. I worked with 26 adults, 14 men and 12 women, from different origins and years of migratory experience. They had migrated in the context of diverse administrative/mobility regimes and means of transport. These elements were considered in the analysis. The migratory moment is investigated considering the relationship and active participation of both objects and subjects. To this end, the object-selection process is both described and analyzed considering the relationship between objects’ and subjects’ biographies and the social relations they connect. Objects are analyzed in their materiality, symbolic dimension and as agents, alongside subjectivation processes. Based on these elements, biographical objects’ relation with subjects is key to understand the migratory experience. Methodological and theoretical discussions are also raised, reflecting on the specificity of working ethnographically from subject-object relationship.
CULTURA MATERIAL; MIGRACIONS; SUBJECTIVITAT; MIGRACIONES; MATERIAL CULTURE; MIGRATIONS; SUBJECTIVITY
00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 3 - Social Sciences; 39 - Cultural anthropology. Ethnography. Customs. Manners. Traditions. Way of life; 572 - Physical anthropology
Arts i humanitats
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.